
Η αποπομπή του Μάικ Γουόλτς από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας σηματοδοτεί την πρώτη ηχηρή απομάκρυνση υψηλόβαθμου αξιωματούχου στη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές εντάσεις και την ισορροπία δυνάμεων στον Λευκό Οίκο.
Αν και η αφορμή φαίνεται να ήταν το λεγόμενο «Signalgate» – το περιστατικό κατά το οποίο ο Γουόλτς πρόσθεσε κατά λάθος δημοσιογράφο σε κρυπτογραφημένη συνομιλία με ευαίσθητες πληροφορίες στρατιωτικής φύσης – η αποδυνάμωσή του είχε ξεκινήσει νωρίτερα, ως αποτέλεσμα ιδεολογικών αποκλίσεων, αποτυχημένων επικοινωνιακών τακτικών και μιας ευρύτερης εσωτερικής καχυποψίας.
Ο ίδιος και ο αναπληρωτής του, Αλεξ Γουόνγκ, φέρονται να βρέθηκαν στο στόχαστρο όχι μόνο ανώτερων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και εξωτερικών παραγόντων με μεγάλη επιρροή στην εθνικιστική βάση του Τραμπ, όπως η ακροδεξιά ακτιβίστρια Λόρα Λούμερ και ο Στιβ Μπάνον.
Η υπόθεση καταδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή παραπολιτικών κύκλων στη διαμόρφωση του επιτελείου Τραμπ και ενισχύει την εικόνα ενός προεδρικού περιβάλλοντος όπου η πίστη στην προσωπικότητα του προέδρου υπερέχει της θεσμικής εμπειρίας ή της στρατηγικής συνέχειας.
Χθες έγινε γνωστό ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη θέση του μαζί με τον αναπληρωτή του, στην πρώτη μεγάλη ανατροπή στον στενό κύκλο του Τραμπ από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Γουόλτς θα είναι υποψήφιος για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Oσο για τη θέση του συμβούλου Ασφαλείας θα την αναλάβει προσωρινά ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Νωρίτερα, πληροφορίες έφεραν ως πιθανή επιλογή για τη θέση του Γουόλτς τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στίβεν Γουίτκοφ που έχει εμπλακεί στη διπλωματία Ρωσίας – Ουκρανίας, όσο και στη Μέση Ανατολή, ενώ συζητείτο και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Κρίστοφερ Λαντάου.
Ο Γουόλτς έχασε την εύνοια του προέδρου και των ανώτερων συμβούλων του μετά τη διαρροή στα ΜΜΕ ότι ο αρχισυντάκτης του «Atlantic», Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, προστέθηκε από τον σύμβουλο σε ομαδική συνομιλία στο Signal υψηλόβαθμων αξιωματούχων που μοιράζονταν πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις αμερικανικών πυραύλων στην Υεμένη, προκαλώντας κρίση που κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα και θεωρήθηκε από τα πρώτα μεγάλα ατοπήματα της κυβέρνησης.
Ο Τραμπ αρνήθηκε να τον απολύσει αμέσως, αλλά ιδιωτικά εξέφρασε την απογοήτευσή του.
Εν τω μεταξύ, αν και απαλλάχθηκε επίσημα από την ευθύνη στο εσωτερικό πόρισμα, συνέχισε να πιέζεται επειδή θεωρείτο «γεράκι» και αντίθετος στην ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ. Η επιλογή συνεργατών του που δεν ήταν αρεστοί στη βάση του Τραμπ και η δυσκολία του να επικοινωνήσει τις εθνικές προτεραιότητες ασφαλείας του προέδρου στα μέσα ενημέρωσης, μαζί με διαφωνίες λόγω στήριξης πιο παραδοσιακών επεμβατικών απόψεων για την Ουκρανία και το Ιράν που έρχονταν σε σύγκρουση με την προσέγγιση άλλων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, βάρυναν επίσης υπέρ της απομάκρυνσής του.
Ενθερμος υποστηρικτής του Τραμπ στο Κογκρέσο και την καμπάνια του 2024 έμεινε μόλις 102 μέρες στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από τον Μάικ Φλιν, τον πρώτο σύμβουλο του Τραμπ στην πρώτη του θητεία.
Ο αναπληρωτής του Γουόλτς, Αλεξ Γουόνγκ, επίσης απομακρύνεται. Ο πρώην σύμβουλος του γερουσιαστή Τομ Κότον και διαπραγματευτής στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα κατά την πρώτη θητεία Τραμπ θεωρείτο πιστός στον Γουόλτς. Εξωτερικοί σύμμαχοι του Τραμπ τον είχαν στοχοποιήσει ως «φιλοκινέζο» χωρίς αποδείξεις, σύμφωνα με αναλυτές.
Δημοκρατικοί που ήταν εξοργισμένοι με το σκάνδαλο Signal αντέδρασαν θετικά στα νέα για τον Γουόλτς, σχολιάζοντας ότι ήταν πια καιρός να απομακρυνθεί. Αυτήν την εβδομάδα, έγινε σαφές στον Γουόλτς και τον Γουόνγκ ότι ο χρόνος τους στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τελείωνε.
Ο Γουόλτς προσπάθησε να παρατείνει τη θητεία του παρευρισκόμενος στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, αλλά του ανακοινώθηκε η αποπομπή του την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές.