ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κ. Σημίτης: Πετυχαίνοντας την (αδιανόητη) ένταξη μας στο ευρώ | Ειδησεις

Η εποχή Σημίτη διακρίθηκε από μια οργανωμένη και συνεπή προσπάθεια για την αναβάθμιση των οικονομικών δεικτών, τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την εκπλήρωση των στόχων που είχαν τεθεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Τον Ιανουάριο του 1996, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του, έπειτα από περίπου δύο μήνες νοσηλείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Στη θέση του, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης.

Ο Κ. Σημίτης αμφισβήτησε ανοιχτά και δυναμικά τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας τον εαυτό του πολιτικό αντίπαλο του Α. Παπανδρέου, με κύριο στόχο τις μεταρρυθμίσεις και την αντίθεση στον λαϊκισμό.

Ως νέος πρωθυπουργός, προκήρυξε εκλογές για τις 22 Σεπτεμβρίου 1996, προκειμένου να αποκτήσει τη λαϊκή εντολή. Στις εκλογές αυτές, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με ποσοστό 41,49% (162 έδρες), ενώ η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε με 38,12%.

Ο Κ. Σημίτης καθόρισε την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη ως έναν από τους κύριους εθνικούς στόχους και κατεύθυνε όλες τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα έπρεπε, με κάθε κόστος, να ενταχθεί στην Ενωμένη Ευρώπη, δηλαδή να συμμετάσχει στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).

Η περίοδος Σημίτη διακρίνεται από μια συστηματική και συνεπή προσπάθεια για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η οικονομική κατάσταση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σημίτη παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση. Παρατηρήθηκε σημαντική επιτάχυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης (1997: +3,2%, 1998: +3,7%, 1999: +3,5%), μείωση των ελλειμμάτων (στο 4% του ΑΕΠ το 1998 από 14% το 1993), καθώς και σημαντική πτώση του πληθωρισμού (2,1% το 1999 από 10,9% το 1994). Επιπλέον, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σταθεροποιήθηκε και, από το 1997, άρχισε για πρώτη φορά να μειώνεται (109,5% σε σύγκριση με 111,6% το 1993).

Στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 1999 αποτυπωνόταν η θετική κατάσταση της οικονομίας: «[…] για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες δημιουργήθηκαν συνθήκες νομισματικής σταθερότητας […] ως αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και κοπιαστικής προσπάθειας».

Η Ελλάδα βρισκόταν κοντά στην επίτευξη ενός σημαντικού στόχου, ο οποίος στην αρχή της δεκαετίας φάνταζε σχεδόν αδύνατος: την ένταξή της στη Ζώνη του Ευρώ, τη συμμετοχή της στην Ευρώπη των ισχυρών!

Το 1999 υπήρξε ένα καθοριστικό έτος στην ευρωπαϊκή ιστορία, με την εισαγωγή του νέου κοινού νομίσματος, του ευρώ, και τη σύσταση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα έγινε ισότιμο μέλος της ζώνης του ευρώ!

Η ένταξη στο ευρώ και η συμμετοχή στη λέσχη των ισχυρών κρατών της Ευρώπης συνιστούν την πιο σημαντική εθνική επιτυχία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ο Σημίτης κατάφερε κάτι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα: να θέσει σαφείς στόχους και να τους επιτύχει.

Ένας μεθοδικός εκσυγχρονιστής

Κατά την περίοδο Σημίτη, οι ρυθμοί κατασκευής επιταχύνθηκαν και ολοκληρώθηκαν πολλά σημαντικά έργα, όπως το Μετρό της Αθήνας, το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός, η Εγνατία Οδός και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις υποδομές της χώρας.

Πολλά από αυτά τα έργα εντάχθηκαν στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Παρά τις προκλήσεις, η τότε κυβέρνηση κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του πολύπλοκου εγχειρήματος, ολοκληρώνοντας τα μεγάλα έργα με ταχύτητα, ειδικά για την εποχή.

Επιπλέον, έγιναν σημαντικές προσπάθειες για τον διοικητικό εκσυγχρονισμό της χώρας, ίσως οι πιο σημαντικές μετά τη μεταπολίτευση, με τη συνένωση κοινοτήτων σε μεγαλύτερους δήμους (Σχέδιο Καποδίστριας), τη δημιουργία Ανεξάρτητων Αρχών και τη σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), μεταξύ άλλων.

Κατά την πρώτη τετραετία της διακυβέρνησής του, ο Σημίτης επέλεξε να μην προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς θεωρούσε ότι ήταν απαραίτητο να αποφευχθούν οι κοινωνικοί κραδασμοί, προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά ο κύριος εθνικός στόχος της ένταξης στην ΟΝΕ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button