Κωνσταντινούπολη: Οι εκτιμήσεις των ειδικών για ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/4) στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Τουλάχιστον 151 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η ισχυρή δόνηση ξύπνησε άσχημες μνήμες από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999 και του 2023. Την ίδια ώρα, η σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία και στην Ελλάδα.
Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν έσπασε όλο το ρήγμα»
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Είχαμε επισημάνει εδώ και χρόνια πως το τελευταίο ρήγμα που δεν είχε δώσει μεγάλο σεισμό είναι αυτό του Μαρμαρά. Καθυστερούσε χαρακτηριστικά, θα έλεγε κανένας. Με βάση τα δεδομένα, βλέπαμε πως το μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος θα ήταν 7,8 βαθμούς. Δεν έσπασε όλο το ρήγμα και γι’ αυτό έχουμε έναν πολύ μικρότερο σεισμό. Όταν θα σπάσει το ρήγμα, θα δώσει έναν μεγαλύτερο σεισμό. Με αυτόν τον σεισμό των 6,2, η Ελλάδα δεν επηρεάζεται. Εάν είχαμε 7 Ρίχτερ θα μιλούσαμε διαφορετικά», επισήμανε.
Στην εκπομπή μίλησε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ο κύριος σεισμός να ήταν αυτός που έγινε και είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. «Μαθηματικά είναι βέβαιο πως η περιοχή αυτή θα πληγεί με έναν πολύ μεγάλο σεισμό, άνω των 7,5 Ρίχτερ, και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για αυτήν την περιοχή. Εμείς δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε», σημείωσε.
Κώστας Παπαζάχος: «Το ρήγμα φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες»
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη να έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα. «Το ρήγμα φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν σπάνε όλα μαζί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο», ξεκαθάρισε.
«Σεισμοί της τάξης του 7 με μέγιστο τα 7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή»
Αναφορικά με το εάν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, δήλωσε: «Η ακολουθία εκτείνεται σε ένα μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων -κάτι που συνάδει με έναν κύριο σεισμό αυτού του μεγέθους- και δεν έχουμε ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα».
Σχετικά με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας επισήμανε ότι είναι «μια μεγάλη σεισμική ζώνη με ιστορικό πολύ ισχυρών σεισμών» προσθέτοντας ότι «σεισμοί της τάξης του 7 με μέγιστο τα 7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα στην Κωνσταντινούπολη».
Θανάσης Γκανάς: «Σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ θα επηρεάσει και την Ελλάδα»
Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, εκτίμησε και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς. «Έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία η οποία έχει χιλιάδες μικρούς σεισμούς και όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί είναι εντοπισμένοι περίπου 20 χιλιόμετρα νότια των θρακικών ακτών, στο κέντρο της θάλασσας του Μαρμαρά, σε μία διεύθυνση ανατολή-δύση, όπως δηλαδή είναι και το ρήγμα που έσπασε, το ρήγμα του κεντρικού Μαρμαρά», εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Το ρήγμα που υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλο – Έχει μήκος περίπου 70 χιλιόμετρα
Όσο αφορά τα ρήγματα στο Βόρειο Αιγαίο, ο κ. Γκανάς σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ερωτηθείς, αν ένας μεγαλύτερος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη -όπως αυτός που αναμένεται εδώ και χρόνια- θα επηρέαζε την Ελλάδα, απάντησε πως αν συμβεί, θα είναι πάνω από 7 Ρίχτερ και θα επηρεάσει και τον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, παρότι οι πιθανότητες για έναν τέτοιο σεισμό τα επόμενα χρόνια είναι αυξημένες.
Σε πάρκα οι κάτοικοι στην Κωνσταντινούπολη μετά τον ισχυρό σεισμό
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, στην Ελλάδα έχουμε μεγάλους σεισμούς ούτως ή άλλως. «Οπότε δεν χρειαζόμαστε τους 7άρηδες από τον Μαρμαρά για να έχουμε ισχυρές δονήσεις στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ενέργεια από τη μεγάλη διάρρηξη κοντά στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρεται προς τα δυτικά, μέσω σεισμικών κυμάτων. Αυτά τα κύματα, περνώντας από τα δικά μας ρήγματα, μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς σε ρήγματα που είναι κοντά και ώριμα. Ορισμένα από αυτά, που έχουν φορτιστεί αρκετά, υπό την επιπλέον πίεση από τα ερχόμενα κύματα, ενδέχεται να υπερβούν την αντίσταση τους και να προκαλέσουν σεισμό. Αυτό είναι το φυσικό φαινόμενο», συμπλήρωσε.
Ο κ. Γκανάς ανέφερε, επίσης, ότι το ρήγμα που υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλο. «Έχει μήκος περίπου 70 χιλιόμετρα και περνά πολύ κοντά από την πόλη, στα 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης και συγκεκριμένα νότια από τα Πριγκηπόννησα. Το τμήμα αυτό του ρήγματος δεν έχει σπάσει από το 1766 και υπάρχει φόβος ότι, αν ενεργοποιηθεί, μπορεί να προκαλέσει σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ, ο οποίος θα είναι καταστρεπτικός για την Κωνσταντινούπολη», κατέληξε.