Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι δύο όψεις της Μαγδαληνής – ΤΑ ΝΕΑ

Advertisement
Advertisement

Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά και 3.120.000 εκατ. δολάρια – μόλις 120.000 πάνω από την ανώτατη αρχική εκτίμηση – για να αλλάξει χέρια ένα μικρό σε διαστάσεις έργο, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό, του Ραφαήλ στη δημοπρασία με έργα των Μεγάλων Δασκάλων που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s την Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη.

Η ελαιογραφία σε ξύλο «Αγία Μαρία Μαγδαληνή» (περ. 1503) δημιουργήθηκε όταν ο σπουδαίος αναγεννησιακός ζωγράφος ήταν μόλις 20 ετών. Και εντάσσεται στα περιζήτητα έργα όχι μόνο επειδή είναι μόλις η τρίτη φορά σε αυτόν τον αιώνα που ένα έργο του Ραφαήλ βγαίνει σε δημοπρασία, αλλά και για δύο ακόμη λόγους. Πρώτον διότι ο πίνακας είναι διπλής όψεως – στο πίσω μέρος υπάρχει ένας κυκλικός δίσκος με έναν σχεδόν καλειδοσκοπικό συνδυασμό χρωμάτων. Και δεύτερον διότι, κατά την Ντάρια Φόνερ, ειδική στο έργο των Μεγάλων Δασκάλων που εργάζεται στους Sotheby’s, «μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ένα από τα δαχτυλικά αποτυπώματα του Ραφαήλ στην πίσω όψη διότι ανακάτευε και άπλωνε τα χρώματα με τα χέρια του».

Ο πίνακας εμφανίστηκε τελευταία φορά σε δημοπρασία τον Μάιο του 2000, όταν πωλήθηκε έναντι 611.000 δολαρίων στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη. Τότε, η μορφή είχε ταυτοποιηθεί ως η Αγία Μαρία της Αιγύπτου.

Αρχικά αποτελούσε μέρος ενός μικρού τρίπτυχου που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για προσωπική προσευχή. Η απεικόνιση της Μαρίας Μαγδαληνής είναι ασυνήθιστη. Δεν κρατά το παραδοσιακό μυροδοχείο, σύμβολο της αγιοσύνης της, αλλά φορά έναν τρίχινο χιτώνα, ένδειξη της αποποίησης των κοσμικών απολαύσεων και της αφοσίωσής της στη μεταμέλεια.

«Αυτή είναι η Μαρία Μαγδαληνή σε μια μεταγενέστερη φάση της ζωής της, όταν διάγει σχεδόν ασκητικό βίο και απορρίπτει όχι μόνο τα υλικά αγαθά, αλλά και τα ίδια της τα ρούχα», λέει η Φόνερ. «Είναι μια ασυνήθιστη αλλά εξαιρετική απεικόνιση, ένα υπέροχο δείγμα γραφής του Ραφαήλ σε αυτή την πρώιμη περίοδο της καριέρας του, μετά τη μαθητεία του κοντά στον Περούτζινο (1450-1523)».

Ο πίνακας θεωρούνταν ευκαιρία για τους συλλέκτες, δεδομένου ότι το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί για έργο του Ραφαήλ σε δημοπρασία είναι 48 εκατ. δολάρια, το οποίο καταβλήθηκε το 2009 στον οίκο Christie’s του Λονδίνου για το σχέδιο με κιμωλία «Κεφαλή της Μούσας», ένα προσχέδιο για τη νωπογραφία «Ο Παρνασσός», ενώ η ακριβότερη ελαιογραφία του είναι το «Πορτρέτο του Λορέντσο των Μεδίκων, Δούκα του Ουρμπίνο» (1518), πωλήθηκε το 2007 από τον Christie’s του Λονδίνου προς 37,3 εκατομμύρια δολάρια).

Από την τελευταία δημοπρασία της Μαρίας Μαγδαληνής πριν από 25 χρόνια, μόνο δύο ακόμη έργα του Ραφαήλ έχουν βγει σε δημοπρασία στον 21ο αιώνα: το «Πορτρέτο του Λορέντσο των Μεδίκων» και το «Προφίλ του Βαλέριο Μπέλι», το 2016.

Παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση για τη Μαρία Μαγδαληνή θεωρούνταν συντηρητική, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης και της ελάχιστης προσφοράς έργων αυτού του επιπέδου και με υπογραφές όπως εκείνη του Ραφαήλ, τελικά δεν έγινε η έκπληξη και η τιμή του έργου δεν εκτινάχθηκε.

Οι εκτιμητές του οίκου Christie’s στην Αθήνα

Στην Αθήνα ετοιμάζονται να προσγειωθούν οι ειδικοί του οίκου Christie’s. Και για ένα διήμερο, στις 26 και τις 27 Φεβρουαρίου, θα υποδέχονται όσους θα ήθελαν να μάθουν δωρεάν από τους εκτιμητές του οίκου την αξία των κοσμημάτων και των ρολογιών τους, ασχέτως αν σκοπεύουν να τα διαθέσουν σε κάποια προσεχή δημοπρασία. Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να έχουν προηγουμένως επικοινωνήσει με τους Christie’s και να έχουν κλείσει ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ahanshaw@christies.com

Από την Μπέκαμ στον οίκο Sotheby’s

Δυσκολεύονται οι περαστικοί της οδού Ντόβερ στο Μέιφεαρ να εντοπίσουν τις τελευταίες ημέρες το κατάστημα ρούχων της Βικτόρια Μπέκαμ ανάμεσα στις πολλές αίθουσες τέχνης που υπάρχουν στην περιοχή. Κι αυτό διότι η βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας και σύζυγος του ποδοσφαιριστή Ντέιβιντ Μπέκαμ αποφάσισε να μετατρέψει για μικρό χρονικό διάστημα το κατάστημά της σε εκθεσιακό χώρο, φιλοξενώντας έργα τέχνης, τα οποία θα δημοπρατηθούν τους επόμενους μήνες από τον οίκο Sotheby’s. Πίσω από τις κρεμάστρες που φέρουν τα μοντέλα με την υπογραφή της οι εν δυνάμει πελάτες της μπορούν να δουν μεταξύ άλλων το πορτρέτο ενός κοριτσιού του Ιάπωνα Γιοσιμότο Νάρα (επάνω φωτογραφία), πλάι σε ένα αφηρημένο παστέλ της Αμερικανίδας Τζόαν Μίτσελ και μια χαρακτηριστική φιγούρα του Ζαν Μισέλ Μπασκιά (κάτω φωτογραφία). Να σημειωθεί ότι η συνεργασία ανάμεσα στη φίρμα της Βικτόρια Μπέκαμ και τον οίκο Sotheby’s έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018 όταν η σχεδιάστρια είχε φιλοξενήσει στο κατάστημά της έργα των Μεγάλων Δασκάλων επί τη ευκαιρία μιας άλλης δημοπρασίας. Η τρέχουσα περιοδική έκθεση που ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη θα είναι σε λειτουργία έως και τη Δευτέρα.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button