ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: «Κόκκινη γραμμή» η μη συμμετοχή της Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση του Λιβάνου | Ειδησεις

yyy
ΗΠΑ: «Κόκκινη γραμμή» η μη συμμετοχή της Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση του Λιβάνου | Ειδησεις

«Εχουμε ορίσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, ότι δεν θα είναι σε θέση να τρομοκρατούν τον λιβανέζικο λαό και αυτό περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση», τόνισε η αναπληρώτρια απεσταλμένη των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν ορίσει ως «κόκκινη γραμμή» η σιιτική Χεζμπολάχ να μην συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση του Λιβάνου μετά την ήττα της σε στρατιωτικό επίπεδο από το Ισραήλ πέρυσι, δήλωσε σήμερα Παρασκευή από τον Λίβανο η Μόργκαν Ορταγκους, αναπληρώτρια απεσταλμένη των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Η Ορταγκους είναι η πρώτη υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τον Λίβανο από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία και ο Ζοζέφ Αούν εξελέγη πρόεδρος του Λιβάνου.

Η επίσκεψή της πραγματοποιείται τη στιγμή που έχει «παγώσει» η διαδικασία σχηματισμού υπουργικού συμβουλίου στον Λίβανο, όπου τις κυβερνητικές θέσεις μοιράζονται φατρίες.

Το κίνημα Αμάλ, που είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ, επιμένει να εγκρίνει όλους του σιίτες μουσουλμάνους υπουργούς, με αποτέλεσμα η διαδικασία να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Δεν θα είναι σε θέση να τρομοκρατούν»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Αούν, η Ορταγκους δήλωσε ότι «δεν φοβάται» τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ «διότι ηττήθηκε στρατιωτικά», αναφερομένη στον περυσινό πόλεμο μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ.

«Και έχουμε ορίσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές από τις ΗΠΑ, ότι δεν θα είναι σε θέση να τρομοκρατούν τον λιβανικό λαό και αυτό περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση», δήλωσε η ίδια.

«Το τέλος της ηγεμονίας του τρόμου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στον κόσμο ξεκίνησε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, «η Χεζμπολάχ ηττήθηκε από το Ισραήλ και είμαστε ευγνώμονες προς τον σύμμαχό μας Ισραήλ που τη νίκησε».

Η Ορταγκους αναμενόταν να απευθύνει σκληρό μήνυμα στους αξιωματούχους του Λιβάνου για τη Χεζμπολάχ, που σφυροκοπήθηκε από μήνες ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων και χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο πέρυσι.

Η εκεχειρία

Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου με εκεχειρία, η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που όρισε προθεσμία 60 ημερών προκειμένου το Ισραήλ να αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ να αποσύρει τους μαχητές της και τα όπλα της και τα λιβανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Η προθεσμία παρατάθηκε έως τις 18 Φεβρουαρίου. Η Ορταγκους αναφέρθηκε σήμερα στη νέα ημερομηνία αλλά δεν είπε ξεκάθαρα ότι ο ισραηλινός στρατός (IDF) θα αποσυρθεί από το λιβανέζικο έδαφος.

«Η 18η Φεβρουαρίου θα είναι η ημερομηνία για την αναδιάταξη, όταν τα στρατεύματα των IDF θα ολοκληρώσουν την αναδιάταξή τους, και φυσικά, τα (λιβανέζικα) στρατεύματα θα έλθουν πίσω από αυτά, άρα είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη συγκεκριμένη ημερομηνία», δήλωσε η ίδια.

Η Ορταγκους αναμένεται να συναντήσει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ, τον πρόεδρο του λιβανικού Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι –που είναι επίσης επικεφαλής του Αμάλ– και να ταξιδέψει στον νότιο Λίβανο με τον λιβανέζικο στρατό.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button