
Υπό τη βαριά σκιά που ρίχνει στην πολιτική ατμόσφαιρα το πολύκροτο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και εν μέσω σοβαρών κλυδωνισμών που προκαλούν στο εσωτερικό της κυβερνητικής ηγεσίας οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τα κρούσματα διαφθοράς στα ευρωπαϊκά κονδύλια, συνεδριάζει στις 12:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο.
Δύο ώρες νωρίτερα (στις 10:00) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού για την ορκωμοσία του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και των τριών υφυπουργών που ορίστηκαν επισπευσμένα το μεσημέρι του Σαββάτου σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργικού επιτελείου να βρει διέξοδο εκτόνωσης και να φανεί προς τα έξω ότι το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης και αντιδρά στη διαφθορά.
Το κλίμα αναστάτωσης, ωστόσο, που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης δεν δείχνει να καταλαγιάζει από την αντικατάσταση του Μάκη Βορίδη από τον Θάνο Πλεύρη ούτε από τον ορισμό σε θέσεις των υφυπουργών των Χάρη Θεοχάρη, Γιάννη Ανδριανού και Αλέξανδρου Δερμετζόπουλου αντί των καρατομηθέντων Τάσου Χατζηβασιλείου, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Μπουκώρου.
«Κίνηση πανικού» χωρίς εκτόνωση
Η πεποίθηση που επικρατεί στην αντιπολίτευση, που δικαίως του λόγου σηκώνει το θέμα, αλλά και σε μια πλειάδα γαλάζιων βουλευτών, που γίνονται κοινωνοί της οργής και του θυμού της κοινής γνώμης για ένα πολυετές σκάνδαλο, είναι ότι «οι ανθρωποθυσίες που αποφάσισε ο πρωθυπουργός δεν αντιστοιχούν στο εύρος του σκανδάλου του ΟΕΚΕΠΕ».
Και αυτό, όπως εξηγούν, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι πρόκειται για «κίνηση πανικού» η οποία δεν δίνει απάντηση για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση τώρα που η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στη Βουλή. Και δεύτερον, διότι οι ίδιοι οι καρατομηθέντες αμφισβητούν ευθέως ότι έχουν υποπέσει σε κάποια ατόπημα.
Δεν είναι όμως μόνον οι ίδιοι οι καρατομηθέντες που απορρίπτουν ευθέως την επιχειρηματολογίας της απομάκρυνσής τους. Είναι και πολλοί άλλοι βουλευτές που υποστηρίζουν ότι με την πρωτοβουλία του πήρε ο κ. Μητσοτάκης «στην πράξη ποινικοποιείται το ενδιαφέρον των βουλευτών για τα θέματα των περιφερειών τους».
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμαινε έμπειρος κοινοβουλευτικός, «είναι άλλο να πιέζει κάποιος βουλευτής για να γίνουν παράνομες πληρωμές και εντελώς διαφορετικό να ενδιαφέρεται να μάθει γιατί κάποιοι πολίτες από την εκλογική του περιφέρεια αδικούνται από ένα σύστημα που είναι αδιαφανές και λειτουργεί με έξωθεν παρεμβάσεις».
Δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τον Βορίδη
Σε κάθε περίπτωση και παρά την κατά πολλούς «πολύ καθυστερημένη»- παραδοχή της αποτυχίας που έκανε ο πρωθυπουργός με την καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στα social media, η δυσκολία της κυβερνητικής ηγεσίας είναι προφανής και αποκαλύπτεται από την αδυναμία να ξεκαθαρίσει το τι «μέλλει γενέσθαι» με τη συνέχεια της διερεύνησης του σκανδάλου.
Η δυσκολία της κυβέρνησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω του ειδικού βάρους που έχει ο παραιτηθείς Μάκης Βορίδης. Ο τέως υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκαθαρίσει στις επαφές που είχε με το Μέγαρο ότι δεν θα δεχθεί να έχει ανάλογη τύχη με εκείνη των Χρήστου Τριαντόπουλου και Κώστα Αχ. Καραμανλή. Δεν πρόκεται, δηλαδή, να καλέσει τους βουλευτές της ΝΔ να τον παραπέμψουν με fast track διαδικασίες όπως μεθόδευσε η κυβερνητική για τους δύο που παραπέμφθηκαν για την τραγωδία των Τεμπών.
Από τις ακριτομυθίες κυβερνητικών στελεχών προκύπτει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή, έτσι ώστε, από τη μια, να επέλθει εκτόνωση, αφού οι εργασίες της θα ήταν πολύμηνες, και, από την άλλη, να επιχειρηθεί «πολιτικός συμψηφισμός» με κρούσματα διαφθοράς αγροτικών επιδοτήσεων που συνέβησαν επί των ημερών κυβερνήσεων του παρελθόντος.
Το Σεπτέμβριο επέρχεται παραγραφή
Σε μια τέτοια περίπτωσή, όμως, οι τυχόν ποινικές ευθύνες που αφορούν τον κ. Βορίδη εμπίπτουν σε παραγραφή, η οποία επέρχεται στο τέλος Σεπτεμβρίου που λήγει η τρέχουσα Σύνοδος της Βουλής. Μέχρι τότε για να παραγραφούν τα αποδιδόμενα στον πρώτο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της γαλάζιας διακυβέρνησης, θα πρέπει να έχει συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή και να έχει ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής για παραπομπή του ή μη στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Το ΠαΣοΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προτείνει συγκρότηση Προανακριτικής. Άλλωστε σε αυτή την πρόταση «στηρίχθηκε» η παραίτηση του κ. Βορίδη, ο οποίος δήλωσε ότι πήρε αυτή την απόφαση για να υπερασπιστεί τη θέση του ότι δεν έχει εμπλοκή του στο σκάνδαλο.
Υπό αυτή τη συνθήκη, το δίλημμα της κυβέρνησης είναι τεράστιο: Θα στοιχηθεί με τη διακήρυξη της αθωότητας από τον κ. Βορίδη ή θα ταυτιστεί με τη νέα θέση του πρωθυπουργού ότι «έφτασε η ώρα το απόστημα να σπάσει»;
Τι θα συζητήσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο
Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η σημασία των οποίων μοιραία υποβαθμίζεται από την αίσθηση που προκαλεί στην κοινή γνώμη το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι τα εξής:
-Παρουσίαση από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Επικρατείας Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα και την κοινωνική συνοχή,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη,
-Παρουσίαση από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη του νομοσχεδίου: Δίκαιη εργασία για όλους – Απλοποίηση της νομοθεσίας – Στήριξη στον εργαζόμενο – Προστασία στην πράξη,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας,
-Παρουσίαση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.