ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει για αμερικανική βοήθεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπογραφή συμφωνίας για τα ορυκτά ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ σημαίνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανάγκασε τελικά το Κίεβο να πληρώσει για αμερικανική βοήθεια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Τώρα θα πρέπει να πληρώσουν για στρατιωτικές προμήθειες με τον εθνικό πλούτο μιας χώρας που χάνεται», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σε ανάρτησή του στο Telegram.

Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τη συμφωνία που υπεγράφη χθες, Τετάρτη, ύστερα από έντονη προώθησή της από τον Τραμπ, η οποία θα προσφέρει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για τα ουκρανικά ορυκτά και θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Με ανάρτησή της στο Χ, η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας περιέγραψε κάποιους από τους όρους που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Σύμφωνα με την ίδια θα δημιουργηθεί ένα «επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης» που θα βοηθήσει στην προσέλκυση δυτικών επενδύσεων σε ουκρανικά έργα στον τομέα των ορυκτών, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

«Οι πόροι θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της Ουκρανίας και το Κίεβο θα επιλέξει πού θα γίνει η εξόρυξη», επεσήμανε.

«Η σύμπραξη θα είναι ισότιμη, σε βάση 50/50», έγραψε η Σβιριντένκο, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία υποχρέωση χρέους προς τις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο βοηθώντας στην προσέλκυση επενδύσεων και τεχνολογίας για τα έργα στην Ουκρανία», ανέφερε.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν νέα βοήθεια στο Κίεβο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, συστήματα αεράμυνας σημείωσε ακόμα η υπουργός Οικονομικών χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ακόμη, τα έσοδα και οι εισφορές αυτού του επενδυτικού ταμείου δεν θα υπόκεινται σε φορολόγηση σε καμία από τις δύο χώρες.

«Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από την ουκρανική βουλή», ανέφερε η Σβιριντένκο και πρόσθεσε ότι με αυτή «αναγνωρίζεται η συμβολή του Κιέβου στην παγκόσμια ασφάλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button