ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγάλο στοίχημα για το χρυσό αφεντικό της Nvidia

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη είχε οδηγήσει τις μετοχές της Nvidia σε επίπεδα ρεκόρ και την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ούτε λίγο ούτε πολύ στα 3,4 τρις δολάρια.

Η πολιτική των ΗΠΑ όμως να κλείσει την στρόφιγγα της τεχνολογίας προς την Κίνα ήδη από την προεδρία του Τζο Μπάιντεν και ειδικά οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ με νέους περιορισμούς στις εξαγωγές μικροτσίπ που ακολούθησαν, αποτελούν τώρα μεγάλη πρόκληση για το μεγάλο αφεντικό της εταιρείας και συνιδρυτή της, τον Jensen Huang.

Στις προκλήσεις αυτές έρχεται να προστεθεί και η συνεχής πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) από ανταγωνιστές, περιλαμβανομένης και της κινεζικής DeepSeek, η οποία απειλεί να εκθρονίσει τους μέχρι τώρα γνωστούς παίκτες στην αγορά, παράγοντας ΑΙ με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Η τριπλή αυτή πρόκληση για τον 17ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο –με περιουσία 97 δις δολαρίων σήμερα, σύμφωνα με το Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg- είναι μεγάλη.

Οι αναταραχές στις αμερικανικές αγορές έχουν ήδη πλήξει την κεφαλαιοποίηση της Nvidia, η οποία εξακολουθεί να είναι τεράστια – ξεπερνά λογιστικά το ΑΕΠ της Ιταλίας στα 2,65 τρις δολάρια- αλλά διαμορφώνεται πλέον σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το ρεκόρ.

Η τιμή της μετοχής της Nvidia υποχώρησε κατά 2% τη Δευτέρα μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Huawei ετοιμάζεται να δοκιμάσει νέο μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τον ευρέως χρησιμοποιούμενο επεξεργαστή H100 της Nvidia. Η μετοχή της τελευταίας έχει πλέον υποχωρήσει περισσότερο από 20% φέτος.

ΗΠΑ εναντίον Κίνας

Η πρόσφατη απαγόρευση των πωλήσεων των μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia στην κινεζική αγορά από την κυβέρνηση Τραμπ έχει περιορίσει το αναπτυξιακό δυναμικό της εταιρείας και έχει δημιουργήσει νέα ευκαιρία αντεπίθεσης στο ΑΙ για ανταγωνιστές όπως η Huawei Technologies. Κι αυτή μπορεί να είναι μόνο η αρχή, σχολίαζε η Wall Street Journal το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται τώρα η εταιρεία του Huang.

«Σε λιγότερο από ένα μήνα θα τεθούν σε ισχύ μερικοί από τους σημαντικότερους περιορισμούς μέχρι τώρα στην υπολογιστική ισχύ της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτοί οι περιορισμοί -οι επονομαζόμενοι κανόνες «διάδοσης της Τεχνητής Νοημοσύνης»- θέτουν όρια στον αριθμό των μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να πωληθούν σε σειρά χωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται πολλές που θεωρούνται φιλικές προς τις ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, η Ελβετία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία», σχολίαζε η αμερικανική εφημερίδα.

Οι κανόνες αυτοί περιορίζουν επίσης μεταξύ άλλων την ικανότητα μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Microsoft, η Amazon.com και η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, να κατασκευάσουν μεγάλα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης σε τέτοιες αγορές. Η βασική ιδέα όλου αυτού του εγχειρήματος είναι να περιοριστεί η ικανότητα χωρών όπως η Κίνα να παρακάμπτουν τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ αποκτώντας τσιπ ή υπολογιστική ισχύ τεχνητής νοημοσύνης μέσω άλλων χωρών.

Ο αντίκτυπος στην Nvidia, η οποία χαρακτήρισε τους περιορισμούς αυτούς του «κανόνα διάχυσης» του ΑΙ ως λανθασμένη κίνηση όταν ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, είναι δύσκολο να μετρηθεί δεδομένης της πολυπλοκότητας των κανόνων και της πιθανότητας να τους αλλάξει η κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, η προοπτική εφαρμογής των περιορισμών αυτών φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή και ανάμεσα στους χαμένους αναμένεται ότι θα είναι και η Nvidia.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την εμπορική πολιτική του Τραμπ από εδώ και στο εξής, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμη και τη πλήρη εφαρμογή του σχεδίου της εταιρείας για επενδύσεις 500 δισ. δολ. στις ΗΠΑ για ΑΙ. Τόσο μεγάλες επενδύσεις μπορεί να μην είναι απαραίτητες εάν υπάρχουν περιορισμοί στις πωλήσεις τεχνολογίας.

Πηγή: ΟΤ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button