ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αλήθειες για το real estate στη ΔΕΘ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρωταγωνιστές του καταστροφικού σχεδίου για την ΔΕΘ, κατασκεύασαν δυο επιχειρήματα, ένα όταν ξεκίνησαν το σχέδιό τους το 2013, και, ένα τα τελευταία χρόνια.

Το πρώτο ήταν: Επειδή είμαστε στα μνημόνια και δημόσιοι πόροι δεν υπάρχουν για να υλοποιήσουμε το σχέδιο, που μέχρι τότε υποστήριζαν όλες κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα και όλοι οι φορείς της Πόλης, θα κατασκευαστεί η νέα ΔΕΘ στον ίδιο χώρο, με ιδιωτικά κεφάλαια. Και για να ενδιαφερθούν οι εργολάβοι του Real Estate, θα πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα, τα οποία στην αρχή ήταν ένα ξενοδοχείο, επιχειρηματικό-εμπορικό κέντρο και παρκινγκ 2500 θέσεων.

Το δεύτερο επιχείρημά τους, εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια είναι: Τώρα που έχουμε τις μελέτες και τους επενδυτές, δεν πρέπει να συζητάμε την προηγούμενη λύση. Φυσικά, ούτε μελέτες έχουν, ούτε επενδυτές, το μόνο που έχουν είναι δώδεκα χαμένα χρόνια για την ΔΕΘ, την πόλη και την οικονομία της Τα 124 εκ. ευρώ που θα κόστιζε το σχέδιό τους, και θα τα έβαζαν όλα οι ιδιώτες επενδυτές, τώρα έγιναν 370 εκ. ευρώ και τα περισσότερα θα τα βάλει το δημόσιο, όσο για τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, τον όρισαν αυθαίρετα στο 2031. Το μόνο που έκαναν μέχρι τώρα, είναι μια «Προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη» και με αυτήν, για πρώτη φορά στην χώρα μας θα δημοπρατήσουν τον διαγωνισμό για ένα τόσο δύσκολο έργο, και τις αναγκαίες μελέτες, όπως κυκλοφοριακή, περιβαλλοντική, υδραυλική, αρχαιολογική και οικοδομική, τις οποίες θα τις κάνουν οι ιδιώτες που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό. Ξεκίνησαν το 2013, με μια πλασματική μελέτη.

Συνέκριναν ανόμοια πράγματα, δηλαδή το κόστος των εγκαταστάσεων της EXPO 2008, με τις εγκαταστάσεις μιας απλής έκθεσης. Ήθελαν να πουν στους πολίτες ότι, στην Σίνδο το κόστος θα είναι διπλάσιο 284 εκ. Ευρώ, ενώ στον σημερινό χώρο 124 εκ ευρώ. Στις αρχές του φετινού Μάρτη, ο εκπρόσωπος του Υπερταμείου στην Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι το έργο θα κοστίσει 370 εκ. Ευρώ, πιο συγκεκριμένα είπε, από αυτό το σημείο θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους επενδυτές, δηλαδή θα ανέβει και άλλο. Μετά λίγες ημέρες και μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η διοίκηση της ΔΕΘ, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα, είπε ότι έγινε λάθος, τα εκατομμύρια μένουν 300.

Τα 70 που πέτυχαν να μειωθούν, οφείλεται στην μείωση του δομήσιμου χώρου, κατά 6 στρέμματα. Μοιράζουν τόσο εύκολα και πρόχειρα από τον πανικό τους τα εκατομμύρια, που αν κάνουμε απλούς υπολογισμούς, θα καταλήξουμε ότι το σύνολο του έργου θα ξεπεράσει σε κόστος τα 800 εκ ευρώ.

Τελευταία, ανακάλυψαν, ότι θα πάρουν και το Γ’ Σώμα Στρατού και έτσι θα έχουν και άλλα 100 στρέμματα πράσινο. Μάλιστα, είναι τόσος ο ενθουσιασμός τους, που στις ανακοινώσεις τους πανηγυρίζουν για τα 200 στρέμματα πράσινο, που έχουν πετύχει. Δεν ρώτησαν τουλάχιστον να μάθουν πόσα στρέμματα είναι συνολικά ο χώρος του Γ’ Σώματος Στρατού. Όλος ο χώρος του Γ’ Σώματος Στρατού, είναι 100 στρέμματα. Ο δομημένος με τα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια, είναι περίπου 35%, το πράσινο που ήδη υπάρχει, είναι επίσης περίπου 35% με ελεύθερη πρόσβαση, μπροστά από το Κτίριο της διοίκησης του Γ’ Σώματος Στρατού, και περιμετρικά του κτιρίου που στεγάζει το Πολεμικό Μουσείο, ο υπόλοιπος είναι το Σούπερ Μάρκετ των στρατιωτικών και οι εγκαταστάσεις των στρατιωτικών που υπηρετούν. Φυσικά, είναι γνωστό, πως καμία κυβέρνηση και φυσικά οι ένοπλες δυνάμεις, δεν συζητούν για την παραχώρησή του.

