ΕΛΛΑΔΑ

Ξυπνά ο εφιάλτης του σεισμού του 1956

yyy

Στην τεκτονική ζώνη όπου το 1956 εκδηλώθηκε ο σεισμός των 7,7 ρίχτερ, ο ισχυρότερος σεισμός που έχει συμβεί στον ελλαδικό χώρο από το 1900 και μετά, εξελίσσεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών που έχει σημάνει συναγερμό στη Σαντορίνη. Η σεισμική έξαρση στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου 2024 και εμφανίζει σημάδια κλιμάκωσης με περισσότερους από 380 σεισμούς να καταγράφονται στην περιοχή. Χθες, σημειώθηκαν τα υψηλότερα σεισμικά μεγέθη από την έναρξη του φαινομένου, με μεγαλύτερο τα 4,7 ρίχτερ που εκδηλώθηκαν στις 19:45 το απόγευμα.

Είναι ενδεικτικό ότι – πέρα από τις μικρότερες δονήσεις –, από τις 08.48 το πρωί μέχρι τις 19:45 το απόγευμα είχαν σημειωθεί 13 σεισμικές δονήσεις μεγέθους μεγαλύτερες των 4 ρίχτερ.   Οι επιστήμονες εξηγούν ότι στην περιοχή εντοπίζονται πολλά μεγάλα ρήγματα με δυναμική της τάξεως των 6 ρίχτερ και άνω ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η σεισμική έξαρση να προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Σήμερα θα τοποθετηθεί σεισμογράφος στη νήσο Ανυδρο, όπου επικεντρώνεται η σεισμική δραστηριότητα, ενώ αναμένεται, επίσης, ενίσχυση του δικτύου σε Αμοργό και Ανάφη.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξελίσσεται πολύ δυναμικά», λέει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Είχαμε πει από την αρχή πως όσο ανεβαίνει το πλήθος των σεισμών και το μέγεθός τους τόσο ανεβαίνει και το επίπεδο σεισμικού κινδύνου. Υπό αυτή την έννοια σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή) είμαστε σε υψηλότερο επίπεδο σεισμικού κινδύνου από ό,τι το Σάββατο. Αυξήθηκε το πλήθος των σεισμών, αυξήθηκαν τα μεγέθη και έχουμε μετατόπιση των σεισμικών επικέντρων προς τα βορειοανατολικά, γεγονός που μας δείχνει ότι έχει μεγαλώσει το μήκος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί, φτάνοντας περίπου τα 20 χλμ.».

«Η περιοχή έχει χαρτογραφηθεί και γνωρίζουμε ότι εκεί όπου γίνονται οι σεισμοί υπάρχουν μεγάλα ενεργά ρήγματα. Είναι πιθανό να συμβαίνουν πάνω στη νότια απόληξη του ρήγματος που προκάλεσε τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, το οποίο έχει συνολικό μήκος 100-120 χλμ. ή σε κάποιο παράλληλό του ρήγμα. Κατά συνέπεια έχουμε μια πολύ έντονα εξελισσόμενη σεισμική τάση, ένα δυναμικό φαινόμενο που σημαίνει ότι η αξιολόγησή του θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, σημείωσε από την πλευρά του πως κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη καθώς όταν συνέβησαν αυτά τα σεισμικά γεγονότα δεν υπήρχαν τα ίδια μέσα ώστε να υπάρχει ακρίβεια στον προσδιορισμό τους.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σε άρθρο του σημείωσε πως «δυστυχώς δεν υπάρχει καμία επιστημονική μεθοδολογία που να διασφαλίζει τη δυνατότητά μας να καταλάβουμε αν μία ακολουθία είναι προσεισμική. Αυτό που γνωρίζουμε από τις θαλάσσιες έρευνες είναι ότι στην περιοχή υπάρχουν μικρά και πιο μεγάλα ρήγματα, κάποια από τα οποία μπορεί να φιλοξενήσουν και ένα σεισμό της τάξης των 6 ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ένας τέτοιος σεισμός θα συμβεί, αφού κάθε δραστηριότητα σε μία σεισμική ζώνη ρηγμάτων δεν σημαίνει (συνήθως) ότι έχουμε και διάρρηξη ολόκληρου του σεισμογόνου ρήγματος. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η δραστηριότητα να συνεχίσει και να “σβήσει” με ανάλογους σεισμούς, να εξελιχθεί δηλαδή σε μία σμηνοσειρά, ή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός αλλά όχι πολύ μεγάλος κύριος σεισμός (π.χ. Μ=5), ο οποίος θα ενοχλήσει αλλά δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Σαντορίνη. Αυτή η θεμελιώδης επιστημονική αδυναμία είναι και ο λόγος που δεν βασίζουμε την αντισεισμική μας πολιτική στη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση (που δεν υπάρχει), αλλά στις αντισεισμικές κατασκευές».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Αθανάσιος Γκανάς, ανέφερε στα «ΝΕΑ» πως στην περιοχή εμφανίζεται μια «εντεινόμενη σεισμική έξαρση, για την οποία προς το παρόν υπάρχουν δύο σενάρια: το ένα να είναι σμηνοσειρά η οποία θα ακολουθήσει την εξέλιξη του ηφαιστείου Κολούμπο και όταν ολοκληρωθεί η κίνηση του μαγματικού υλικού θα σταματήσει και η σεισμική δραστηριότητα ενώ το δεύτερο σενάριο είναι να ακολουθήσει ένας σεισμός της τάξεως των 6 ρίχτερ. Πρέπει να μελετήσουμε τα δεδομένα».

Η σεισμική δραστηριότητα της τελευταίας εβδομάδας έχει προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία στη Σαντορίνη. Οι ειδικοί καλούν την τοπική κοινωνία να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αρχές ύστερα από συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, τα οποία περιλαμβάνουν κλειστά σχολεία σήμερα σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη, Ιο, απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, αποφυγή εγκαταλελειμμένων κτιρίων και αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, σε συνδυασμό με τα γενικά μέτρα πρόληψης που ισχύουν σε περιπτώσεις σεισμικής έξαρσης. «Ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς», σημείωσε ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης ενώ η Παρασκευή Νομικού, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, με πολλές συμμετοχές σε διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές που έχουν χαρτογραφήσει και παρακολουθήσει με υποθαλάσσια όργανα τον βυθό της περιοχής, απευθύνει έκκληση στην τοπική κοινωνία «να ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτείας».

Στο μεταξύ, χθες στήθηκαν σε ανοιχτούς χώρους του νησιού οι πρώτες σκηνές,για τις δυνάµεις της ΕΜΑΚ που κατέφτασαν στη Σαντορίνη. Στο νησί µετέβησαν  δασοκομάντος, χειριστές drones και εναέριοι διασώστες, αναμένονται κλιμάκια γιατρών και ασθενοφόρα ενώ δόθηκε εντολή να αδειάσουν από το νερό οι πισίνες στην καλντέρα, καθώς η ταλάντωση του νερού επιβαρύνει τις κατασκευές. Σε επιφυλακή βρίσκονται, βάσει ειδικού σχεδίου, η Πυροσβεστική και οι Ειδικές Δυνάμεις ενώ επίσης δόθηκαν ειδικές οδηγίες σε ιδιοκτήτες σκαφών ώστε να είναι σε επιφυλακή.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button