Όλα τα αδέρφια. Όλα όμως. Όλα. Όλα έχουν αναρωτηθεί αν οι γονείς τους έχουν… αγαπημένο παιδί.
Όποιον γονέα και να ρωτήσετε θα σας απαντήσει με πάθος πως «όχι, κάτι τέτοιο αποτελεί προϊόν επιστημονική φαντασίας».
Κι όμως! Η αλήθεια είναι πολύ πολύ διαφορετική, αφού μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζουμε γύρω από το θέμα «αγαπημένο παιδί» σε μια οικογένεια!
Συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει πως οι γονείς έχουν, εν τέλει, αγαπημένο παιδί και… ας μην το παραδέχονται.
Τι έδειξε η έρευνα για το «αγαπημένο παιδί»
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin, έλαβαν μέρος περίπου 19,400 γονείς.
Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για τις θετικές και αρνητικές αλληλεπιδράσεις με τα παιδιά τους, τον χρόνο που τους αφιερώνουν και τους τρόπους που ελέγχουν ή ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους.
Για παράδειγμα, οι εκδηλώσεις αγάπης, οι έπαινοι, οι συγκρούσεις, οι τιμωρίες, οι κανόνες, ο κοινός ελεύθερος χρόνος, τα υλικά αγαθά και τα όρια είναι κάποιες από τις παραμέτρους που οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους.
Ποιο παιδί είναι πιο ευνοημένο από τους γονείς τους
Όπως διαπιστώθηκε, λοιπόν, τα κριτήρια για να θεωρηθεί ένα παιδί αγαπημένο είναι αρκετά, καθώς κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, που δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το πόρισμα, οι περισσότεροι γονείς τείνουν να ευνοούν τις κόρες τους. Παράλληλα, τα παιδιά που είναι υπεύθυνα στην καθημερινότητά τους και συνεπή στις σχολικές υποχρεώσεις τους, έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση από το/τα άλλο/άλλα παιδιά της οικογένειας.
Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην αδυναμία που δείχνουν οι γονείς προς τα παιδιά, είναι η σειρά γέννησής τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά τείνουν να έχουν περισσότερη αυτονομία και συγχρόνως μεγαλύτερη προσοχή από τους γονείς τους σε σύγκριση με τα μικρότερα.
Όσον αφορά τώρα, στην εμπιστοσύνη ή στη δυνατότητα λήψης περισσότερων αποφάσεων, αυτά συνήθως σχετίζονται με την ηλικία. Τα μεγαλύτερα παιδιά θεωρούνται πιο υπεύθυνα και συνεπώς έχουν περισσότερα προνόμια στις επιλογές.
Βέβαια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός, ότι επειδή είναι το πρώτο παιδί και οι γονείς τα βίωσαν όλα μαζί τους για πρώτη φορά, ίσως να ήταν πιο αυστηροί μαζί τους.
Τι απαντούν τα ίδια τα παιδιά
Σε αυτό το σημείο, να επισημάνουμε πως τα παιδιά – οι γονείς των οποίων συμμετείχαν στην έρευνα – ανέφεραν πως δεν αναγνώρισαν σημαντικές διαφορές στη μεταχείριση που είχαν από τους γονείς τους. Η στάση και η συμπεριφορά των γονιών τους δεν καταγράφηκε ως κάτι διαφορετικό στο υποσυνείδητό τους, συνεπώς δεν ένιωσαν πιο ευνοημένα από τα αδέρφια τους.
Source link