Τα 110 στρέμματα πρασίνου, που τελευταία βρήκαν στο οικόπεδο της ΔΕΘ, όπως έχει αποδείξει η «Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και την Βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης», υπάρχουν μόνο στις ανακοινώσεις τους. Όπως έχει παρουσιάσει το Υπερταμείο, παρουσία του Πρωθυπουργού πέρσι τον Σεπτέμβριο, είναι μόνο 60 στρέμματα πράσινων ζωνών, όχι φυσικά ενιαίο πυκνό Μητροπολιτικό Πάρκο. Πάλι μετά τον σάλο που δημιούργησαν, το διόρθωσαν, λέγοντας ότι, τα 60 στρέμματα ήταν παλιότερα και είχαν ξεχάσει να τα αλλάξουν, τώρα έγιναν 100. Αφού θέλουν να κρατήσουν το σύνολο της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα είναι ίσως η μοναδική πόλη στον κόσμο, γιατί δεν αφαιρούν το Real Estate, να υπάρξει λίγος χώρος για αξιοπρεπές πράσινο; Τώρα δεν έχουμε μνημόνια, το «Αναγκαίο κακό «, το Real Estate, όπως έλεγαν για να έχουν κίνητρα οι εργολάβοι, δεν χρειάζεται. Υπάρχουν και τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και η οικονομία, όπως λέει η κυβέρνηση σε απογείωση, λίγα από αυτά είναι αρκετά για την ΔΕΘ.

Γιατί στην Αθήνα, για τέσσερις αναπλάσεις πρασίνου, βρήκαν 2,5 δις ευρώ και για την Θεσσαλονίκη ούτε 200 εκ. Ευρώ; Όταν μάλιστα η Αθήνα έχει 11 τ.μ./κάτοικο πράσινο και η Θεσσαλονίκη μόνο 2,7 τ.μ./ κάτοικο; Θυμίζω ότι, το κατώτερο όριο της ευρωπαϊκής οδηγίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι στα 10 τ.μ./κάτοικο. Δεν τους ανησυχεί ότι η χώρα μας καταδικάστηκε το 2023, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αέρια ρύπανση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τοξικά αιωρούμενα σωματίδια; Γιατί δεν έχουν καμία πρόβλεψη στο σχέδιό τους για την επένδυση στις νέες τεχνολογίες; Μεγάλο μέρος των εκθέσεων, στις ανεπτυγμένες χώρες, γίνονται στον ψηφιακό κόσμο και, είναι βέβαιο ότι, σύντομα δεν θα υπάρχουν εκθέσεις, όπως τις ξέρουμε. Γιατί τόσα χρόνια με τόσο πάθος κρατούν καθηλωμένη στις άθλιες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, επιμένοντας στο ΣΔΙΤ και το Real Estate;

Η πρότασή μας απλή, φθηνή και πολύ γρήγορα υλοποιήσιμη. α). Να αναπλασθούν και να αναβαθμισθούν μερικά από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, για να οργανώνονται οι μη οχλούσες εκθέσεις, μαζί με το κέντρο της ψηφιακής ΔΕΘ. β). Οι οχλούσες εκθέσεις να γίνονται στην Σίνδο, στο χώρο του δημοσίου, που είχε προβλεφθεί να γίνει η EXPO 2008. Δεν χρειάζονται απαλλοτριώσεις, είναι δίπλα στους οδικούς άξονες(ΠΑΘΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ), με την σύνδεση του προαστιακού έτοιμη για δημοπράτηση, όπως πρόσφατα, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Δεκαπέντε λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή. Να μην κατασκευαστεί το αχρείαστο ξενοδοχείο και το επιχειρηματικό-εμπορικό κέντρο, για να μείνει χώρος για ένα αξιοπρεπές Πάρκο. Η πλειοψηφία των πολιτών έχουν ορθώσει το ανάστημά τους, όπως και αρκετοί τοπικοί φορείς, γιατί μερικά κόμματα, που έχουν την βιώσιμη ανάπτυξη ψηλά στις διακηρύξεις τους σιωπούν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button