Την 1η Ιουλίου ξεκινά η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ των επιχειρήσεων
Την 1η Ιουλίου ξεκινά η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ των επιχειρήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν και το μόνο που μένει είναι να δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις που πρώτες θα εφαρμόσουν υποχρεωτικά τη νέα διαδικασία τιμολόγησης. Στις σκέψεις υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και φορολογικής διοίκησης είναι η εφαρμογή της ηλεκτρονική τιμολόγησης σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση να ενταχθούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και στη δεύτερη φάση οι μικρότερες. Επίσης εξετάζεται στην πρώτη φάση να ενταχθούν συγκεκριμένοι κλάδοι και στα μέσα του έτους να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα το εισηγηθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ψηφιακών παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσότερων επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε μια εμπορική συναλλαγή (επιχείρηση, Δημόσιο, φυσικό πρόσωπο). Τα παραστατικά αυτά δεν είναι μόνο τιμολόγια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα “έγγραφα” όπως εντολές αγοράς, χρεωστικά/πιστωτικά σημειώματα, εμβάσματα, όρους πληρωμής κ.λπ.
Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν τον πιστοποιημένο πάροχο που επιθυμούν. Με τη νέα διαδικασία θα ελαχιστοποιηθούν οι απάτες στον ΦΠΑ και τα εικονικά στοιχεία. Σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα εφαρμόζουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, κερδίζοντας παράλληλα από τα κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί και είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, έχουν ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό. Τα κίνητρα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγιά τους, τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση παρέκκλισης τον Ιούλιο του 2024, προκειμένου να της επιτραπεί να εφαρμόσει την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά αρχεία, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οφείλουν να διαβιβάζουν δεδομένα συναλλαγών εσόδων και εξόδων στην πλατφόρμα MyData.
Επί του παρόντος υπάρχουν διάφοροι δίαυλοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαβίβαση των δεδομένων στην πλατφόρμα. Μετά την εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ελλάδα, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα αποτελέσουν τον κύριο δίαυλο για τη διαβίβαση αυτή, με τα στοιχεία τους να τροφοδοτούν άμεσα την πλατφόρμα myDATA. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες θα φθάνουν σε πραγματικό χρόνο και με υψηλό επίπεδο ποιότητας, καθιστώντας ευκολότερο και ταχύτερο για τη φορολογική διοίκηση τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
Επιπλέον, οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται θα χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ.
Στο κείμενο που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι η θέσπιση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του κενού ΦΠΑ, καθώς μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση της κυκλικής ή αλυσιδωτής απάτης, επιτρέποντας στις φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη εντός συντομότερου χρονικού διαστήματος. Η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα είναι επίσης επωφελής για τους υποκείμενους στον φόρο, παρέχοντάς τους προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και επιτρέποντας την έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων επιστροφής φόρου.
Όπως ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, το αρχικό κόστος εγγραφής σε πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης ή αναβάθμισης των υφιστάμενων προγραμμάτων διαχείρισης (εμπορικού/λογιστικού, ERP) που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μείωση του λογιστικού κόστους (κόστος έκδοσης, αποστολής και τήρησης τιμολογίων), αλλά και από τη γενική βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών που αναμένεται να διευκολύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα παρέχει φορολογικά κίνητρα στους υποκείμενους στον φόρο που μεταβαίνουν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Κατά συνέπεια, οι οικονομικές οντότητες θα εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αμέσως και με χαμηλότερο κόστος. Η παρέκκλιση που ζήτησε η Ελλάδα ισχύει για ένα έτος και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2026. Ωστόσο, μπορεί να ζητήσει παράταση, χωρίς μάλιστα να είναι απαραίτητη νέα έκθεση και στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάγκη διατήρησης του νέου μέτρου. Αντίστοιχη παράταση έχουν ήδη λάβει οι ιταλικές αρχές.
Ηλεκτρονική τιμολόγηση και στο Δημόσιο
Με στόχο την πλήρη διαφάνεια στις συναλλαγές του Δημοσίου με τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν το Δημόσιο έχει ήδη ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Όλες οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ένα τμήμα του ελληνικού δημοσίου έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ενώ από τον Ιανουάριο του 2025 όλες οι δαπάνες θα περνούν από το νέο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα γνωρίζει μέχρι και το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο κάθε συναλλαγής σε πραγματικό χρόνο.
Με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που σταδιακά θα καλύψει το σύνολο των φορέων του Δημοσίου, όλες οι συμβάσεις και οι προμήθειες θα είναι σε γνώση του κράτους, που θα γνωρίζει πού πηγαίνουν τα χρήματα του Προϋπολογισμού. Θα γνωρίζει επίσης εάν ένας φορέας έχει δαπανήσει το σύνολο του ποσού, για παράδειγμα, το πρώτο εξάμηνο. Σε δεύτερη φάση, και ίσως την κυριότερη, είναι ότι το Λογιστήριο του Κράτους θα γνωρίζει εάν κάποιο νοσοκομείο αγοράζει ακριβότερα, για παράδειγμα, γάζες από κάποιο άλλο, βάζοντας τέλος σε διάφορες περίεργες συναλλαγές. Στην τρίτη φάση όλα τα προϊόντα και αγαθά θα αποκτήσουν συγκεκριμένο κωδικό, ώστε να ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες κάθε φορέα και θα κατηγοριοποιούνται αναλόγως.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link