ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΛΛΑΔΑ

Η Τουρκία «κόβει» στη μέση το Αιγαίο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μία διαρροή που δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδο στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet η Τουρκία προσπάθησε να προλάβει την ανακοίνωση της Ελλάδας για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με την Άγκυρα να ανακοινώνει την πρόθεση της για την κατάθεση των δικών της χαρτών Χωροταξικού Σχεδιασμού, στη βάση της Γαλάζιας Πατρίδας.

Στο δημοσιεύματα της Milliyet με τίτλο «η Τουρκία ολοκλήρωσε τη μελέτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού: Βαθαίνει η Γαλάζια Πατρίδα», σημειώνει ότι είναι έτοιμος «επιστημονικός χάρτης που σχεδιάζει τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο».

Η Τουρκία «κόβει» στη μέση το Αιγαίο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λήφθηκε ως σύνορο η μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών».

Όπως υποστηρίζει η Milliyet «αναφέρθηκε ότι ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας δεν αποτελεί επίσημο όριο θαλάσσιας δικαιοδοσίας που δεσμεύει το κράτος και αποτελεί επιστημονική και νομική μελέτη. Το επόμενο βήμα θα είναι η (σσ αποκαλούμενη) ΤΔΒΚ και ο χωροταξικός της θαλάσσιος σχεδιασμός».

Κατά το δημοσίευμα της Milliyet «η Τουρκία η οποία παρακολουθεί στενά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της ΕΕ· λαμβάνει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Και επισημαίνει ότι όπως έγινε γνωστό ότι «οι μελέτες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (DMP) που ξεκίνησε η Τουρκία για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στις γύρω θάλασσες, για την καλύτερη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μελλοντικών της δραστηριοτήτων στις θάλασσες και για τη μέγιστη χρήση των θαλάσσιων περιοχών έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο με τη συμβολή όλων των σχετικών φορέων».

Ο χάρτης σημειώνεται ότι «δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM), εκπονήθηκε σύμφωνα με το ναυτιλιακό κεκτημένο της ΕΕ».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δήλωση του διευθυντή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας DEHUKAM, Δρ. Μουσταφά Μπασκάρα, ο οποίος υποστηρίζει πως «οι αρμόδιοι φορείς της Τουρκίας έχουν ήδη εκπονήσει μελέτη εδώ και πολύ καιρό. Ως Κέντρο, έχουμε επίσης πραγματοποιήσει κοινά έργα με ορισμένα από τα αρμόδια υπουργεία μας για αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με τον Μπασκάρα «όταν κοιτάξουμε τη Μεσόγειο, είναι συμβατή με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ (σς όπως η Τουρκία αποκαλεί την κατεχόμενη Κύπρο) το 2011. Και πάλι, στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, οι συντεταγμένες της οποίας καθορίστηκαν με τη Συμφωνία της Λιβύης το 2019, η οποία μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ και περιορίστηκε από τις συντεταγμένες μας στα ανατολικά, στα άλλα σύνορά μας. τα σύνορα που έχει δηλώσει το κράτος μας στον ΟΗΕ έχουν καθοριστεί ως εξωτερικά σύνορα».

«Η μέση γραμμή μεταξύ των κύριων εδαφών στο Αιγαίο έχει ληφθεί ως σύνορο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπασκαρά υποστηρίζοντας  ότι «καθορίσαμε τα εξωτερικά σύνορα της μελέτης χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού της Τουρκίας με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου και τις μεθόδους λύσης που προβλέπονται από διεθνείς συμφωνίες». Εννοώντας τη μέση γραμμή από τις ηπειρωτικές ακτές των δύο χωρών, καθώς σύμφωνα με την Τουρκία τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες.

Αναφέρει δε ότι «αυτή η μελέτη είναι ένας συγκεκριμένος δείκτης των προσπαθειών της Τουρκίας να οικοδομήσει ένα επιστημονικό όραμα για το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας, έχοντας επίγνωση του οικονομικού δυναμικού, των περιβαλλοντικών αξιών και της γεωπολιτικής σημασίας των θαλασσών που περιβάλλουν την Τουρκία από τρεις πλευρές».

Η Τουρκία με τους εν λόγω χάρτες επιχειρεί να δηλώσει για μία ακόμα φορά τις μαξιμαλιστικές της θέσεις ως προς το ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με τις αιτιάσεις της να περιλαμβάνουν το μισό Αιγαίο. Θέσεις οι οποίες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα να εκκινήσει ο επί της ουσίας διάλογος για το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Τελευταία Νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button