ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η στρατηγική της κυβέρνησης για την προανακριτική | Ειδησεις

yyy

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα η περίοδος των 15 ημερών, οπότε θα προγραμματιστεί η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Οι 28 ημέρες του Φεβρουαρίου ενδέχεται να αποδειχθούν ο πιο «συγκεντρωμένος» πολιτικός χρόνος της τετραετίας. Η ένταση με την οποία το ζήτημα της τραγωδίας στα Τέμπη επανήλθε στο προσκήνιο έχει ουσιαστικά επισκιάσει κάθε άλλο θέμα της δημόσιας συζήτησης, από την ακρίβεια και την καθημερινότητα μέχρι τα οικονομικά ζητήματα και τις σημαντικές αλλαγές που διαφαίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζονται για έναν μήνα κατά τον οποίο θα κληθούν να διαχειριστούν τα πραγματικά δεδομένα, τις πολιτικές τους συνέπειες, καθώς και το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία. Ένας μήνας που μπορεί να περιλαμβάνει τη σύσταση μιας Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς και την υποβολή μιας πρότασης δυσπιστίας, η δεύτερη που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την περίοδο των 15 ημερών, κατά την οποία θα προγραμματιστεί η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Αυτή η επιτροπή θα εστιάσει στις ενέργειες του Χρήστου Τριαντόπουλου κατά τις κρίσιμες ώρες και ημέρες που ακολούθησαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει τη σύσταση της Προανακριτικής, τονίζει την επιθυμία της να ρίξει φως στη διερεύνηση της τραγωδίας, επιμένοντας στην ανάγκη για δικαστική έρευνα που θα αναδείξει τα αίτια και τους υπεύθυνους.

Ταυτόχρονα, τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας επισημαίνουν με έμφαση τον διαχωρισμό μεταξύ των καταγγελιών των συγγενών των θυμάτων και των κατηγοριών που προβάλλει η αντιπολίτευση.

Απέναντι στην κυβέρνηση βρίσκεται σύσσωμη αντιπολίτευση, η οποία ωστόσο έχει διαφορετικές στοχεύσεις και προτεραιότητες, όπως έχει γίνει σαφές τις τελευταίες 24 ώρες. Τα μαζικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν λόγω της τραγωδίας ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των κομμάτων. Οι προσπάθειες για μια κοινή αντίδραση δεν απέφεραν καρπούς, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την πρωτοβουλία και να καταθέσει την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύουν διαφορετικά την πολιτική συγκυρία. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρέπει πρώτα να δημοσιοποιηθούν τα επίμαχα πορίσματα, τα οποία αναμένονται και ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τη θέση της κυβέρνησης. Από την άλλη, η Κουμουνδούρου ζητά την κατάθεση της πρότασης «εδώ και τώρα», προκειμένου να μην δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι, έστω και σιωπηλά, στρέφουν την προσοχή τους στις πρώτες έρευνες της κοινής γνώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί το πολιτικό αποτύπωμα των κινήσεών τους.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι ένα από τα κύρια «στοιχήματα» είναι να αλλάξει το κλίμα δυσπιστίας και επιφυλακτικότητας που έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, και το οποίο παρατηρείται ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να διαλευκανθεί μια τραγωδία που θα συνεχίσει να συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το «στοίχημα» είναι να πείσει ότι οι ενέργειές της δεν αποσκοπούν σε στρατηγικό πολιτικό όφελος. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξη αυτής της πολιτικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει, είναι σίγουρο ότι η 28η Φεβρουαρίου, επέτειος δύο χρόνων από το τραγικό δυστύχημα, αποτελεί μια κρίσιμη ημερομηνία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button