Μια διαφορετική… συνέντευξη Τύπου έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές, όταν και συνομίλησε με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου για την ελληνική και παγκόσμια οικονομία, τις προκλήσεις που φέρνει το μέλλον, αλλά και την προσωπική του σταδιοδρομία.
Ο διοικητής της ΤτΕ δέχθηκε τα «πυρά» των μαθητών, που ζήτησαν να μάθουν τις απόψεις του για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, για τα κρυπτονομίσματα, αλλά και για τα μουσικά του γούστα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Το αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους» του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Νικόλαου Φίλιππα. Δείχνοντας την εμπειρία που έχει με τα παιδιά, καθότι είναι και παππούς, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν απέφυγε καμία ερώτηση των μαθητών, δίνοντας μάλιστα ιδιαιτέρως επεξηγηματικές απαντήσεις χωρίς να καταφεύγει στη δυσνόητη ακαδημαϊκή γλώσσα.
Τον… πάγο της αρχικής αμηχανίας έσπασε ένας μαθητής που ρώτησε: «Πιστεύετε πως αξίζει να είμαστε στην ευρωζώνη;». Με το ερώτημα να έρχεται σχεδόν δέκα χρόνια μετά την περιπέτεια που έφτασε τη χώρα πιο κοντά από ποτέ στο Grexit, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε βέβαιος για το θετικό της απόφασης ένταξης στη νομισματική ένωση. «Λίγες ενέργειες έχουν τόσα πολλά υπέρ και τόσο λίγα κατά όπως η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές χώρες ακόμα, και βαλκανικές και της Κεντρικής Ευρώπης, έκαναν ουρά για να μπουν στο ευρώ». Μάλιστα, επέμεινε και στον σωστό, όπως είπε, χρονισμό της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ ρώτησε και δεύτερος μαθητής, ο οποίος ζήτησε να μάθει τις συνέπειες που θα είχε ένα νέο νόμισμα στην ελληνική οικονομία. «Το νόμιμο νόμισμα της Ευρώπης, κι έχει και περάσει και με νόμο στην Ελλάδα, είναι το ευρώ, δεν μπορεί να κοπεί άλλο νόμισμα. Γι’ αυτό και όλες αυτές οι θεωρίες που ακούστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ότι μπορούμε να πάμε σε παράλληλο νόμισμα, δεν έχουν καμία βάση» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ και κατέληξε λέγοντας πως «ευτυχώς, αυτές οι θεωρίες δεν υλοποιήθηκαν». Παράλληλα, τόνισε πως το ευρώ δεν είναι αποτυχημένο νόμισμα και πως αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Οι προβλέψεις
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για τα επόμενα χρόνια, ο πρώην τσάρος της Οικονομίας – που φημολογείται, μάλιστα, πως μπορεί να εκλεγεί στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας – εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως η ΕΕ αποτελεί μια «όαση» σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο που ταλανίζεται από γεωπολιτικές εντάσεις. Επιπλέον, δήλωσε αρνητικός ως προς τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, τα οποία χαρακτήρισε «κερδοσκοπικό επενδυτικό προϊόν» και «παιχνίδι για πλούσιους», αποθαρρύνοντας τους μαθητές από το να επενδύσουν σε αυτά. Ωστόσο, τόνισε ότι η τεχνολογία blockchain, στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα, είναι πολύ χρήσιμη και θα έχει πολλές χρήσεις στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση να μικρύνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Αντιθέτως, χαρακτήρισε ως «κορυφαία επένδυση» την παιδεία και τη μόρφωση. Οταν ρωτήθηκε για τη δική του εκπαίδευση, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως οι σπουδές του στα Οικονομικά ήταν αποτέλεσμα της επιρροής του νεομαρξιστή πολωνού οικονομολόγου Μιχάλ Καλέτσκι, ενώ υπογράμμισε ότι η επιλογή του τον έφερε σε σύγκρουση με τον πατέρα του, που τον παρότρυνε να πάει στο Πολυτεχνείο. Εξηγώντας τις λιγότερο… επίσημες πηγές της εκπαίδευσής του, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στην αγάπη του για την Ιστορία, αλλά και για τα κόμικς, τη μουσική και τον αθλητισμό. Οσον αφορά τα κόμικς δήλωσε λάτρης του Αστερίξ, ενώ για τις μουσικές του προτιμήσεις στάθηκε ιδιαιτέρως στην κλασική μουσική, τη ροκ και το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Τέλος, αυτοχαρακτηρίστηκε «αρκετά καλός κολυμβητής», δηλώνοντας πως κάνει μεγάλες αποστάσεις και στα τέσσερα είδη κολύμβησης – ακόμα και στην πεταλούδα…
Source link