ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Ποιους υπουργούς επιστρατεύει στον αγώνα της καθημερινότητας | Ειδησεις

Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης για το επόμενο έτος είναι η στήριξη των οικονομικών των πολιτών, με ιδιαίτερη προσοχή στα ευάλωτα νοικοκυριά

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το 2025 περιλαμβάνει σημαντικά στοιχήματα και προκλήσεις για οκτώ υπουργούς, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενίσχυση της στρατηγικής του Μαξίμου, που στοχεύει στην προσαρμογή στις ανάγκες της κοινωνίας, με κύριους αποδέκτες τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο κύριος στόχος για την επόμενη χρονιά είναι, όπως σημειώνει η Πένυ Αβραμίδη για τα parapolitika, η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, με ιδιαίτερη προσοχή στα ευάλωτα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προγραμματίζει την υλοποίηση πρωτοβουλιών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και στη μείωση των φόρων.

Στον μπλε φάκελο του Κωστή Χατζηδάκη περιλαμβάνονται 13 έργα και 23 μεταρρυθμίσεις για το 2025. Από τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις για την επόμενη χρονιά, ξεχωρίζουν οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στις συντάξεις και στις αποδοχές των ενστόλων, καθώς και μια σειρά νέων μειώσεων φόρων. Επίσης, ανακοινώθηκε στη Βουλή ο περιορισμός των τραπεζικών προμηθειών, ενώ προγραμματίζονται μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, όπως παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, η Golden Visa και ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για τα αναξιοποίητα ακίνητα των τραπεζών. Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται επίσης οι αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτές της Εγνατίας και των λιμανιών Βόλου, Καβάλας και Λαυρίου, καθώς και η ανάπλαση της ΔΕΘ, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

Εξίσου σημαντικό είναι το στοίχημα του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Ανάπτυξης, όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς και την καταπολέμηση της ακρίβειας. Μια ακόμη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Το υπουργείο Ανάπτυξης καλείται να υλοποιήσει 11 έργα και 9 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων ο νέος αναπτυξιακός νόμος, αλλά και ρυθμίσεις για την προστασία του καταναλωτή με προσθήκη στο ekatanalotis δυνατότητας σύγκρισης ίδιων προϊόντων σε σουπερμάρκετ της ίδιας αλυσίδας σε Ελλάδα και εξωτερικό, επίσης προωθούνται παρεμβάσεις για ολιγοπώλια σε ιδιωτική Υγεία, τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες και ακτοπλοΐα.

Στην κορυφή της ατζέντας για το 2025 βρίσκεται η επίλυση του στεγαστικού ζητήματος και η υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας, με την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για το Δημογραφικό να αποτελεί κεντρικό στόχο. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υπό την ηγεσία της Σοφίας Ζαχαράκη, έχει προγραμματίσει για φέτος 15 έργα και 7 μεταρρυθμίσεις, με κύριες προτεραιότητες την αναμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων, τα νέα προγράμματα στέγασης όπως το «Σπίτι μου 2» και η κοινωνική αντιπαροχή, τη μεταρρύθμιση της μακροχρόνιας φροντίδας, καθώς και τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος καταγραφής αναφορών για την παιδική κακοποίηση.

Σημαντικές παρεμβάσεις προγραμματίζονται στον τομέα της εκπαίδευσης, με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, να έχει παραλάβει τον μπλε φάκελο που περιλαμβάνει 15 έργα και 32 μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζουν η θεσμοθέτηση και λειτουργία του Διεθνούς Baccalaureate στο πρότυπο σχολείο, η ενίσχυση του δικτύου των πρότυπων σχολείων, οι αυτόνομες τάξεις στο γυμνάσιο, η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, καθώς και η μελέτη για την καταγραφή και επίλυση των προβλημάτων στα σχολικά κτίρια, γνωστή ως Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». Επιπλέον, προγραμματίζονται νέες φοιτητικές εστίες σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική, η Δυτική Μακεδονία, η Κρήτη, η Θεσσαλία και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, καθώς και η εγκατάσταση ψηφιακών πινάκων σε όλα τα σχολεία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button