Για πολλούς millennials, η απόφαση να κάνουν παιδιά δεν βασίζεται μόνο στην επιθυμία τους, αλλά και στις επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν.
Πολλές γυναίκες επιλέγουν – ή νιώθουν αναγκασμένες – να καθυστερήσουν τη μητρότητα μέχρι να νιώσουν οικονομική ασφάλεια, μόνο για να βρεθούν μπροστά σε νέες προκλήσεις που καθιστούν τη μητρότητα και την επαγγελματική σταδιοδρομία ασυμβίβαστες.
Ταυτόχρονα, η ιδέα ενός διαλείμματος καριέρας μετά την απόκτηση παιδιών φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με τους εργοδότες να προσαρμόζονται σταδιακά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η μέση ηλικία στην οποία μια γυναίκα αποκτά το πρώτο της παιδί είναι περίπου τα 27. Δεν είναι τόσο ότι οι γυναίκες επιλέγουν την καριέρα τους αντί για τη μητρότητα, αλλά ότι, καθώς το κόστος ανατροφής ενός παιδιού εκτοξεύεται, φαίνεται πως πρέπει να περιμένουν μέχρι να εδραιωθούν επαγγελματικά για να κάνουν οικογένεια.
Το πρόβλημα είναι ότι οι υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας είναι συχνά και οι πιο απαιτητικές, ενώ η επαγγελματική ανέλιξη πολλών ανθρώπων επιταχύνεται στη δεκαετία των 30—την ίδια περίοδο που πολλοί αισθάνονται έτοιμοι να αποκτήσουν παιδιά.
Καριέρα ή μητρότητα;
Το ταξίδι της Viviana προς τη μητρότητα ακολούθησε ένα ολοένα και πιο συνηθισμένο μοτίβο για τις γυναίκες millennials.
Ήξερε ότι ήθελε παιδιά, αλλά η καριέρα της στην πατρίδα της, την Κολομβία, ήταν η προτεραιότητά της. Γνώρισε τον σύζυγό της στα 29 της και λίγο αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Η δουλειά ήταν απαιτητική, αλλά της άρεσε, γεγονός που ενίσχυσε την απόφασή της να μην κάνει παιδί πριν μπει για τα καλά στα 30 της.
Δεν ήταν, όμως, ο μόνος λόγος. «Ακούγεται ανόητο να το λέω τώρα, αλλά φοβόμουν ότι το αφεντικό μου θα θύμωνε αν έμενα έγκυος», λέει. «Σκεφτόμουν ότι, κατά κάποιο τρόπο, θα ήμουν πρόβλημα για την εταιρεία και ότι ήταν ευθύνη μου να περιμένω».
Στα 36 της, ένιωθε αρκετά εδραιωμένη στη δουλειά ώστε να της αφαιρεί χρόνο. Γέννησε την κόρη της, Αμέλια, το 2021. «Δεν μετανιώνω να περιμένω», μου λέει η Βιβιάνα. «Νομίζω ότι ήταν το σωστό».
Αλλά όταν εκείνη και η οικογένειά της μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη το 2023, η ισορροπία με την καριέρα και τη μητρότητα άλλαξε. Αν και θα μπορούσε να είχε μεταφέρει τη δουλειά της στις ΗΠΑ, αποφάσισε να παραιτηθεί. «Ξεκινώντας από νέα σε μια νέα χώρα, με διαφορετική γλώσσα, νέους φίλους και οτιδήποτε άλλο, ήθελα πολύ να είμαι εκεί για την κόρη μου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσαρμογής», λέει.
Ενώ κάποτε σκεφτόταν να κάνει περισσότερα από ένα παιδιά, τώρα δεν είναι τόσο σίγουρη. «Θέλω πραγματικά να επιστρέψω στη δουλειά και με ένα άλλο παιδί – ειδικά στη Νέα Υόρκη – θα είναι πολύ δύσκολο να κάνω», λέει. «Ειδικά χωρίς οικογένεια να μας στηρίξει».
Προτεραιότητα η επαγγελματική σταθερότητα
Για την Αναστασία Ντέντικ, μια 43χρονη επαγγελματία μουσικό που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία, η δημιουργία οικογένειας δεν ήταν καν στο τραπέζι μέχρι να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της και να καθιερωθεί επαγγελματικά. Όταν έφτασε σε αυτό το σημείο, ήταν 32 ετών.
Μόλις δυόμιση εβδομάδες μετά τη γέννηση της κόρης της, είχε ήδη επιστρέψει στη δουλειά της ως δασκάλα πιάνου και ερμηνεύτρια. «Ήθελα απλώς να βεβαιωθώ ότι έχω ακόμα δουλειά», λέει. Όμως, η επιστροφή αυτή ήταν δύσκολη.
«Όταν η κόρη μου ήταν τριών εβδομάδων, έπρεπε να ταξιδέψω στην Καλιφόρνια για δουλειά», λέει, προσθέτοντας: «Αυτό σήμανε το τέλος του θηλασμού».
Άλλες μητέρες μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες, τονίζοντας την ανάγκη τους να εξασφαλίσουν επαγγελματική σταθερότητα πριν αποκτήσουν παιδί. Πολλές ανέφεραν ότι το υψηλό κόστος της παιδικής φροντίδας ήταν ένας σημαντικός λόγος που ανέβαλαν τη μητρότητα.
Οικονομική αστάθεια
Σύμφωνα με έρευνα του 2023 από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το 66% των γονέων δήλωσαν ότι αισθάνονται «καταβεβλημένοι» από τις ανησυχίες για τα οικονομικά, σε σύγκριση με το 39% των ενηλίκων που δεν έχουν παιδιά.
Μια άλλη έρευνα του Pew από το 2024 έδειξε ότι, μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 50 που δεν έχουν παιδιά, το 36% ανέφερε ως βασικό λόγο ότι δεν πιστεύουν πως έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσουν ένα παιδί.
Παρόλο που οι γυναίκες με τις οποίες μίλησε η συγγραφέας και καθυστέρησαν τη μητρότητα μέχρι τα 30 τους δήλωσαν σε γενικές γραμμές σίγουρες για την απόφασή τους, πολλές ένιωθαν ότι οι επιλογές τους δεν ήταν πραγματικά επιλογές—αλλά αναγκαστικές αποφάσεις, επειδή καμία άλλη επιλογή δεν φαινόταν λογική.
Source link