Uncategorized

Γάζα: Ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες | ΤΑ ΝΕΑ

Με φόντο μια Μέση Ανατολή σε πλήρη γεωπολιτική αναδιάταξη, τις συνεχιζόμενες πολύνεκρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας με τους περισσότερους από 46.500 νεκρούς, αλλά κυρίως υπό την de facto προθεσμία ως την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου, το Ισραήλ και η Χαμάς φέρονταν αργά χθες «πιο κοντά από ποτέ» στην επίτευξη συμφωνίας έπειτα από 15 μήνες πολέμου.

Αφορά την πολυαναμενόμενη κατάπαυση του πυρός στον μαρτυρικό παλαιστινιακό θύλακο και την απελευθέρωση των ομήρων που η Χαμάς πήρε αιχμάλωτους κατά τη φρικαλέα επίθεση στο Νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Περιγραφόμενες ως «τελικού σταδίου», οι εντατικές – έμμεσες μεταξύ των δύο αντίπαλων μερών – διαβουλεύσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ στην Ντόχα, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και παρουσία απεσταλμένων της απερχόμενης και της επικείμενης κυβέρνησης, Μπάιντεν και Τραμπ, των ΗΠΑ.

Με τον διάβολο να κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες, ενδεικτική της κρίσιμης φάσης των διαπραγματεύσεων είναι η μετάβαση αργά χθες στο Κατάρ ανώτερης αντιπροσωπείας και της ένοπλης ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία κρατά επίσης ομήρους στη Γάζα.

Αυτά, εν μέσω αντικρουόμενων αναφορών για την τελική στάση της Χαμάς και του Ισραήλ – ο αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε χθες ότι εκκρεμούσε η «τελική αποδοχή» της παλαιστινιακής οργάνωσης, ενώ στο Τελ Αβίβ οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλούσαν με παραίτηση σε περίπτωση έγκρισης συμφωνίας για τους ομήρους.

Επικαλούμενο πηγές Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το πρακτορείο Reuters παρουσίασε ένα περίγραμμα της προτεινόμενης συμφωνίας. Σε πρώτη φάση περιλαμβάνει – σταδιακή, καταπώς φαίνεται – απελευθέρωση 33 ομήρων, κυρίως γυναικόπαιδων (συμπεριλαμβανομένων γυναικών στρατιωτών), ανδρών άνω των 50 ετών, τραυματιών και ασθενών.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στη 16η ημέρα από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας οι διαπραγματεύσεις θα εισέλθουν σε δεύτερο στάδιο, με στόχο την εξασφάλιση της επιστροφής των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων – στρατιωτών και πολιτών – καθώς και την επιστροφή των σορών των νεκρών.

Μέχρι να επιστραφεί και ο τελευταίος όμηρος, το Ισραήλ δεν θα αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας. Θα υπάρξει ωστόσο σταδιακή απόσυρση, με τις ισραηλινές δυνάμεις να παραμένουν στην περίμετρο των συνόρων προς υπεράσπιση συνοριακών πόλεων και χωριών.

Θα υπάρξουν ρυθμίσεις ασφαλείας για τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας (Philadelphi Corridor), κατά μήκος της Νότιας Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ να αποσύρεται από τμήματά του μετά τις πρώτες ημέρες της συμφωνίας.

Οι άοπλοι κάτοικοι της Βόρειας Γάζας θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους, με έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επιτραπεί εκεί η μεταφορά όπλων.

Το πέρασμα της Ράφα, μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, θα επαναλειτουργήσει σταδιακά, με σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο, που έχει βυθιστεί εδώ και καιρό σε μια σπειροειδή ανθρωπιστική κρίση.

Στο μεσοδιάστημα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει από τις φυλακές του σημαντικό αριθμό παλαιστίνιων κρατουμένων. Ο ακριβής αριθμός τους, που θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 1.000, λέγεται ότι θα εξαρτηθεί από το πόσοι όμηροι είναι ακόμη ζωντανοί. Για τη μετεγκατάσταση των αποφυλακισθέντων υπάρχουν δε «αστερίσκοι», αναλόγως του ποινικού μητρώου.

Μεγάλο αναπάντητο ερώτημα πάντως παραμένει το μεταπολεμικό σκηνικό στη Λωρίδα της Γάζας. Σε χθεσινή ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης The Atlantic Council – διακοπτόμενη από διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων – ο απερχόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκιαγράφησε σχέδιο για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας, το οποίο θα παραδοθεί στην ομάδα Τραμπ, χωρίς ωστόσο να είναι δεσμευτικό.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει μια προσωρινή αποστολή ασφαλείας, με δυνάμεις από συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ και ελεγμένο παλαιστινιακό προσωπικό, για τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ασφάλειας των συνόρων.

Τούτων λεχθέντων, ο Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ «να εγκαταλείψει τον μύθο περί de facto προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών «χωρίς κόστος και συνέπειες για τη δημοκρατία, το κύρος και την ασφάλειά του» και «να αποδεχθεί την επανένωση της Γάζας και της Δυτικής Οχθης υπό την ηγεσία μιας μεταρρυθμισμένης Παλαιστινιακής Αρχής».

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button