Οταν με το πέρας της πολυσυζητημένης πρώτης ομιλίας του στη ροτόντα του Καπιτωλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να κατεβαίνει τα σκαλιά προς το Emancipation Hall, συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία και το ζεύγος Βανς, για μια δεύτερη, εκτός κειμένου αυτή τη φορά ομιλία, μεταξύ των περίπου 600 προσκεκλημένων που τον υποδέχθηκαν στην ορθογώνια αίθουσα του Visitors Center βρισκόταν και η ελληνίδα πρεσβευτής Αικατερίνη Νασίκα, η οποία παρακολούθησε για πρώτη φορά την τελετή ορκωμοσίας εκ των έσω, μαζί με ομολόγους της από όλο τον κόσμο και μερικές εκατοντάδες οπαδούς του νέου αμερικανού προέδρου, που τον καλωσόρισαν με ρυθμικά συνθήματα και ιαχές θριάμβου.
Από τις γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί στην αίθουσα, η ίδια είχε νωρίτερα ακούσει τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ να κηρύσσει την έναρξη «της χρυσής εποχής της Αμερικής» αλλά και τα όσα ακολούθως ανακοίνωσε: από την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την επανέναρξη των γεωτρήσεων και την επιβολή δασμών σε ξένες χώρες, μέχρι την επιθυμία του να μείνει στην ιστορία ως «ειρηνοποιός», τις προθέσεις του για τη Διώρυγα του Παναμά και τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού (σε κόλπο της Αμερικής) και την αποφασιστικότητά του να διευρύνει τα σύνορα των ΗΠΑ και να τοποθετήσει αμερικανική σημαία στον Αρη. Οπως μας εξήγησε η πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ, η οποία έζησε τον παλμό κάθε στιγμής αυτής της – από κάθε άποψη – ιστορικής ημέρας στο Καπιτώλιο, επρόκειτο για μια τελετή ορκωμοσίας που διέφερε από τις προηγούμενες υπό το πρίσμα της αλλαγής του χώρου όπου αυτή διεξήχθη, ελέω καιρού. Υπό κανονικές συνθήκες, η ίδια αναφέρει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» πως πρόκειται για «μια γιορτή του λαού».
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Σύμφωνα με τη δική της μαρτυρία, στο άκουσμα των εξαγγελιών του νέου προέδρου, μεταξύ των πρεσβευτών επικρατούσε ψυχραιμία, ενώ το ζήτημα που κυριάρχησε στην «από στήθους» ομιλία του Τραμπ – η οποία θύμιζε περισσότερο το ύφος των προεκλογικών του ομιλιών – ήταν η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και η ανάγκη να χτιστούν τείχη στα νότια σύνορα της χώρας.
Σε γενικές γραμμές, η Αικατερίνη Νασίκα θεωρεί πως όσα ειπώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Καπιτώλιο δεν ήταν πληροφορίες άγνωστες, καθώς τα ίδια περίπου είχαν ειπωθεί και κατά την προεκλογική περίοδο. Η εντύπωση που τελικά δόθηκε στην ίδια μέσα από τις δύο, ίσης διάρκειας, ομιλίες του προέδρου Τραμπ ήταν πως ο νέος πρόεδρος φαίνεται πιο αποφασισμένος από ποτέ για την παραγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων. Ωστόσο, η έμπειρη ελληνίδα πρεσβευτής συγκράτησε το γεγονός ότι πλην του Μεξικού και του Παναμά δεν υπήρξαν αναφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά μόνο σε επέκταση των ΗΠΑ. Οπως η ίδια αναφέρει, υπάρχει μια ψύχραιμη αντιμετώπιση από όλους διότι όλοι περιμένουν να δουν προς ποια κατεύθυνση θα εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος τις πολιτικές που εξαγγέλλει καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι. Για παράδειγμα, μπορεί όλες αυτές οι εξαγγελίες να είναι διακηρύξεις διαπραγματευτικού τύπου για την επίτευξη κάποιου σκοπού. Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει η επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, έχει ήδη υπάρξει μια πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ με την οποία η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει συνεργαστεί με επιτυχία. «Οπωσδήποτε είναι μια αλλαγή εποχής», παραδέχεται η ίδια, σταχυολογώντας τα σημεία που κρίνει πως αξίζει να επισημανθούν από τα μηνύματα που εξέπεμψε από το Καπιτώλιο ο πρόεδρος Τραμπ: δυναμική αντιμετώπιση της μετανάστευσης, συμφωνίες για την επίλυση κρίσεων, αποφυγή μελλοντικών πολέμων, εξωτερικές και οικονομικές σχέσεις που θα αναπτύσσονται αναλόγως με το πόσο επωφελείς είναι για τις ΗΠΑ, έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη με την επένδυση δισεκατομμυρίων, επαναφορά σε μια πιο συντηρητική γραμμή ως προς τα θέματα πολιτικής ορθότητας.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. «Πιστεύω ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή διεθνώς», συνοψίζει η ελληνίδα πρεσβευτής, κάνοντας λόγο για «μετατοπίσεις παντού» έπειτα από τις δύο μεγάλες κρίσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Σύμφωνα με τη δική της ανάγνωση, αυτήν την κατάσταση οι ΗΠΑ έρχονται να την αντιμετωπίσουν προβάλλοντας την ισχύ τους, κάτι που δεν σημαίνει υποχρεωτικά επέμβαση αλλά αποτροπή. Οσον αφορά τα της Μόσχας και τις αμερικανορωσικές σχέσεις – έχοντας θητεύσει και στην ελληνική πρεσβεία στη ρωσική πρωτεύουσα – η ίδια εκτιμά πως μένει να φανεί κατά πόσο θα αλλάξουν οι σχέσεις των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, θυμίζοντας, ταυτόχρονα, πως ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιλύσει και το Ουκρανικό, το οποίο, βεβαίως, εξαρτάται και από την ανταπόκριση του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι σαφές ότι αλλάζουμε εποχή αλλά αλλάζει και η Ευρώπη εποχή», αναφέρει η Αικατερίνη Νασίκα. «Χρειάζεται να εξακολουθήσει να ενισχύεται η Ευρώπη και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη να στηρίζεται αλλού. Και θέλω να τονίσω το εξής: όποτε οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη συνεργάστηκαν στη μεταπολεμική εποχή, έχουν νικήσει». Για την ίδια, η διατλαντική σχέση πρέπει να παραμείνει ισχυρή καθώς μόνο έτσι «προχωρούμε».
Και η Ελλάδα πού στέκεται σε όλα αυτά; «Η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι διακομματική, έχουμε μια σχέση στρατηγική και η μόνη μας επιδίωξη είναι πώς να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις για το καλό των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Ευρώπης και της περιοχής μας», απαντά. Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η καλύτερη «γέφυρα» είναι, όπως η ίδια επισημαίνει, ο ελληνισμός που στηρίζει και το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα, και ο οποίος είναι ενσωματωμένος και ισχυρός και νοιάζεται και για τις δύο πατρίδες. «Εχουμε εμπιστοσύνη και αισιοδοξία γιατί στα αλήθεια η Ελλάδα έχει και τη δύναμη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Η χώρα μας έχει άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ», υπογραμμίζει η ίδια, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι τι θα γίνει με άλλες χώρες της περιοχής μας. Δική της πεποίθηση είναι πως «η Ελλάδα θα λαμβάνεται πάντα υπόψη» και πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα επόμενα χρόνια θα ενισχυθούν έτι περαιτέρω. «Με τις μεγάλες αλλαγές διεθνώς, ανοίγονται και ευκαιρίες», τονίζει. «Και είμαι βέβαιη ότι έχουμε αρκετή εμπειρία, ιστορικό βάθος και θέληση και θα πάμε μπροστά».
Source link