Uncategorized

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο Παρίσι – ΤΑ ΝΕΑ

yyy

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο που διοργανώθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι από «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΤΑ ΝΕΑ» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και έβαλε τη σφραγίδα της διαχρονικής, σταθερής σχέσης και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις, η Ευρώπη, η ασφάλεια, το δημογραφικό, η ενέργεια και η κλιματική κρίση ήταν κάποιες από τις θεματικές των συζητήσεων και των ομιλιών στη διάρκεια του Φόρουμ, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν ότι οι δύο χώρες (Ελλάδα και Γαλλία) αξιοποιώντας τους ιστορικούς δεσμούς τους αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό τους όραμα φτιάχνουν μια ισχυρή βάση για μελλοντικές συνεργασίες.

Οι ομιλητές από τη Γαλλία και από διεθνείς οργανισμούς ήταν – μεταξύ άλλων – ο εντεταλμένος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπενζαμέν Χαντάντ, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες της UNESCO Γκαμπριέλα Ράμος, η διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλεντίνα Σουπερτί, ο επικεφαλής οικονομολόγος ΟΟΣΑ, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών και αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών του G20 Αλβάρο Περέιρα, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Οικονομικής Υπηρεσίας για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Ρουμανία στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα Φρανσουά ντε Ρικολφί. Αντίστοιχα, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, τη γενική γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Μάιρα Μυρογιάννη, τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO Γεώργιο Κουμουτσάκο, καθώς και τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γεώργιο Παγουλάτο.

Στην έναρξη του Συνεδρίου ο εκδότης του «ΒΗΜΑΤΟΣ» Γιάννης Πρετεντέρης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του δεσμού μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, και εξέφρασε την επιθυμία το Συνέδριο του «ΒΗΜΑΤΟΣ», των «ΝΕΩΝ» και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών να μετατραπεί σε θεσμό.

Για τη θέση της Γαλλίας και της Ελλάδας σε μια ανταγωνιστική παγκόσμια τουριστική αγορά μίλησε η κυρία Κεφαλογιάννη, η οποία ανέδειξε στην ομιλία της τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως επένδυσης για το μέλλον.

Ο Π. Πικραμμένος

Από την πλευρά του ο Π. Πικραμμένος, παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη και τις θεσμικές ομοιότητες μεταξύ του Γαλλικού και του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνοντας ότι και τα δύο ανώτατα δικαστικά και συμβουλευτικά όργανα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη διατήρηση του κράτους δικαίου, την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της θεσμικής ευθύνης.

Για την Εκθεση Ντράγκι και αν αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα και τη Γαλλία με γνώμονα τα μοναδικά χαρακτηριστικά των δύο χωρών ο Γιώργος Παγουλάτος ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει το μοντέλο ευημερίας της σε έναν μεταπολεμικό κόσμο, βασιζόμενη σε εσωτερικές πολιτικές κοινωνικού συμβολαίου και σε ανοιχτές εξωτερικές αγορές.

Ωστόσο, αυτό το μοντέλο βρίσκεται πλέον υπό αμφισβήτηση. «Η Ευρώπη θυμίζει αθλητή με αξιοπρεπείς επιδόσεις στο πένταθλο, αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Μάικ Τάισον στο ρινγκ» είπε χαρακτηριστικά. Τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Sylvie Goulard, καθηγήτρια Εφαρμογών στο Bocconi της Ιταλίας, και η Αννυ Ποδηματά, αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συντόνισε η γαλλίδα δημοσιογράφος Christine Ockrent.

Ο Πιερ Μοσκοβισί

«Τα πήγα καλά με όλους τους έλληνες πρωθυπουργούς. Και με τον Αλέξη Τσίπρα. Ηταν έξυπνος, επιδέξιος και ευέλικτος. Στην αρχή δεν ήταν έτοιμος, αλλά έμαθε» δήλωσε ο πρώτος πρόεδρος του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στο 2ο Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο Μοσκοβισί στη συζήτηση που είχε με τον εκδότη της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Γιάννη Πρετεντέρη αναφέρθηκε στον ρόλο του δημοψηφίσματος του 2015, λέγοντας: «Παραδόξως, το δημοψήφισμα βοήθησε τον Τσίπρα να προχωρήσει σε μια νέα εκλογή και να εφαρμόσει την αναγκαία “κωλοτούμπα” για τη συμφωνία με τους δανειστές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αξιοπρεπής εταίρος, ενώ οι Πρέσπες έδειξαν την τόλμη του Τσίπρα, παρόλο που του κόστισαν πολιτικά».

Χαρακτήρισε δύσκολους τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα λόγω Βαρουφάκη. «Διάβασα το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και λέει ψέματα» είπε, αναφέροντας ότι στις συνεδριάσεις προκαλούσε προβλήματα με την επιθετικότητά του.

Παρακολουθώντας το διεθνές σκηνικό χαρακτήρισε την προεδρία Τραμπ «δυστοπική» τονίζοντας για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «δεν είναι φίλος της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Θα εφαρμόσει μια αντιμεταναστευτική πολιτική, είναι σκεπτικιστής για την κλιματική αλλαγή και απομονωτιστής. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στην πολιτική του με ενότητα και όχι διχασμό», προσθέτοντας «Δεν συμφωνώ με μια επιθετική στάση αλλά δεν πρέπει να είμαστε αφελείς». Ο πρώην επίτροπος αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίσιμη γεωπολιτική κατάσταση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία: «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να χάσει και πρέπει να παραμείνουμε στο πλευρό της μέχρι τέλους. Πρέπει να έχουμε μια κοινή στρατηγική, χωρίς υποχωρήσεις». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να επιβάλει μια λύση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία «θα μοιάζει με ήττα».

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button