ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ- Ιράν: Η επόμενη μέρα, τα «αγκάθια», η ανασύνταξη και τα διδάγματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν -που ουσιαστικά επέβαλλε με ένα κατά τα φαινόμενα απλά εντυπωσιακό και άνευ ουσίας χτύπημα, αλλά και με πολλές βρισιές και αναρτήσεις στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ– να τηρείται, η σύγκρουση που έφερε την Μέση Ανατολή  ένα βήμα πριν την ανάφλεξη βαίνει προς εκτόνωση.  

Ανασυντάσσονται Ιράν και Ισραήλ παρά την… «κούραση»

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει -όπως ανέφερε εξάλλου και στις δηλώσεις του στην σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ- ότι Ιράν και Ισραήλ δεν θα μπορούσαν και να ξεκινήσουν και πάλι σύντομα στις εχθροπραξίες. 

Οι δύο πλευρές είναι «κουρασμένες» όπως ανέφερε κι ο Τραμπ, αλλά προσπαθούν να ανασυνταχθούν και να εκτιμήσουν την δυναμική της θέσης τους μετά από τον «πόλεμο των 12 ημερών» όπως ονόμασε ο Αμερικανός πρόεδρος την τελευταία σύγκρουση ανάμεσα στους δύο μακροχρόνιους περιφερειακούς αντιπάλους.  

Ουσιαστικά Ιράν και Ισραήλ, μετρούν τις πληγές τους από τα χτυπήματα που κατάφεραν η μια πλευρά στην άλλη και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Συζήτηση ΗΠΑ – Ιράν προανήγγειλε ο Τραμπ

Αν ευσταθούν όσα ανέφερε ο Τραμπ, την επόμενη εβδομάδα υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συνάντηση με αντιπροσώπους της ιρανικής ηγεσίας για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος. Ο Τραμπ δεν ήταν ξεκάθαρος αν θα γίνει όντως κάποια συνάντηση και έσπευσε να χρησιμοποιήσει αυτή την δήλωση για να επιμείνει ότι το Ιράν, μετά από την αμερικανική επίθεση δεν έχει πλέον πυρηνικά, αφού τα κατέστρεψε όλα. 

Στις δηλώσεις αυτές ακριβώς βρίσκεται και το κλειδί για την συνέχεια της αντιπαράθεσης, που όλοι ευελπιστούν ότι δεν θα φτάσει πάλι στο σημείο να «μιλήσουν» τα όπλα. 

Το «αγκάθι» της επόμενης μέρας

Το Ιράν όσον αφορά τα αμερικανικά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν, υποστηρίζει ότι υπήρξαν όντως «σημαντικές ζημιές», χωρίς όμως ουσιαστικά να δίνει στοιχεία για τον αντίκτυπο που είχαν τα πλήγματα -αν είχαν- στα αποθέματα ουρανίου που είχε ήδη εμπλουτίσει.

Όπως και δεν αναφέρει αν καταστράφηκαν πλήρως οι συσκευές φυγοκέντρισης, ενώ με ψηφοφορία στην Βουλή διέκοψε την συνεργασία του με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) τουλάχιστον μέχρι να εκτιμήσει τις ζημιές. Επιπλέον η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι, ήδη υπάρχουν σχέδια για επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων, αφού πριν από τις επιθέσεις είχαν ήδη λάβει μέτρα για την διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγής. 

Η αντίδραση τόσο το Ισραήλ, όσο και του Τραμπ είναι ένα μείγμα απειλών σε περίπτωση που υπάρξει επανέναρξη της παραγωγής, αλλά και άρνησης ότι υπάρχει οποιαδήποτε αλήθεια στα όσα λένε και ότι το πυρηνικό πρόγραμμα έχει καταστραφεί. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ιδιαίτερα την τελευταία αυτή εκδοχή και μάλιστα έφτασε στο σημείο να αρνείται την έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία η ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την αμερικανική επίθεση δεν είναι και τόσο μεγάλη, αλλά και τις πρώτες εκτιμήσεις των IDF, ότι οι ζημιές που έγιναν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πήγαν απλά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μερικά χρόνια πίσω (όχι μήνες όπως λένε άλλες εκτιμήσεις).  

Ο Τραμπ στις τελευταίες δηλώσεις του επικαλέστηκε μάλιστα εκτιμήσεις από την ισραηλινή πλευρά υποστηρίζοντας πως: «Ξέρετε αυτοί έχουν ανθρώπους εκεί που πήγαν αμέσως μετά το χτύπημα και είδαν την κατάσταση και είπαν για απόλυτη καταστροφή».  

«Επιτυχίες» και «αποτυχίες»

Σε κάθε περίπτωση πέρα από την συζήτηση αν τελικά το Ισραήλ και οι ΗΠΑ πέτυχαν τον διακηρυγμένο ως βασικό στόχο των επιχειρήσεων τους, η εκεχειρία επιτρέπει μια εκτίμηση και άλλων παραμέτρων που θα παίξουν σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα. 

Επί παραδείγματι ο «δευτερεύον» στόχος των Ισραηλινών, που ήταν ουσιαστικά η «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν είναι ξεκάθαρο ότι δεν επετεύχθη.

Ο υποτιθέμενος προαλειφόμενος για να αναλάβει τα ηνία της χώρας, ο γιος του πρώην Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλαβί, έμεινε να συνεχίζει να κάνει διαγγέλματα στα σόσιαλ μίντια, ενώ τόσο η κυβέρνηση του Ιράν, όσο και η πυραμίδα της ιεραρχίας των μουλάδων, δεν θρήνησαν ουσιαστικά θύματα.

Από τις ισραηλινές επιθέσεις έχασαν την ζωή τους αρκετοί αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης και των υπολοίπων σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, αλλά και επιστήμονες. Το καθεστώς δεν απειλήθηκε.

Τα διδάγματα για το Ισραήλ

Όσον αφορά την πλευρά του Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν πέρασε καθόλου εύκολα αυτές τις δώδεκα μέρες του πολέμου κι ας πανηγύριζαν κάθε μέρα ότι διέθεταν αεροπορική υπεροχή πάνω από την Τεχεράνη. Δεκάδες ιρανικοί πύραυλοι διαπέρασαν τα πανάκριβα και πολυδιαφημισμένα συστήματα αεράμυνας και την αντιπυραυλική ασπίδα και σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν έπληξαν μόνο κατοικημένες περιοχές, αλλά και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές.  

Τα πλήγματα στο διυλιστήριο της Χάιφα, αλλά και σε κάποια κρίσιμη υποδομή στον Νότο που βύθισε στο σκοτάδι μεγάλο κομμάτι της χώρας καταδεικνύουν ότι το Ισραήλ κάθε άλλο παρά άτρωτο είναι και ότι σε μια μεγαλύτερης διάρκειας σύγκρουση με το Ιράν δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα καταφέρει να κρατηθεί σε θέση ισχύος. Επίσης ένα άλλο σημαντικό δίδαγμα είναι ότι τα συστήματα αεράμυνας έχουν κι αυτά τα όρια τους καθώς υπάρχει περίπτωση σε παρατεταμένη σύγκρουση να μην έχουν να εκτοξεύσουν πυραύλους και άλλα πυρομαχικά κατά των εισερχόμενων βλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button