«Αισθάνομαι διαφορετικά από το Τελ Αβίβ», δήλωσε η Σόντρα Μπάρας, η οποία ζει στο Καρνέι Σομρόν, έναν ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.
«Ζω σε ένα μέρος όπου οι πρόγονοί μου έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Δεν ζω σε κατεχόμενο έδαφος. Ζω στη βιβλική Ιουδαία και Σαμάρεια».
Ο οδηγός των επισκεπτών στην κορυφή του λόφου περιγράφει τη Δυτική Όχθη ως «μια περιοχή του Ισραήλ» και την παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς ως το μέρος όπου ο Θεός υποσχέθηκε τη γη στους Εβραίους.
Αλλά η επίσημη προσάρτηση αυτής της περιοχής έχει παραμείνει μέχρι στιγμής ένα όνειρο για τους εποίκους όπως η Σόντρα, ακόμη και ενώ οι εποικισμοί -που θεωρούνται παράνομοι από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ – πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο.
Τώρα πολλοί βλέπουν μια ευκαιρία να προχωρήσουν περισσότερο, με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.
Ποια θα είναι η πολιτική του Τραμπ;
«Ήμουν ενθουσιασμένη που κέρδισε ο Τραμπ», μου είπε η Σόντρα. «Θέλω πάρα πολύ να επεκτείνουμε την κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια. Και αισθάνομαι ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει ο Τραμπ».
Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι στην επερχόμενη κυβέρνησή του μπορεί να συμφωνούν μαζί της.
Ο Μάικ Χάκαμπι, που προτάθηκε ως νέος πρεσβευτής του Τραμπ στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του πέρυσι έδειξε την υποστήριξή του στις ισραηλινές διεκδικήσεις στη Δυτική Όχθη.
«Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο ‘κατεχόμενη’, λέω: «Ναι, το Ισραήλ κατέχει τη γη, αλλά πρόκειται για την κατοχή μιας γης που τους έδωσε ο Θεός πριν από 3.500 χρόνια. Είναι η δική τους γη», είπε.
Ο Γίσραελ Γκαντζ, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου εποικισμών που εποπτεύει το Καρνέι Σορμόν, λέει ότι έχει ήδη παρατηρήσει μια αλλαγή στον τόνο από την επερχόμενη κυβέρνηση Trump ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, οι οποίες προκάλεσαν τον πόλεμο στη Γάζα.
«Τόσο εδώ στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να εφαρμόσουμε την κυριαρχία εδώ», μου είπε. «Πρόκειται για μια διαδικασία. Δεν μπορώ να σας πω ότι θα γίνει αύριο. Αλλά στα μάτια μου, το όνειρο της λύσης των δύο κρατών είναι νεκρό».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διατήρησε πάντοτε τη θέση των ΗΠΑ υπέρ ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Ερωτηθείς αν ακούει κάτι διαφορετικό από την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, ο κ. Γκαντζ απάντησε: «Φυσικά, ναι».
Ένα αμφίρροπο ζήτημα
Αλλά υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι Ισραηλινοί που πιέζουν για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης – ορισμένοι από αυτούς σε θέσεις υπουργικού συμβουλίου – ενδέχεται να απογοητευτούν από τις αποφάσεις του Τραμπ.
Οι ελπίδες τους έχουν τροφοδοτηθεί από τις αναμνήσεις της πρώτης θητείας του ως προέδρου, κατά την οποία ήρθε σε ρήξη με την πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ -και τη διεθνή συναίνεση- αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και την ισραηλινή κυριαρχία στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατακτήθηκαν από τη Συρία το 1967.
Αλλά η υποστήριξη της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης θα ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο ακανθώδες ζήτημα για τον Τραμπ.
Πιθανότατα θα αποξενώσει τον άλλο βασικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον, τη Σαουδική Αραβία, περιπλέκοντας τις πιθανότητες του Τραμπ για μια ευρύτερη περιφερειακή συμφωνία.
Θα μπορούσε επίσης να αποξενώσει ορισμένους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και το μελλοντικό καθεστώς τους υπό ισραηλινή κυριαρχία.
Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι
Ο ηγέτης των εποίκων Σόντρα Μπάρας μου είπε ότι οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης που δεν θέλουν να ζήσουν στο Ισραήλ μπορούν «να πάνε όπου θέλουν».
Ερωτηθείσα γιατί θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, είπε: «Δεν τους διώχνω, αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Πόσους πολέμους ξεκίνησαν; Και έχασαν».
«Αν η κυριαρχία προχωρούσε, θα υπήρχαν πολλές φωνές και ουρλιαχτά, οπωσδήποτε», συνέχισε. «Αλλά κάποια στιγμή, δημιουργείς ένα γεγονός που είναι μη αναστρέψιμο».
Λίγο μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ζήτησε δημοσίως την προσάρτηση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.
«Το 2025 πρέπει να είναι η χρονιά της κυριαρχίας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», είπε.
Η de facto κατάσταση στη Δυτική Όχθη
Είτε συμφωνεί είτε όχι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, πολλοί Παλαιστίνιοι λένε ότι η συζήτηση για επίσημη προσάρτηση χάνει το νόημα – ότι το Ισραήλ, στην πράξη, ήδη προσαρτά εδάφη.
Το Ισραήλ έχει τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας και του σχεδιασμού στο 60% της Δυτικής Όχθης σε προσωρινή βάση, όπως περιγράφεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο πριν από τρεις δεκαετίες.
Ενώ οι οικισμοί επεκτείνονται, οι άδειες για παλαιστινιακά σπίτια δεν χορηγούνται σχεδόν ποτέ. Και οι δικηγόροι λένε ότι οι κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων αυξάνονται.
«Όλα αυτά είναι μέρος των πολιτικών που μας αναγκάζουν να φύγουμε», δήλωσε ο Μοχάιμπ, ένας Παλαιστίνιος του οποίου κατεδάφισαν το σπίτι.
«Είναι μια πολιτική αναγκαστικής μετανάστευσης. Τι σημασία έχει γι’ αυτούς αν χτίζω εδώ ή όχι; Δεν αποτελούμε καμία απειλή γι’ αυτούς».
Οι ακτιβιστές λένε ότι περισσότερες από 20 παλαιστινιακές κοινότητες στη Δυτική Όχθη έχουν εκδιωχθεί τα τελευταία χρόνια από όλο και πιο βίαιες επιθέσεις και ότι οι έποικοι εισβάλλουν τώρα σε νέες περιοχές εκτός του προσωρινού πολιτικού ελέγχου του Ισραήλ.
Ο Μοχάιμπ είπε ότι κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει προστατεύσει ποτέ τους Παλαιστίνιους και ότι δεν πιστεύει ότι θα το κάνει ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής θεωρείται ευρέως φίλος του Ισραήλ.
Ωστόσο, είναι επίσης ένας άνθρωπος που του αρέσει επίσης να κλείνει συμφωνίες – και να αποφεύγει συγκρούσεις.
Source link