ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί ένας δασμολογικός πόλεμος να εξελιχθεί σε… θερμό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ τα πανύψηλα δασμολογικά τείχη που ξεκίνησε να χτίζει η Ουάσιγκτον, πήραν μια αναβολή, για όλον τον κόσμο, οι δασμοί έναντι της Κίνας εκτοξεύτηκαν στο αδιανόητο 125%. Με την απάντηση της Κίνας να μεταφράζεται σε αύξηση δασμών στα αμερικανικά προϊόντα κατά 84%, πλέον ίσως να τοποθετείται η θρυαλλίδα για να ξεσπάσει ένας πόλεμος.

Αν και δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επαίνεσε τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, χαρακτηρίζοντας τον «έναν καταπληκτικό τύπο», αμέσως μετά εγκαινίασε μια κλιμακωτή δασμολογική σπείρα που θα μπορούσε να οδηγήσει καταστροφικά αποτελέσματα για Κίνα και κυρίως για ΗΠΑ.

Πλέον φαίνεται, σύμφωνα με ειδικούος, ότι η Κίνα πείστηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ απλώς δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να ταπεινώσει την Κίνα και να καταστρέψει την οικονομία της.

Έτσι, οι δύο περδυνάμεις εγκλωβίστηκαν σε μια αντιπαράθεση, αλλά το ερώτημα είναι που μπορεί αυτή να οδηγήσει.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος Ανατολικής Ασίας στο αμερικανικό Ινστιτούτο Κουίνσι, δρ. Τζέηκ Βέρνερ, το πιο πιθανό αποτέλεσμα της απότομης αποσύνδεσης μεταξύ των οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας είναι η τρομερή διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

«Πολλές εταιρείες απλώς θα κλείσουν, αλλά θα αναδυθούν επίσης μεγάλα δίκτυα λαθρεμπορίου καθώς οι Κινέζοι παραγωγοί αναζητούν πρόσβαση στην αμερικανική αγορά και οι Αμερικανοί παραγωγοί αναζητούν κρίσιμες εισροές που ξαφνικά εξαφανίζονται» εκτιμά ο Βέρνερ σε ανάλυσή του στο Responsible Statecraft. Κάποια κινεζική παραγωγή θα μεταφερθεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής σε μεγάλο βαθμό εξοικονομημένη την ημέρα της απελευθέρωσης.

Αυτό θα δημιουργήσει το σκηνικό για περαιτέρω κλιμάκωση, προβλέπει ο Βέρνερ. «Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να καταστείλουν το λαθρεμπόριο. Η Κίνα θα στοχεύσει στρατηγικά σημαντικά αγαθά για να τα αρνηθεί στους Αμερικανούς παραγωγούς. Και οι δύο πλευρές θα αρχίσουν να στηρίζονται σε τρίτες χώρες για να διατηρήσουν την επιρροή τους, προκαλώντας την πιθανότητα σύγκρουσης μέσω αντιπροσώπων».

Πειρασμός

Το πιο ανησυχητικό για τον Αμερικανό ειδικό είναι ότι και οι δύο πλευρές όλο και περισσότερο θα μπαίνουν στον πειρασμό να πονέσουν η μία την άλλη, πλήττοντας τα ευαίσθητα σημεία της στην εθνική ασφάλεια.

«Η γενική πρακτική της Κίνας είναι να αντιμετωπίζει κάθε κλιμάκωση από τις ΗΠΑ με μια ανάλογη απάντηση. Έχει επίσης ισχυρά κίνητρα για να αποφύγει τις απρόσκοπτες αντιδράσεις, καθώς θέλει να χρησιμοποιήσει επιθετικά αμερικανικά μέτρα εναντίον άλλων χωρών για να στηρίξει τις διπλωματικές σχέσεις στην περιοχή και με την Ευρώπη».

Ωστόσο, ο Βέρνερ δεν μπορεί να πει ότι ισχύει το ίδιο και για τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ο ίδιος ο Τραμπ φαίνεται προσηλωμένος στην εξαγωγή μιας επίδειξης υποταγής [των άλλων] στην οποία οι Κινέζοι ηγέτες δεν θα συναινέσουν ποτέ. Καθώς η απογοήτευσή του αυξάνεται -και ιδιαίτερα εάν η κινεζική οικονομία αποδειχθεί ανθεκτική στην επίθεσή του- θα γίνεται όλο και πιο δεκτικός στην ομάδα εθνικής ασφάλειας που έχτισε. Σε αντίθεση με τα δικά του ένστικτα, οι κορυφαίοι στρατιωτικοί και οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ είναι σχεδόν χωρίς εξαίρεση δεσμευμένοι στην αντιπαράθεση με την Κίνα» υπογραμμίζει ο Βέρνερ.

To Πεντάγωνο

Ο Αμερικανός ειδικός επικαλείται όσα αναφέρει η Προσωρινή Στρατηγική Καθοδήγηση Εθνικής Άμυνας του Πενταγώνου, που έβγαλε πρόσφατα ο Πιτ Χέγκσεθ.

Αυτά, λέει, υποδηλώνουν πόσο εύκολα ο οικονομικός πόλεμος θα μπορούσε να διολισθήσει προς τη στρατιωτική σύγκρουση. Οι ηγέτες του υπουργείου Άμυνας ενδέχεται να εκμεταλλευτούν την κατάρρευση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας για να συνεχίσουν τη στρατιωτική συσσώρευση συντριβής στην Ασία που έχουν ορίσει ως «τον βασικό στόχο της μεγάλης στρατηγικής των ΗΠΑ».

Μια τέτοια πορεία, υπενθυμίζει ο Βέρνερ, ήταν αποσταθεροποιητική ακόμη και όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν την συνέχισε παράλληλα με τις προσπάθειες να δημιουργηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα που περιορίζουν τις συγκρούσεις.

«Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου οικονομικού πόνου και από τις δύο πλευρές, με τον αυξανόμενο εθνικισμό και στις δύο χώρες να γίνεται δεσμευτική δύναμη για τους ηγέτες, και οι δύο κυβερνήσεις είναι πιθανό να επιλέξουν πιο καταστροφικές απαντήσεις σε αυτό που θεωρούν προκλήσεις από την άλλη πλευρά» υπογραμμίζει ο ειδικός, εκφράζοντας φόβο πως «ένα μόνο λάθος στην Ταϊβάν ή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσε να καταλήξει σε καταστροφή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button