ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Ρουσφέτια για τη δυσαρέσκεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καρότο» προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι εξακολουθούν να δυσφορούν μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου, και «μαστίγιο» προς τα κόμματα της λεγόμενης συστημικής αντιπολίτευσης, τα οποία πιέζονται δημοσκοπικά, περιλαμβάνει η στρατηγική που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των ανακατατάξεων που δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό μετά την τρίμηνη μονοπώληση της εγχώριας επικαιρότητας από τις εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών.

Χαρτογράφηση στο Μαξίμου

Στο πρωθυπουργικό γραφείο γίνεται εδώ και μέρες αναλυτική «χαρτογράφηση» των γαλάζιων βουλευτών οι οποίοι εμφανίζονται να είναι δυσαρεστημένοι από τις πρόσφατες κυβερνητικές αλλαγές, στις οποίες είτε δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες τις οποίες είχαν είτε βρέθηκαν εκτός νυμφώνος.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μπορεί να μην έλαβαν τον λόγο πολλοί από τους δυσαρεστημένους, πλην όμως το κλίμα στην αίθουσα ήταν βαρύ και δεν άλλαξε ούτε μετά την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι στατική», η οποία θεωρήθηκε ως «κλείσιμο του ματιού» για έναν νέο ανασχηματισμό.

Υπό αυτή τη συνθήκη εκτιμήθηκε ότι είναι περισσότερο αποδοτικό να «δελεαστούν» οι κυβερνητικοί βουλευτές με «αντίδωρα» τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν στον αγώνα για την επανεκλογή τους που έχουν να δώσουν. Εναν αγώνα που οι περισσότεροι αναγνωρίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι γίνεται δυσχερέστερος από τη στιγμή που οι τρέχουσες δημοσκοπικές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος καθιστούν επισφαλή την υπεράσπιση της έδρας του.

Την τελευταία εβδομάδα κλήθηκαν και πέρασαν – κάποιοι για πρώτη φορά – την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου γαλάζιοι βουλευτές που συνάντησαν άλλοι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και άλλοι τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, που έχει αναλάβει ρόλο αντ’ αυτού και στον κατευνασμό των δυσαρεστημένων κοινοβουλευτικών. Ενώ με κάποιους άλλους έγιναν επικοινωνίες που στόχευαν επίσης στην προσπάθεια αλλαγής των διαθέσεών τους και επούλωσης των πληγών που προκάλεσε ο ανασχηματισμός.

Φεύγουν ικανοποιημένοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι έφυγαν ικανοποιημένοι από το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο ανέλαβε να ικανοποιήσει αιτήματα που μετέφεραν από τις ιδιαίτερες εκλογικές περιφέρειές τους.

Για παράδειγμα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας δεν είχε μόνο την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά έφυγε από το Μαξίμου έχοντας αποσπάσει τρεις υποσχέσεις για σημαντικές πρωτοβουλίες για τον νομό του, όπως είναι η δρομολόγηση της λειτουργίας ανοικτών φυλακών για οικονομικά εγκλήματα στους χώρους του στρατοπέδου Φιλιατών που εκκενώθηκε πρόσφατα ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις στην περιοχή, η τουριστική αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας που έχει πάψει να λειτουργεί, καθώς και η εμπλοκή της Lamda στη δημιουργία νέας μαρίνας γύρω από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και Πλαταριάς.

Πιο «πρακτικός» ο πρώην υπουργός Στέλιος Πέτσας, φρόντισε να «επικοινωνήσει» με τους ψηφοφόρους του τις δεσμεύσεις που απέσπασε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για «ενίσχυση της αστυνόμευσης και του αισθήματος ασφάλειας» των συμπολιτών του στην Ανατολική Αττική, καθώς και από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ που διαπερνούν τα εδάφη της εκλογικής του περιφέρειας.

Δεν πέρασε, εξάλλου, απαρατήρητη η κίνηση κατευνασμού του Χρήστου Σταϊκούρα στην οποία προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε, κατά πληροφορίες, διαμηνύσει τη δυσφορία του όχι τόσο για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση όσο, πολύ περισσότερο, για τις επιθέσεις που δεχόταν για τη στελέχωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που έγινε με τη δική του υπογραφή. «Είναι πολύ άδικο να ρίχνουμε τις ευθύνες επάνω του. Στελέχωσε τον Οργανισμό μετά από μεγάλη καθυστέρηση» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Διευκρινίζοντας ότι ο κ. Σταϊκούρας ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον «απάλλαξε» από την ευθύνη της επιλογής του παραιτηθέντος Χρήστου Παπαδημητρίου στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξουμε τον μουτζούρη σε έναν πρώην υπουργό». Μια φράση, πάντως, που πολλοί συνέδεσαν με το γεγονός ότι «συνήθως οι υπουργοί δεν διορίζουν οι ίδιοι πρόσωπα της αρεσκείας τους στους εποπτευόμενους οργανισμούς και δίχως αμφιβολία αυτό συνέβη και με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ».

Δημοσκοπικό damage control

Την ίδια ώρα, κάνοντας damage control των επιπτώσεων που είχαν στο πολιτικό σκηνικό οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα περιορισμένα δημοσκοπικά κέρδη που απέφερε η πρόσφατη επικοινωνιακή αντεπίθεση η οποία επιχειρήθηκε από το κυβερνητικό στρατόπεδο με τον ισχυρισμό ότι «καταρρέει το αφήγημα της συγκάλυψης», το οποίο, όπως υποστηρίζουν, «βασίστηκε σε κάποιες θεωρίες που καμία μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Παίρνοντας μάλιστα σαφείς αποστάσεις ακόμη και από το πόρισμα το οποίο άλλα κυβερνητικά χείλη είχαν χαρακτηρίσει «πόρισμα εθνικής αυτογνωσίας, που πρέπει να μας κάνει όλους να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για εμάς και τα παιδιά μας», ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε την πιθανολόγηση για ύπαρξη εύφλεκτου υλικού σαν «παραμύθι δίχως δράκο».

Ταυτόχρονα το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη εξακοντίζουν με κάθε ευκαιρία βέλη κατά, πρωτίστως, του ΠαΣοΚ και, δευτερευόντως, του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας ευθύνες στα δύο αυτά «συστημικά κόμματα» ότι «πάνω σε ένα τόσο σοβαρό δυστύχημα έχτισαν ένα παραμύθι συγκάλυψης για να φορτωθούν επιπλέον ευθύνες συνολικά στην κυβέρνηση».

Η τακτική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που εδώ και καιρό καταβάλλει ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης για να προσεταιριστεί το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα της κοινής γνώμης που δεν υιοθετεί τις θεωρίες συνωμοσίας. Πιστεύοντας ότι οι θεωρίες συγκάλυψης βρίσκουν ευήκοα ώτα σε ποσοστό 60%, ίσως και 70% του συνόλου των Ελλήνων, θέλουν να αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος από το εναπομείναν 30% με 40%.

Ετσι, δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από την εκτίναξη της απήχησης που έχουν η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση, καθώς «όσο και αν αυτή θεωρείται συγκυριακή και προϊόν της επικαιρότητας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δυσκολεύει περισσότερο τη ζωή των ηγεσιών της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου». Οπότε οι αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση, που σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Metron Analysis στα θέματα οικονομίας (μισθοί, ακρίβεια κ.λπ.) είναι στο 81%, περνά σε δεύτερο πλάνο. Οπως και με το αγκομαχητό που εμφανίζει στην πρόθεση ψήφου, στην οποία δυσκολεύεται να προσεγγίσει το 28,3% των περυσινών ευρωεκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button