ΚΟΣΜΟΣ

Jerusalem Post: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τσουνάμι από τη Σαντορίνη

yyy

Το χειρότερο σενάριο από την ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού φοβάται το Ισραήλ και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να προκληθεί τσουνάμι που θα φτάσει μέχρι τις ακτές του.

Είτε από κάποιον μεγάλο σεισμό, είτε από ηφαιστειακή έκρηξη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ισραήλ θεωρούν πολύ πιθανό να προκληθεί τσουνάμι – όπως λένε έχει συμβεί κάτι τέτοιο πολλές φορές στο παρελθόν – και λαμβάνουν μέτρα για να προστατευτούν.

Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε επείγουσα συζήτηση για τα τσουνάμι με εκπροσώπους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και αξιωματούχων από πολλά υπουργεία , σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε και πού θα χτυπήσει το επόμενο τσουνάμι ή η έκταση των πλημμυρών που μπορεί να προκαλέσει, η πιθανότητα αυξάνεται σε περιόδους αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα.

Η περίπτωση της σεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε πολλές χώρες που ενδεχομένως, μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα τσουνάμι στη Μεσόγειο.

Το Ισραήλ είναι μέρος ενός περιφερειακού συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι, το οποίο μπορεί να εκδώσει προειδοποιήσεις αμέσως μόλις εντοπιστεί κύμα τσουνάμι.

Η χώρα έχει επίσης εγκαταστήσει ειδικούς αισθητήρες σε διάφορα σημεία κατά μήκος της ακτής.

Τα τσουνάμι είναι μια σειρά από κύματα πολύ μεγάλου μήκους, που συνήθως προκαλούνται από σεισμό.

Όταν τα κύματα αυτά φτάνουν σε ρηχά νερά, μπορούν να ανυψωθούν σημαντικά και να χτυπήσουν την ακτή με τεράστια δύναμη.

Τα κύματα τσουνάμι μπορεί να συνεχίσουν να φτάνουν για ώρες και το πρώτο κύμα δεν είναι απαραίτητα το μεγαλύτερο ή το πιο καταστροφικό.

Οι πλημμύρες στην ξηρά μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες.

Σε περίπτωση προειδοποίησης για τσουνάμι, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών θα πρέπει να ακολουθούν τις διαδρομές εκκένωσης που έχουν χαραχθεί από τις τοπικές αρχές.

Πόλεις όπως η Χάιφα έχουν αναπτύξει σχέδια εκκένωσης με σαφή σήμανση που κατευθύνει τους κατοίκους σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Οι αξιωματούχοι συμβουλεύουν τους κατοίκους να απομακρύνονται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο, ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ελεύθεροι για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ προτρέπει τις οικογένειες να προετοιμαστούν συζητώντας το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι, δημιουργώντας ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διασφαλίζοντας ότι κάθε μέλος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση κινδύνου.

Τι λένε οι Ισραηλινοί επιστήμονες για την πιθανότητα τσουνάμι

Ο Αριέλ Χάιμαν, επικεφαλής γεωλόγος στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), αναφέρθηκε στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο και στην περίπτωση ενός τσουνάμι.

«Περίπου 2.000 σεισμοί σημειώθηκαν στη Σαντορίνη την τελευταία εβδομάδα, με τους ισχυρότερους να έχουν μέγεθος μεταξύ 4 και 5,3 βαθμών, συμπεριλαμβανομένων 24 τις τελευταίες 24 ώρες.

Αυτοί οι σεισμοί είναι αποτέλεσμα της καταβύθισης της αφρικανικής κάτω από την ευρωπαϊκή τεκτονική πλάκας, ένα φαινόμενο που οδηγεί επίσης σε ηφαιστειακές εκρήξεις», εξήγησε.

Ο Χάιμαν σημείωσε ότι «ένα τέτοιο σύμπλεγμα σεισμών θα μπορούσε να προηγηθεί ενός μεγάλου σεισμού που μπορεί να συμβεί σύντομα.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης σημαντική πιθανότητα ότι μετά από μια περίοδο τέτοιας σεισμικής δραστηριότητας, το φαινόμενο θα υποχωρήσει και θα επανέλθει η ηρεμία».

Αν και η κατάσταση χρήζει προσοχής, ο Χάιμαν διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ απέχει περίπου 1.200 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ένας ισχυρός σεισμός εκεί δεν θα γινόταν αισθητός – ή αν γινόταν, δεν θα προκαλούσε ζημιές.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα επίκεντρα αυτών των σεισμών βρίσκονται στη θάλασσα, μια ισχυρή δόνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει κύματα τσουνάμι που θα μπορούσαν να φτάσουν στις ακτές του Ισραήλ.

«Χρειάζεται χρόνος για να ταξιδέψει ένα κύμα τσουνάμι στη Μεσόγειο, και ακόμη και αν ένας σεισμός προκαλέσει τσουνάμι, θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να εκδοθεί προειδοποίηση πριν φτάσει.

Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση αλλά όχι σε συναγερμό. Αυτή είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι ένας μεγάλος σεισμός στο Ισραήλ δεν είναι θέμα του αν, αλλά του πότε, και είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε ανάλογα για αυτή την απειλή», δήλωσε.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button