H στιγμή ήταν όπως αρμόζει στη Μέση Ανατολή: αλλόκοτη. Στη Γάζα, οι της Χαμάς πανηγύριζαν τη «νίκη» με φόντο τα ερείπια, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος απορούσε, στις πρώτες δηλώσεις που καταγράφηκαν, πώς να πανηγυρίσει με την απόλυτη καταστροφή γύρω του. Στην Ιερουσαλήμ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιχειρούσε να διαχειριστεί την πολιτική κρίση γύρω του απλώς για να μη χάσει την πρωθυπουργία, την ώρα που ο παραιτηθείς από την κυβέρνηση υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκβιρ τον κάρφωνε, ο όρος διότι δεν υπήρξε καμία διάψευση, ότι του πρότεινε να παύσει τον αρχηγό του στρατού Χέρτζι Χαλέβι τον οποίο δεν χωνεύει και με τον οποίο έχει έρθει σε σύγκρουση δημόσια, εν τω μέσω του πολέμου μάλιστα, προκειμένου να μη φύγει από την κυβέρνηση. Από τις «φτηνές» στιγμές στη μακρά πολιτική διαδρομή του Νετανιάχου αυτή σίγουρα εξασφάλιζε μια θέση ψηλά.
Ο κόσμος
Από τη στιγμή που απελευθερώθηκαν οι τρεις όμηροι το κλίμα στο Ισραήλ άρχισε να αλλάζει. Στο τέρμα της οδού Μπεν Γεχούντα, του πιο γνωστού πεζοδρόμου της νέας πόλης της Ιερουσαλήμ από όπου μετέδιδα ζωντανά, τηλεοπτικά στην Ελλάδα το τι γινόταν, ο κόσμος κρατούσε τα κινητά του και παρακολουθούσε. Τα πρώτα πλάνα με τις τρεις κοπέλες, την εικόνα από την Πλατεία των Ομήρων και των Αγνοουμένων, με τον κόσμο να δακρύζει. Πανηγυρισμοί δεν υπήρχαν, ήταν μια χαρά συγκρατημένη, για κάποιους έμοιαζε με χαρμολύπη, πολλοί άλλωστε ακριβώς όπως και οι Παλαιστίνιοι πιο πάνω δεν έβλεπαν πώς και γιατί να χαρούν ιδιαίτερα όταν οι υπόλοιποι όμηροι είναι ακόμα στη Γάζα και θα περάσουν έως και τέσσερις μήνες, εάν τα πράγματα φτάσουν μέχρι εκεί. Και με τα σημερινά δεδομένα τίποτα δεν μπορεί να πείσει ότι θα φτάσει απαραίτητα. Μιλάμε άλλωστε για τέσσερις και πλέον μήνες.
Η Χαμάς, αυτή που τίναξε την προηγούμενη συμφωνία στον αέρα, δήλωσε χθες ότι δεν θα την παραβιάσει εάν δεν το πράξει το Ισραήλ. Κανείς δεν μπορεί όμως να βασιστεί στη Χαμάς, ούτε και μπορεί να πει με ακρίβεια σε περίπτωση που είτε εκείνη είτε το Ισραήλ παραβιάσουν τη συμφωνία ποιος το έκανε πρώτος με τις ταχύτητες που κινούνται αυτά τα πράγματα. Και εάν η εκεχειρία σπάσει, το ποιος την έσπασε δεν θα αφορά και πολλούς. Θα τους αφορά και πάλι ο πόλεμος.
Οι εκβιασμοί
Από την άλλη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι κι αυτός δέσμιος των ακροδεξιών. Ο υπουργός Οικονομίας Μπεζαλέλ Σμότριτς έκανε χθες τη στροφή και αναίρεσε τα περί βέβαιης αποχώρησής του από την κυβέρνηση, απειλώντας όμως τον Νετανιάχου ότι θα αλλάξει γνώμη και θα ρίξει την κυβέρνηση εάν δεν επιστρέψει στον πόλεμο στη Γάζα. Εννοώντας στην καλύτερη περίπτωση μετά την Α’ φάση. Τι θα κάνει τότε ο Νετανιάχου και τι αλήθεια σήμαινε εκείνο το αποχωρούμε από την κυβέρνηση και θα ψηφίζουμε κατά συνείδηση του έτερου ακροδεξιού του ετέρου, του μέχρι χθες υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκβιρ; Μήπως ότι θα μπορεί και αυτός να εκβιάζει τον Νετανιάχου στην Κνεσέτ για σημαντικά νομοσχέδια ή και με μια θετική στάση σε μια πρόταση μομφής; Και έτσι ποιον δρόμο θα ακολουθήσει ο δέσμιος πλέον πρωθυπουργός; Αυτόν της πτώσης ή της μικρής παράτασης στην πτώση, την οποία υπό όρους μπορεί να του δώσει σε μια τέτοια περίπτωση η αντιπολίτευση και ο Γιαΐρ Λαπίντ προκειμένου να εφαρμόσει απλώς τη συμφωνία; Ο Λαπίντ κατηγόρησε χθες δημόσια τον Νετανιάχου ότι έχει στα χέρια του το αίμα των στρατιωτών και εφέδρων του IDF οι οποίοι σκοτώθηκαν από τον Μάη, αφού κατά κοινή ομολογία οι διαφορές στο (τότε) σχέδιο Μπάιντεν είναι απειροελάχιστες.
Οι απουσίες
Στην Ιερουσαλήμ, αυτό που διέφερε χθες ήταν η απουσία ατόμων με εμφανώς αραβικά χαρακτηριστικά στη νέα πόλη, όπως πάντα. Οι Αραβες είναι παντού βέβαια, το 90% των φαρμακοποιών της μεγαλύτερης αλυσίδας λ.χ. στη χώρα είναι Αραβες, όπως ειδικά στην Ιερουσαλήμ, αλλά όχι μόνο όσοι εργάζονται στην εστίαση. Η απουσία αφορούσε τους «εμφανώς» Αραβες σε μια μέρα που το Ισραήλ άφηνε από τις φυλακές άτομα τα οποία ευθύνονταν για πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις. Η ειρήνη μοιάζει να απέχει έτη φωτός από αυτήν την ταραγμένη περιοχή.
Ο Κωστής Κωνσταντίνου είναι ανταποκριτής της ERT News στην Κύπρο και το Ισραήλ
Source link