Ουκρανία: «Η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία», ξεκαθαρίζει ο Τραμπ – Οι όροι των ΗΠΑ για ειρήνη

Ασφυκτική είναι πλέον η πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να συμφωνήσει η Ουκρανία στην παράδοση εδαφών στη Ρωσία, αφού σε συνέντευξή του στο περιοδικό Times αναφέρει ότι «η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία».
Μάλιστα, κατηγόρησε το Κίεβο ότι ξεκίνησε τον πόλεμο: «Νομίζω πως αυτό που προκάλεσε την έναρξη του πολέμου ήταν όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο στην ουκρανική ηγεσία να δεχτεί εδαφικές παραχωρήσεις, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.
«Ένα από τα σενάρια είναι να παραχωρήσουμε εδάφη. Δεν είναι δίκαιο. Αλλά για την ειρήνη, την προσωρινή ειρήνη, ίσως μπορεί να είναι μια λύση, προσωρινή», είπε συγκεκριμένα ο Κλίτσκο.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του επανεπιβεβαίωσε τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες, κατά τη διάρκεια επαφών στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα.
Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν και τη σταθερή θέση ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει οποιοδήποτε μέρος της επικράτειάς της ως ρωσικό.
Οι όροι της συμφωνίας
Την ίδια ώρα, το Reuters δημοσίευσε τους όρους της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανία και Ρωσίας για το τέλος του πολέμου. Οι προτάσεις που προέκυψαν από συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ουκρανών αξιωματούχων στο Παρίσι στις 17 Απριλίου και στο Λονδίνο στις 23 Απριλίου, αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες της έντονης διπλωματικής κινητικότητας, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει έναν άμεσο τερματισμό του πολέμου.
Οι βασικές διαφορές στα δύο έγγραφα αφορούν τη σειρά με την οποία θα επιλυθούν τα ζητήματα εδαφών, την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τις εγγυήσεις ασφαλείας και το μέγεθος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Παρότι ορισμένες από τις διαφωνίες είχαν διαρρεύσε, τα έγγραφα που μεταδίδει το Reuters αποκαλύπτουν για πρώτη φορά με σαφήνεια και λεπτομέρεια το εύρος των διαφορών.
Το πρώτο κείμενο αντικατοπτρίζει τις προτάσεις που διαβίβασε ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, σε Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Παρίσι, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στους Ουκρανούς.
Το δεύτερο κείμενο προέκυψε μια εβδομάδα αργότερα, μετά από συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λονδίνο, και παραδόθηκε στην αμερικανική πλευρά.
Αναλυτικά οι διαφορές στις προτάσεις
Σχετικά με τα εδάφη: Οι προτάσεις Γουίτκοφ ζητούν επίσημη αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, καθώς και de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που κατέχει σήμερα.
Αντίθετα, το ευρωπαϊκό-ουκρανικό έγγραφο αναβάλλει τη συζήτηση για τα εδαφικά ζητήματα έως ότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, χωρίς καμία αναφορά σε αναγνώριση ρωσικού ελέγχου σε ουκρανικά εδάφη.
Για την ασφάλεια της Ουκρανίας: Το έγγραφο Γουίτκοφ αναφέρει πως η χώρα θα έχει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» από την Ευρώπη και άλλες φιλικές χώρες, χωρίς όμως να παραθέτει λεπτομέρειες – ενώ ξεκαθαρίζει πως το Κίεβο δεν θα επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το αντίπαλο έγγραφο είναι πιο σαφές, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ούτε περιορισμοί στους συμμάχους της Ουκρανίας να έχουν στρατεύματα στο έδαφός της — όρος που αναμένεται να προκαλέσει έντονη ενόχληση στη Μόσχα.
Προτείνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, με ένα «σύμφωνο όπως το Άρθρο 5» — αναφορά στη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα: Οι προτάσεις Γουίτκοφ αναφέρουν ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 θα αρθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Οι αντιπροτάσεις προβλέπουν «σταδιακή άρση των κυρώσεων αφού επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη», με δυνατότητα επαναφοράς τους σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από τη Ρωσία.
Το ευρωπαϊκό-ουκρανικό έγγραφο προτείνει επίσης να λάβει η Ουκρανία οικονομικές αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Το κείμενο του Γουίτκοφ αναφέρει μόνο ότι η Ουκρανία θα αποζημιωθεί οικονομικά, χωρίς να διευκρινίζει την προέλευση των χρημάτων.