
Δίπλα στην αιματοκυλισμένη Γάζα συντηρείται σταθερή η χαμηλής έντασης «φωτιά» στην Υεμένη, όπου βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν τακτικά κοινές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών Χούθι. Ο κίνδυνος, παρόλα αυτά, παραμένει «μια μεγαλύτερη ανάφλεξη όχι μόνο στην Υεμένη αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή», σε περίπτωση κλιμάκωσης του «μετώπου» της Υεμένης, υπογραμμίζει στο «Βήμα» ο υεμενέζος πρώην αρχηγός των προεδρικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Υεμένης (επί προεδρίας Αλί Αμντουλάχ Σάλεχ), Γιαχία Μοχάμεντ Αμντουλάχ Σάλεχ.
Πού θα μπορούσε να οδηγήσει η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Χούθι-ΗΠΑ;
Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των Χούθι και των ΗΠΑ καταρχάς φέρνει περισσότερα βάσανα στον λαό της Υεμένης. Παράλληλα, ανοίγει την πόρτα αυξημένες αντιδράσεις υπό το λάβαρο της αντίστασης στους Αμερικανούς. Ο κίνδυνος είναι σαφώς μια μεγαλύτερη ανάφλεξη, όχι μόνο στην Υεμένη αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Δυστυχώς, παρακολουθούμε μια σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων που καθοδηγείται από τις περιφερειακές δυνάμεις και τις καταστροφικές ατζέντες τους. Κατά συνέπεια, η σκηνή της Υεμένης έχει καταληφθεί από ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές που δεν πιστεύουν στο έθνος της Υεμένης και κινούνται μόνο από τα δικά τους συμφέροντα, ακόμη και με το κόστος της καταστροφής της χώρας.
Οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ανοικτή την πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης.
Πιστεύω ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το σενάριο. Ωστόσο, θα ήταν απερίσκεπτο και με μεγάλο κόστος για την Υεμένη και τον λαό της. Η χώρα σήμερα χρειάζεται τον τερματισμό του πολέμου, και όχι περισσότερο πόλεμο.
Οι Χούθι προειδοποιούν τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ότι «δεν θα επιτύχουν κανέναν στόχο».
«Στην πραγματικότητα, δεν έχουν απομείνει πολλά στην Υεμένη για να καταστραφούν. Δεν χρειαζόμαστε πλέον στην χώρα άλλες μεγαλοστομίες, αλαζονεία ή επιδείξεις ισχύος. Αυτό που χρειαζόμαστε, όπως προείπα, είναι ο τερματισμός του πολέμου. Όταν μιλάμε πάντως με όρους στρατιωτικής ισχύος, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ιστορία έχει αποδείξει πως οι ξένες δυνάμεις δεν κατάφεραν ποτέ να υποτάξουν τους Υεμενίτες. Η Υεμένη υπήρξε διαχρονικά νεκροταφείο για τους εισβολείς. Κάθε αυτοκρατορία που προσπάθησε να την υποτάξει τελικά θάφτηκε εντός των συνόρων. Η Υεμένη είναι μια ανυπότακτη γη. Σαφώς μιλάω για τον λαό και την ιστορία του, όχι για μια συγκεκριμένη φατρία. Οποιαδήποτε ξένη δύναμη επιχειρήσει να καταλάβει την Υεμένη, θα συγκρουστεί αναπόφευκτα με μια βαθιά ριζωμένη λαϊκή βούληση, ακόμη και αν αυτή η βούληση εκφράζεται μέσω ρευμάτων που δεν αντιπροσωπεύουν ένα ενιαίο κράτος της Υεμένης.
Τι θα μπορούσε να σταματήσει τις εχθροπραξίες;
Οι Χούθι έχουν δηλώσει ότι η ισραηλινή επιθετικότητα κατά της Γάζας αποτελεί το αίτιο.
Ανεξάρτητα από τα πολιτικά κίνητρα πίσω από τις ενέργειες των Χούθι, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κλιμάκωση είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, να σταματήσουν οι σφαγές εναντίον παλαιστινίων αμάχων και να επιτευχθεί δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη. Μόνο αυτό μπορεί να σταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή – και η Υεμένη δεν αποτελεί εξαίρεση.
Αναφέρατε ότι δεν έχουν απομείνει πολλά στην Υεμένη για να καταστραφούν. Σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται η χώρα;
Η Υεμένη βρίσκεται σε συνεχή επιδείνωση από το 2011, εξαιτίας των λεγόμενων εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, των ξένων επεμβάσεων και των εσωτερικών διαιρέσεων που ακολούθησαν. Οι αμερικανικές επιθέσεις αναμφίβολα επηρεάζουν τον λαό της Υεμένης, ιδιαίτερα όταν στοχεύουν υποδομές.
Ποιες είναι οι δυνάμεις που ελέγχουν σήμερα την Υεμένη; Μπορούν να απωθήσουν τους Χούθι;
Η Υεμένη σήμερα είναι κατακερματισμένη μεταξύ διαφόρων de facto αρχών. Δεν υπάρχει ενιαία νόμιμη ηγεσία. Δεν υπάρχει επίσης σαφές ή συμπεριληπτικό εθνικό σχέδιο που να ενώνει τις δυνάμεις κατά των Χούθι. Η αληθινή λύση βρίσκεται σε μια πολιτική διευθέτηση που θα αποκαταστήσει την ενότητα της Υεμένης και θα αναζωογονήσει τους εθνικούς της θεσμούς.
Οι Χούθι ενεργούν αποκλειστικά ως πληρεξούσιοι της Τεχεράνης;
Το Ιράν σίγουρα έχει τις φιλοδοξίες του και η υποστήριξη και ο έλεγχός του σε διάφορες ομάδες και πολιτοφυλακές – συμπεριλαμβανομένων των Χούθι – δεν είναι μυστικό. Οι Χούθι δεν είναι οι μόνοι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης. Υπάρχουν κι άλλοι στο Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο. Ωστόσο, οι Χούθι είναι ίσως οι πιο ανεξάρτητοι μεταξύ αυτών κι ενεργούν με μεγαλύτερη αυτονομία, λόγω του πλήρους ελέγχου τους επί του κρατικού μηχανισμού και των πόρων της Υεμένης.
Από πού προμηθεύονται τα όπλα τους;
Οι Χούθι κατάσχεσαν τα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία της Υεμένης και έτσι απέκτησαν πρόσβαση σε ένα τεράστιο οπλοστάσιο. Επιπλέον, τα όπλα διακινούνται λαθραία δια θαλάσσης. Ορισμένα κατασκευάζονται ακόμη και επί τόπου.
Πώς θα επηρεάσει την Υεμένη τυχόν επίθεση των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στο Ιράν;
Οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν θα έχει αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις, είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί με το ιρανικό καθεστώς και την περιφερειακή του συμπεριφορά. Θα είχε καταστροφικές συνέπειες σε όλη την περιοχή και η Υεμένη αναπόφευκτα θα επωμιζόταν μέρος αυτών. Οι Χούθι, όπως και άλλες ομάδες που συνδέονται με το Ιράν, δεν θα έμεναν άπραγοι.