Επιστήμονες από το Κέντρο Φυσικής του Κλίματος IBS του Εθνικού Πανεπιστημίου Pusan στη Νότια Κορέα έκαναν ασκήσεις εργασίας αναφορικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο αστεροειδής Bennu χτυπούσε τη Γη.
Ο αστεροειδής Bennu είναι ένας διαστημικός βράχος πλάτους 500 μέτρων που έχει πιθανότητα 1 προς 2.700 να χτυπήσει τη Γη τον Σεπτέμβριο του 2182. Οι δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Κορέας, που έκαναν την προσημείωση, δήλωσαν την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα από τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Οι προσομοιώσεις τους έδειξαν σοβαρές διαταραχές στο κλίμα, την ατμοσφαιρική χημεία και την παγκόσμια φωτοσύνθεση. Για τρία έως τέσσερα χρόνια, οι θερμοκρασίες θα έπεφταν, οι βροχοπτώσεις θα μειώνονταν και περίπου το 32% του προστατευτικού στρώματος του όζοντος θα μπορούσε να καταστραφεί.
Οι άμεσες επιπτώσεις ενός τέτοιου χτυπήματος αστεροειδούς θα ήταν η αύξηση της θερμικής ακτινοβολίας, οι σεισμοί και τα τσουνάμι. Όμως οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις μακροχρόνιες κλιματικές επιπτώσεις. Η νέα έρευνα εξέτασε τι θα συνέβαινε στο κλίμα μας και πώς αυτό θα επηρέαζε τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Χρησιμοποίησαν τέσσερα διαφορετικά μοντέλα για τις ποσότητες σκόνης που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρά μας: 100 τόνοι, 200 τόνοι, 300 τόνοι και 400 τόνοι. Σε όλα αυτά τα σενάρια, το έγγραφο αναφέρει ότι σχεδόν το 90% των συνολικών νανοσωματιδίων σκόνης παραμένουν στην ατμόσφαιρα για σχεδόν ένα χρόνο.
Αλλά κατά το δεύτερο έτος, τα σωματίδια σκόνης πέφτουν από την ατμόσφαιρα πιο γρήγορα στο σενάριο των 400 τόνων. Αυτό συμβαίνει επειδή περισσότερη σκόνη σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να προσκρούσουν το ένα στο άλλο πιο γρήγορα, δημιουργώντας μεγαλύτερα σωματίδια που πέφτουν από την ατμόσφαιρα πιο γρήγορα. Στο συμβάν του Chicxulub, του αστεροειδή που πιστεύεται ότι εξαφάνισε του δεινόσαυρους, εκτινάχθηκαν πιθανώς περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι σκόνης στην ατμόσφαιρα, γεγονός που θα επέτρεπε τη γρήγορη απομάκρυνση του 99% της σκόνης μέσα σε τρεις μήνες.
Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας μεσαίου μεγέθους αστεροειδής, όπως ο Bennu, είναι πιο πιθανό να παράγει μια ποσότητα σκόνης που θα παρέμενε στην ατμόσφαιρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ως και τρία χρόνια οι εφιαλτικές επιπτώσεις
Οι εφιαλτικές επιπτώσεις από την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς μεγέθους Bennu θα διαρκούσαν τρία έως τέσσερα χρόνια. Στο σενάριο των 400 τόνων, θα μπορούσαμε να περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη κατά περίπου 7 βαθμούς Φαρενάιτ (4 βαθμούς Κελσίου). Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά περίπου 15%. Και θα χάναμε περίπου το 32% του προστατευτικού στρώματος του όζοντος. Όλα αυτά τα αποτελέσματα θα διαφέρουν τοπικά.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Lan Dai του Εθνικού Πανεπιστημίου Pusan δήλωσε: «Ο απότομος χειμώνας των επιπτώσεων θα παρείχε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών, οδηγώντας σε μια αρχική μείωση της φωτοσύνθεσης κατά 20-30% στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα. Αυτό θα προκαλούσε πιθανότατα μαζικές διαταραχές στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Παραδόξως, το πλαγκτόν στον ωκεανό θα ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από τη χερσαία ζωή. Αντί για μια αργή ανάκαμψη όπως η χερσαία ζωή, το πλαγκτόν θα ανακάμψει ως επί το πλείστον μέσα σε έξι μήνες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα έβλεπαν και μια αύξηση πάνω από τις κανονικές συνθήκες.
Με πληροφορίες από το earthsky.org
Source link