ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κόσμοι ολόκληροι μπορεί να μας αποκαλυφθούν»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε έναν τηλεοπτικό κόσμο γεμάτο θόρυβο, ο Γιάννης Νταλιάνης επιλέγει τον ψίθυρο. Ο έμπειρος ηθοποιός συμμετέχει στο φινάλε του δεύτερου κύκλου της σειράς «Αγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον ουρανό» και γίνεται μέρος ενός αφηγηματικού σύμπαντος που ζητά σιωπή για να αντηχήσει εκτός μικρής οθόνης. Η ιστορική – βιογραφική σειρά του Mega που συγκίνησε το κοινό και σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις στους πίνακες τηλεθέασης, ρίχνει αυλαία την Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου. Στο τελευταίο επεισόδιο εμφανίζεται ο Γιώργος Νταλιάνης, ο οποίος υποδύεται τον Γιώργο Πλάντζα, τον χειρουργό που εγχείρησε τον πατέρα Παΐσιο, όταν πλέον ο καρκίνος του ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

«Υπήρξε ένας πολύ σημαντικός χειρουργός στη Θεσσαλονίκη. Ανέδειξε το Θεαγένειο Νοσοκομείο σε πρωτοπόρο στον τομέα του καρκίνου και της έρευνας. Εφερε πολλά καινούργια πράγματα και δοκίμασε μεθόδους που πέτυχαν. Δούλευε πολύ και στον τομέα της ψυχολογίας, της στήριξης των ασθενών, πράγμα που το εξέλιξε ειδικά με τον Αγιο Παΐσιο, από τον οποίο πήρε πολλά παραδείγματα. Τον φρόντισε σε όλη την περίοδο του καρκίνου, του έκανε εγχείρηση για να απαλύνει όσο μπορούσε τις τελευταίες του στιγμές. Εκεί κατάλαβε πόσο στωικά, πόσο αγόγγυστα δέχτηκε την αρρώστια κι αυτό τον επηρέασε πολύ τον γιατρό», αναφέρει ο Γιάννης Νταλιάνης μιλώντας στο «Νσυν».

Γνωρίζοντας ότι ο χαρακτήρας του δεν είναι απλώς μέρος ενός σεναρίου αλλά πραγματικό πρόσωπο, ο ίδιος δούλεψε πολύ με τους δημιουργούς της σειράς, ώστε να τον βάλει στη σωστή του βάση. «Η προσέγγισή μου ήταν σχετικά εύκολη, με την έννοια ότι εδώ καλούμαι να κάνω έναν γιατρό ο οποίος πραγματικά προσπαθεί να διευκολύνει, να κάνει το καλύτερο για τον ασθενή του. Είναι ένας γιατρός ανθρωπιστής που τηρεί εδώ, όπως διαφαίνεται, τον όρκο του Ιπποκράτη. Δεν είναι ούτε το κέρδος ούτε το προσωπικό όφελος που τον κινεί, αλλά η προσπάθεια να φροντίζει τον ασθενή, και μάλιστα τόσο συγκεκριμένο, τον Αγιο Παΐσιο, όπως ανακηρύχτηκε μετά. Η παρουσία του Προκόπη Αγαθοκλέους ήταν τόσο επιβλητική, σεμνή και ουσιαστικά βαθιά που αμέσως μπήκα στο κλίμα, αν και εισήλθα στο τέλος της σειράς. Μου έβγαλε το αίσθημα να τον βοηθήσω, αλλά συγχρόνως να νιώσω αυτή τη συγκίνηση που προκαλεί η πιθανή επερχόμενη απώλεια ενός τέτοιου ανθρώπου», επισημαίνει ο ηθοποιός.

Το πέρασμα του Αγίου Παϊσίου από τη ζωή του γιατρού τού άφησε μια υπαρξιακή αναζήτηση που τον έφερε πιο κοντά στην Εκκλησία. Αραγε, μπορούν τέτοιες εμπειρίες σήμερα να αλλάξουν την κοσμοθεωρία μας; «Οσο είμαστε ανοιχτοί, προς το καλό, το κακό, προς τάσεις ή συνήθειες, κόσμοι ολόκληροι μπορεί να μας αποκαλυφθούν. Ειδικά όταν έρθουμε σε επαφή με τόσο σημαντικά και αξιόλογα πρόσωπα. Το θέμα είναι κανείς να έχει ένα κέντρο σαν άνθρωπος και να επηρεάζεται προς το καλό και να αποφεύγει το κακό. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο αν δεν έχεις προσωπικό κέντρο», επισημαίνει ο Γιάννης Νταλιάνης και συνεχίζει: «Η τηλεόραση μπορεί να δώσει κάποια εναύσματα για την καλλιέργεια της πνευματικότητας με τέτοιες δουλειές, να κάνει νύξεις και να δώσει κατευθύνσεις. Αλλά δεν θεωρώ ότι μπορεί από μόνη της να είναι τέτοια, αν δεν αναλάβει την ευθύνη το άτομο, ο κάθε πολίτης. Πράγματα που του κάνουν εντύπωση να τα επεξεργαστεί μόνος του. Πρέπει να μπεις κι εσύ, να ανοίξεις βιβλία, να αναζητήσεις πληροφορίες, να διαβάσεις και να έχεις μια προσωπική γνώμη, να σταθμίσεις τις πηγές».

Στο θέατρο

Εκτός από τη σειρά, ο Γιάννης Νταλιάνης την περίοδο αυτή συμμετέχει επίσης στη μουσική παράσταση «Τα πήρες όλα κι έφυγες» στο θέατρο Παλλάς, αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του Στράτου Διονυσίου. «Υποδύομαι τον Αγγελο Διονυσίου, πατέρα του Στράτου, που επιστρέφει ως όραμα για να τον απελευθερώσει από τα “δεσμά” του. Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη συγγραφική στιγμή του Κώστα Σαμαρά που καταφέρνει να κάνει μια βιογραφία του Στράτου, όχι μόνο πιάνοντας στιγμές πολλές από την πολυτάραχη ζωή και το περιβάλλον του αλλά δίνοντας το παράδειγμα ενός ανθρώπου που δεν το βάζει κάτω, θέλει να αγωνιστεί και να προσφέρει στον τομέα του ό,τι μπορεί μέχρι τέλους. Δείχνει έναν άνθρωπο που αγωνίζεται να υπάρξει και να μην εγκαταλείψει», καταλήγει ο πρωταγωνιστής. Η θεατρική του παρουσία όμως δεν τελειώνει εδώ. Η παράσταση «Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα», στην οποία συμμετείχε τον χειμώνα, μεταφέρεται στις 12 και 13 Μαΐου στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει πρόβες για τον ρόλο του Μενέλαου στην «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη που ετοιμάζει η Μαρία Πρωτόπαππα και θα περιοδεύσει στην Ελλάδα, κάνοντας στάση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 8 και 9 Αυγούστου.

Τελευταία Νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button