
Σφοδρή επίθεση κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ο Ουκρανός ομόλογός του παρατείνει το «πεδίο θανάτου», δηλαδή βάζει εμπόδια στην υπόθεση της ειρήνης.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καυχιέται στην πρώτη σελίδα της Wall Street Journal ότι “η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ”.
Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια υπό την αιγίδα του προέδρου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα και δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης.
Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν αγωνίστηκαν γι’ αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός;
Η περιοχή στεγάζει επίσης, για πολλά χρόνια πριν από την “παράδοση Ομπάμα”, μεγάλες ρωσικές βάσεις υποβρυχίων. Είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές του Ζελένσκι που κάνουν τόσο δύσκολη τη διευθέτηση αυτού του Πολέμου. Δεν έχει τίποτα να καυχηθεί!
Η κατάσταση για την Ουκρανία είναι τραγική – Μπορεί να έχει Ειρήνη ή, μπορεί να πολεμήσει για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη Χώρα. Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά έχω πολύ σχέση με το να θέλω να σώσω, κατά μέσο όρο, πέντε χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα, οι οποίοι πεθαίνουν χωρίς κανένα λόγο.
Η δήλωση που έκανε σήμερα ο Ζελένσκι δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να παρατείνει το “πεδίο θανάτου”, και κανείς δεν το θέλει αυτό! Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
Ανυπομονώ να μπορέσω να βοηθήσω την Ουκρανία, και τη Ρωσία, να βγουν από αυτό το Πλήρες και Ολοκληρωτικό ΜΑΤΣ, το οποίο δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος!», έγραψε στο The Truth Social ο Τραμπ.
Ναυάγησαν οι συνομιλίες για το Ουκρανικό
Εν τω μεταξύ, σε ναυάγιο εξελίχθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον, του Κιέβου και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λονδίνο, οι οποίες είχαν ως ζητούμενο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Στιβ Γουίτκοφ ακύρωσαν ξαφνικά το ταξίδι τους στη βρετανική πρωτεύουσα και οι διαπραγματεύσεις υποβαθμίστηκαν.
Η απουσία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του ειδικού συμβούλου της χώρας για το ουκρανικό ζήτημα, καθοριστικού μεσολαβητή στις συνομιλίες με τη Μόσχα, ανάγκασε τους Ευρωπαίους να ακυρώσουν και μια ευρύτερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Βρετανίας, τη Γαλλίας και τη Γερμανίας.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Politico ότι η αποχώρηση του Ρούμπιο και του Γουίτκοφ ήρθε ως φυσικό επακόλουθο των ριζικών διαφωνιών τόσο των Βρυξελλών όσο και του Κιέβου στο σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η αποτυχία συνεννόησης συνδέεται άμεσα με την ειρηνευτική πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία περιλαμβάνει την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία, την πιθανή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και τη διατήρηση των Κατεχομένων στην Ουκρανία από τη Ρωσία.
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Ζελένκσι
Τελεσίγραφο, κυρίως προς την Ουκρανία και δευτερευόντως προς τη Ρωσία, για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας σύντομα, έδωσε μετά το ναυάγιο ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέι Ντι Βανς, καταδεικνύοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είχε δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο άμεσα, έχουν αρχίσει να χάνει την υπομονή του.
«Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στους Ρώσους και τους Ουκρανούς και είναι καιρός να την αποδεχθούν ή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο Ταζ Μαχάλ στην Αγκρα της Ινδίας όπου βρίσκεται.
Η δήλωση Βανς αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έγινε την ώρα που Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι συναντώνται στο Λονδίνο για έναν νέο γύρο συνομιλιών, στον οποίο ήταν να συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αλλά τελικά ακύρωσε την παρουσία του.
«Είναι τώρα καιρός, πιστεύω, να ληφθεί, αν δεν είναι το τελευταίο μέτρο, ένα από τα τελευταία, δηλαδή, σε ένα γενικό επίπεδο, αυτό που λέει ότι θα σταματήσουμε τους σκοτωμούς, (…) θα παγώσουμε τις εδαφικές γραμμές σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτές που είναι σήμερα (sic)», πρόσθεσε ο Τζέι Ντι Βανς.
«Τώρα, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι οφείλουν και οι δύο να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους που κατέχουν σήμερα», συμπλήρωσε.
Το τελεσίγραφο Βανς έχει στόχο να άρει το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η πρόταση των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, τη νότια χερσόνησο της Ουκρανίας που προσάρτησε παράνομα η Μόσχα, καθώς και την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της πρώτης γραμμής του πολέμου, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο, αν και έχει δηλώσει ανοικτός σε συνομιλίες με τη Ρωσία, έχει ξεκαθαρίσει ότι το Κίεβο δεν θα δεχθεί μια συμφωνία που αναγνωρίζει την κυριαρχία της Μόσχας στην Κριμαία.
«Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε. Αντίκειται στο Σύνταγμά μας».
Η τοποθέτηση του Βανς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από Παρίσι και Λονδίνο, καθώς η λογική της Ουάσιγκτον «take it or leave it» προκαλεί εκνευρισμό στην Ευρώπη.
Ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός είναι πολύ ισχυρά αιτήματα των Ευρωπαίων», ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η γαλλική προεδρία, μετά τo τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου.
Την ώρα που Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί συναντώνται με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, «ο στόχος παραμένει η οικοδόμηση μιας κοινής προσέγγισης που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ στους Ρώσους», τόνισε το Ελιζέ.
Από βρετανικής πλευράς, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως εναπόκειται «στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της». «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τεθεί ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο. Νομίζω ότι αυτό θέλουμε όλοι. Στο τέλος, εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», είπε ο εκπρόσωπος.