ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Σφοδρή κριτική στη συνεδρίαση της ΚΟ – Οι αντάρτες προειδοποιούν ότι χάθηκε η πυξίδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οποιος υπογράφει τις ερωτήσεις δεν χάνει». Αυτή την απάντηση δίνει χιουμοριστικά «γαλάζιος» αντάρτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, απαριθμώντας τις επιτυχίες του πρώτου αντάρτικου: Τρεις υφυπουργοί στον ανασχηματισμό, οι Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Δαβάκης, Αννα Καραμανλή, και ένας Πρόεδρος της Βουλής, ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Το δεύτερο αντάρτικο αριθμεί 11 επαναστάτες, οι οποίοι, όπως μεταδίδεται στους διαδρόμους της Βουλής, μπορεί να γίνουν «είκοσι και βάλε». Οι «11», λοιπόν, αφού κατέθεσαν την ερώτηση για τις επιθετικές αγορές ακινήτων στη Θράκη από τουρκικά κεφάλαια και αφού ορισμένοι από αυτούς ανέλαβαν συνήγοροι υπεράσπισης των αστυνομικών και των λιμενικών οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση μισθού μαζί με τους στρατιωτικούς, τώρα φυλάνε σκοπιά μην τυχόν στραβοπατήσει η κυβέρνηση, όπως έκανε στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και έχασε περί τις 13 μονάδες στις ευρωεκλογές. Διάθεση να μείνουν σιωπηλοί, πάντως, δεν έχουν και το διαμηνύουν σε όλους τους τόνους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι το έλαβε το μήνυμα και στην ομιλία του στη Βουλή για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα απευθύνθηκε «σε όσους εξέφρασαν και έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει με τα Σώματα Ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ήδη ανακοινώσει» και τους παρέπεμψε στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, η γκρίνια δεν σταμάτησε. Την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απλώθηκε σαν το μελάνι και πέρα των «11». Η Ελίζα Βόζεμπεργκ φέρεται να διατύπωσε υπαινιγμούς ότι οι υπουργοί δεν βγήκαν μπροστά να υποστηρίξουν την κυβέρνηση για τα Τέμπη, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος να άσκησε κριτική γιατί τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που επέκρινε ο Πρωθυπουργός, έδιναν αγώνα χωρίς υποστήριξη από το επιτελικό κράτος και να μίλησε για «illuminati» και για «αναλώσιμους».

Ο Βασίλης Υψηλάντης (Δωδεκάνησα) συμφώνησε ότι στη ΝΔ «υπάρχει σύστημα εμίρηδων και αρκετοί κακομοίρηδες που τραβάμε κουπί» και ο Φάνης Παππάς (Β’ Θεσσαλονίκης) είπε ότι «χάνουμε εκλογές εκεί που δεν το περιμέναμε, σε οργανώσεις και επιμελητήρια». Ακόμα και ο Ν. Κακλαμάνης, είπε ότι έχει δεχθεί 37 διαμαρτυρόμενους βουλευτές στο γραφείο του και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να λέει «εντέλλεσθε» στους υπουργούς, επειδή οι βουλευτές δεν είναι διακοσμητικοί.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τα παράπονα των βουλευτών από τους υπουργούς και έριξε το δόλωμα επόμενου ανασχηματισμού.

Παρ΄ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ συγκεντρώθηκαν υπογραφές και κατατέθηκε ερώτηση προς τη Νίκη Κεραμέως, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Θεόδωρο Λιβάνιο για την «ανάγκη αύξησης των θέσεων απασχόλησης ανέργων 55+ετών». Και πάλι υπέγραφαν 11 βουλευτές, μόνο που δεν ήταν οι ίδιοι της προηγούμενης ερώτησης, εφαρμόζοντας το δικό τους rotation.

Οι «11» μετρούν νίκες στα σημεία. Θεωρούν ότι δικαιώθηκαν για τη διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία έκλεισε κάθε παράθυρο δυνατότητας σε ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν μέσω παρένθετης μητέρας. «Οταν εμείς τα λέγαμε, δεν μας άκουγαν» σχολιάζει καυστικά «γαλάζιος» βουλευτής. «Η τεκνοθεσία είναι το πρόβλημα, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να λυθούν με αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης» προσθέτει.

Ολοι ξέρουν ότι με τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά ορισμένοι βουλευτές βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και μπορεί να μην ξαναεκλεγούν, οπότε κανένας δεν ξέρει πόσοι είναι πραγματικά οι «11». Κάποιοι από αυτούς ήταν και είναι κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, που σήμερα δεν ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας – αλλά δηλώνει εμφατικά «παρών».

Αλλοι αισθάνονται κοντά στον Κώστα Καραμανλή, που δεν είναι πλέον βουλευτής, αλλά παρεμβαίνει συχνά-πυκνά, με σκοπό να δείξει ότι έχει χαθεί η πυξίδα και χρειάζεται επαναπροσανατολισμός. Ορισμένοι δηλώνουν απογοητευμένοι: «Ποια είναι η ιδεολογία μας; Ποιο είναι το όραμά μας; Πού θέλουμε να είμαστε σε 5 χρόνια; Χωρίς ιδεολογία δεν προχωρά η διακυβέρνηση του τόπου» λέει «σαμαρικός» βουλευτής.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αφήσω τους ψηφοφόρους μας να φύγουν για τον Βελόπουλο ή τη Λατινοπούλου. Δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε εμείς»

Προειδοποιήσεις και παρεμβάσεις

Τι προτίθενται να κάνουν οι ανήσυχοι «γαλάζιοι» βουλευτές»; Θα προειδοποιούν. «Οι ερωτήσεις είναι ένα μέσο, ενώ δεν θα λείπουν και οι δημόσιες παρεμβάσεις, πάντα χωρίς να υπερβαίνουμε το όριο» γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της διαγραφής. Τέτοιο «λάθος» δεν πρόκειται να κάνουν. Εξάλλου, δεν θέλουν προκαλέσουν μεγάλη φασαρία και να μείνουν με τον «μουτζούρη» ότι υποσκάπτουν τη συνοχή της παράταξης. Η ομάδα των «11» βλέποντας την απήχηση της ερώτησης για τη Θράκη, δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

«Στόχος μας είναι να έχουμε παρέμβαση στη χάραξη πολιτικής, η αναφορά μας να κατευθύνεται από κάτω προς τα πάνω» έλεγε άλλος υπογράφων, καθιστώντας σαφή την πρόθεση της ομάδας να έχει λόγο στα πράγματα. Λειτουργώντας ίσως και ιδιοτελώς, αφού, όπως έλεγε άλλος «γαλάζιος» βουλευτής, «δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αφήσω τους ψηφοφόρους μας να φύγουν για τον Βελόπουλο ή τη Λατινοπούλου. Οταν στα δεξιά μας έχουμε ένα ποσοστό που αγγίζει το 20%, εμείς οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε εμείς».

Αξιοσημείωτο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες  βουλευτές που δεν ανήκουν στους «11» έκαναν αισθητή τη διαφοροποίησή τους. Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου συνόψισε την κατάσταση ως εξής: «Αν εμείς χάσουμε αυτούς οι οποίοι ήταν δεδομένοι και κοντά στην παράταξή μας, τότε «κλάψ’ τα Χαράλαμπε»».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button