Ενεργειακή συνεργασία σε πολλά επίπεδα με τη νέα ηγεσία της Συρίας επιθυμεί να οικοδομήσει η Άγκυρα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Ενεργειακή συνεργασία σε πολλά επίπεδα με τη νέα ηγεσία της Συρίας επιθυμεί να οικοδομήσει η Άγκυρα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας επεσήμανε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να τροφοδοτεί τη Συρία με ηλεκτρική ενέργεια και να ενισχύσει τις ενεργειακές υποδομές, προσθέτοντας ότι μπορεί επίσης να υπάρχει συνεργασία με τη νέα ηγεσία της Συρίας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, έπειτα από τη στήριξή της στους Σύρους αντάρτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η Τουρκία έχει αναχθεί σε μια από τις βασικές δυνάμεις που επηρεάζουν τη Συρία και έχει δεσμευθεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας συναντήθηκαν με τον ντε φάκτο ηγέτη της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα.
Τα σχέδια της Άγκυρας
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αντιπροσωπεία, της οποίας ενδέχεται να ηγείται, σχεδιάζει να μεταβεί στη Συρία το Σάββατο για να συζητήσει για την ηλεκτρική μετάβαση της χώρας, την αποκατάσταση των υποδομών και άλλα ζητήματα.
«Πρέπει να προσφέρουμε πολύ γρήγορα ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές της Συρίας που δεν διαθέτουν, αρχικά με εισαγωγές. Μεσοπρόθεσμα σχεδιάζουμε επίσης να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκεί», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
«Υπάρχει ανάγκη για τα πάντα στη Συρία. Θα εργαστούμε πάνω σε ένα σχέδιο για τις υποδομές με τους ηγέτες της», συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και στον Λίβανο μέσω της Συρίας.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας επεσήμανε ότι η Άγκυρα εξετάζει τρόπους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Συρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς η παραγωγή και των δύο μειώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου.
«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ωριμάσουν, από τη δημιουργία πετρελαϊκού αγωγού από τη Συρία ως την Τουρκία, την ένωση αυτού με τον αγωγό Ιράκ – Τουρκίας» σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.
Εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την ενέργεια στη Σομαλία, όπου ένα τουρκικό πλοίο εκτελεί έρευνες υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν προσφορές».
Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, δημιουργεί νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες για τη Συρία και το μέλλον της και μεγάλος κερδισμένος, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, φαίνεται ότι θα είναι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιδιώκει να μετατρέψει την Τουρκία σε βασικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη.
Ο Ερντογάν δεν κρύβει στο ελάχιστο τις φιλοδοξίες του σε όλα τα επίπεδα, από το να καταστεί ο βασικός διαπραγματευτής με το νέο συριακό καθεστώς, έως την ανάπτυξη ισχυρών εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων με τη χώρα. Άλλωστε η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ενώ εκτιμάται ότι την ανοικοδόμηση της χώρας, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 400 δισ. δολάρια, θα την αναλάβουν, στον μεγαλύτερο βαθμό, τουρκικές εταιρείες.
Διπλωματικά, η Άγκυρα θα μπορούσε να αξιοποιήσει την υποστήριξή της προς τους Σύρους αντάρτες για να διαπραγματευτεί ευνοϊκές αμυντικές συμφωνίες με τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό – ενδεχομένως αντιγράφοντας παρόμοιες συμφωνίες που έχει συνάψει με το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, τη Σομαλία και τη Λιβύη. Τέτοιες συμφωνίες θα διεύρυναν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων αποτελεί μια άλλη κρίσιμη ευκαιρία για την Τουρκία, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το think tank για θέματα διεθνούς πολιτικής, Royal Institute of International Affairs (Chatham House).
Μια νέα συριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι πιο πρόθυμη να αναγνωρίσει τις τουρκικές αξιώσεις Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τη θέση της Άγκυρας στις συνεχιζόμενες διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τόσο τις τουρκικές διεκδικήσεις όσο και εκείνες του ψευδοκράτους της Κύπρου, που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link