Με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί όποιος θέλει να βρει μια ανακοίνωση, πριν από έναν χρόνο περίπου, για μια νέα επένδυση σε ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μήλο. Πρόκειται για αυτό για το οποίο από χθες σηκώθηκε θόρυβος και χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος. Η εν λόγω ανακοίνωση, προφανώς της κατασκευάστριας εταιρείας, έκλεινε με μια φράση: «Για το έργο έχει ήδη εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μήλου». Από χθες που προέκυψε το θέμα με την… επένδυση στα βράχια του Σαρακήνικου, από τους πρώτους που δήλωσε άγνοια για την αδειοδότηση και την αντίθεσή του στις εξελισσόμενες εργασίες ήταν ο δήμαρχος του νησιού. Ο προϊστάμενος δηλαδή της Υπηρεσίας Δόμησης που εξέδωσε την άδεια. Αργότερα έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ ότι ο καταγγέλλων, επειδή δεν μπορούσε να βρει άκρη με τις άδειες, ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος.
Δεν είναι η πρώτη φορά, και πιθανότατα ούτε η τελευταία, που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το παράλογο του ελληνικού Δημοσίου. ΅Ενας δήμαρχος προΐσταται όλων των υπηρεσιών του δήμου και της Πολεοδομίας. Κι όμως ο ίδιος δεν έχει την ευθύνη των αποφάσεών της. Ακόμα περισσότερο καταγγέλλει ότι ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας ενός δήμου έχει την υποχρέωση να εγκρίνει μια άδεια υπογεγραμμένη από άλλες υπηρεσίες.
Στν συγκεκριμένη περίπτωση της επένδυσης στο Σαρακήνικο μιλάμε, ούτε λίγο ούτε πολύ, για επτά εγκρίσεις φορέων: μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Περιφέρεια, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Σύρου, Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την οριογραμμή αιγιαλού (από το 2018), υποσταθμό ρεύματος και τελευταία την Πολεοδομία Μήλου. Ολες οι υπηρεσίες επικαλούνται η μία την άλλη για το δίκαιο του αιτήματος του επενδυτή και καμία επί της ουσίας δεν αναλαμβάνει ευθύνη για το προφανές. Για τη νομιμότητα της άδειας και αν ένας άνθρωπος έχει το δικαίωμα να χτίσει σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο, όπως θεωρείται διεθνώς η συγκεκριμένη περιοχή της Μήλου.
Στο νησί, που γνωρίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης – όπως όλες οι Κυκλάδες –, ανεγείρονται αυτή τη στιγμή 15 πεντάστερα ξενοδοχεία. Και όμως εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι κανείς δεν έχει την ευθύνη για όλη αυτή την ανοικοδόμηση. Αν τηρούν τη νομιμότητα, αν προστατεύουν το τουριστικό προϊόν και το φυσικό περιβάλλον του νησιού, ποιες είναι οι νέες ανάγκες που δημιουργούν σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και αν αυτές καλύπτονται από τις υπάρχουσες υποδομές.
Μετά τη φασαρία που δημιουργήθηκε, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα παγώσει κάθε κατασκευή μέχρι να εγκριθούν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Θα σταματήσουν δηλαδή να χτίζουν και οι εξόφθαλμα παράνομοι και οι νόμιμοι. Και θα περιμένει, όπως και οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας, μετά τον πρόσφατα ανακηρυχθέντα από το ΣτΕ αντισυνταγματικό Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, να του πει το «μεγάλο κράτος» τι να κάνει. Ετσι δεν πάμε πουθενά. Θα χτίζουμε είτε με το στανιό είτε χωρίς έλεγχο, τη στιγμή που η συζήτηση είναι να χτίζουμε απλά νόμιμα.
Source link