Κτηνωδία σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα Ψαχνά στην Ευβοία όταν άγνωστοι φέρεται να έκαψαν τέσσερα κουτάβια σε κάδο σκουπιδιών.
Όπως γράφει το τοπικό μέσα evima.gr, πολίτες αντιλήφθηκαν την φωτιά και καίει τους κάδους που βρίσκονται σε κεντρικό σημείο της περιοχής.
Μέσα στις στάχτες που έμειναν στο σημείο, την επόμενη ημέρα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν τα απομεινάρια από τα κουτάβια.
Το περιστατικό με τα κουτάβια εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς δεν αποκλείεται να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια εναντίον ανυπεράσπιστων ζώων που βρήκαν φρικτό και βασανιστικό θάνατο.
Το αστυνομικό τμήμα Διρφύων-Μεσσαπίων έχει αναλάβει την υπόθεση και διεξάγει έρευνα για το περιστατικό που έχει σοκάρει την Εύβοια.
Σε κάθε περίπτωση, στο σημείο υπάρχουν κάμερες ασφαλείας που καταγράφουν την κινητικότητα. Οι αρχές εκτιμούν πως, αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για έγκλημα, ο υπεύθυνος θα εντοπιστεί και θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Οδηγός για την καταγγελία κακοποίησης ζώων
Δεν κλείνουμε τα μάτια στην κακοποίηση των ζώων. Καταγγέλλουμε τον βασανισμό, τη θανάτωση, ή την κακομεταχείριση των ζώων συντροφιάς.
Για να μπει «φρένο» σε όλους όσοι κάνουν τα ζώα να υποφέρουν, ή δεν φροντίζουν για την ευζωία τους.
«Ο νέος νόμος 4830/2021 επιβάλλει ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη για συγκεκριμένες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων που χαρακτηρίζονται ποινικά ως κακουργήματα», διευκρινίζει ο δικηγόρος, Χρήστος Πέτκος.
Τι ορίζει ο νόμος ως κακοποίηση για τα ζώα συντροφιάς
Αρχικά, ενημερωνόμαστε για το τι θεωρείται κακοποίηση και, στη συνέχεια, για τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να την καταγγείλουμε. Επίσης, ο δικηγόρος απαντά σε 12 συχνές ερωτήσεις που αφορούν την κακοποίηση των ζώων.
Ο νόμος έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 169/18-9-2021 (τεύχος πρώτο)
Ειδικότερα, στο άρθρο 24 του Νόμου, και με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. (βαγ) της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 10, απαγορεύονται:
1. α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά είναι η ιπποπέδη. Οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη.
β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους. Ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου). Ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων.
Η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη. Η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.
2. η κατοχή, η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση, μέσω διαδικτύου, οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου. Καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Επίσης, απαγορεύεται η μάχη μεταξύ ζώων.
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και, γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού που έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό.
3. Όποιος τραυματίσει ζώο σε τροχαίο ατύχημα, είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου.
Source link