ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόταση των ΗΠΑ για το τέλος του πολέμου ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περίγραμμα της «τελικής» ειρηνευτικής πρότασης του Λευκού Οίκου για την αναχαίτιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει έρθει στο προσκήνιο με προτάσεις για πάγωμα των μετωπικών γραμμών σε αντάλλαγμα για όρους που οι επικριτές έχουν χαρακτηρίσει ως παράδοση στα ρωσικά συμφέροντα στην τριετή σύγκρουση.

Τρία άτομα με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν στον Guardian ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σηματοδοτήσει την ετοιμότητα να παγώσει ουσιαστικά τις γραμμές του μετώπου της σύγκρουσης με αντάλλαγμα πολυάριθμες παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου της Κριμαίας και της σημαντικής ελάφρυνσης των αμερικανικών κυρώσεων. Οι Financial Times ανέφεραν πρώτοι την πρόταση του Πούτιν την Τρίτη.

Ο αντιπρόεδρος, JD Vance, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να «παγώσουν τις εδαφικές γραμμές σε κάποιο επίπεδο κοντά στο σημείο που βρίσκονται σήμερα». Ωστόσο, επεσήμανε πως κάποια εδάφη θα μπορούσαν να αλλάξουν χέρια.

«Οι σημερινές γραμμές, ή κάπου κοντά σε αυτές, είναι εκεί που τελικά … θα χαράξετε τις νέες γραμμές στη σύγκρουση. Τώρα, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάποια από τα εδάφη που κατέχουν σήμερα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Αλλά οι αναφορές για την πρόταση των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνουν άλλα αιτήματα του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του μελλοντικού μεγέθους του ουκρανικού στρατού ή της απαγόρευσης των ξένων στρατευμάτων στη χώρα. Η Ρωσία είχε απαριθμήσει τις ανησυχίες σχετικά με τον στρατό και την ξένη υποστήριξη της Ουκρανίας ως μία από τις «βασικές αιτίες» για την έναρξη της πλήρους εισβολής της το 2022.

Τι θα πάρει η Ρωσία

  • Ένα προσχέδιο της πρότασης του Λευκού Οίκου που είδε το Axios ανέφερε ότι η Ρωσία θα λάβει de jure αναγνώριση του ελέγχου της Μόσχας στην Κριμαία, de facto αναγνώριση της ρωσικής κατοχής μεγάλου μέρους της ανατολικής Ουκρανίας και την υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ (αν και θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ).
  • Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να λάβει ανακούφιση από τις κυρώσεις για τον ενεργειακό της τομέα, επιτρέποντας στο Κρεμλίνο να αυξήσει τις ζωτικής σημασίας ροές εσόδων που έχουν παρεμποδιστεί μετά την εισβολή.

Τι θα πάρει η Ουκρανία

  • Η Ουκρανία, με τη σειρά της, θα λάμβανε μια «ισχυρή εγγύηση ασφαλείας» από μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών εθνών, αν και το σχέδιο δεν περιγράφει πώς θα λειτουργούσε μια ειρηνευτική δύναμη ή αν θα συμμετείχαν οι ΗΠΑ.
  • Στην Ουκρανία θα υποσχεθούν επίσης ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Ντνίπρο και κάποια εδάφη στην περιοχή του Χάρκοβο, μαζί με ασαφώς καθορισμένες δεσμεύσεις για μελλοντική οικονομική στήριξη για την ανοικοδόμηση.

Η Κριμαία κρίνει τις διαπραγματεύσεις

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Κριμαία θα ήταν πολιτικά αμφιλεγόμενη στην Ουκρανία και θα σηματοδοτούσε ένα σημείο καμπής στη μεταπολεμική πολιτική των ΗΠΑ. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ο Λευκός Οίκος θα φαίνεται σαν να «επικροτεί ουσιαστικά μια ρωσική προσπάθεια επαναχάραξης των συνόρων της Ευρώπης με τη βία».

Ο Ουκρανός ηγέτης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία «δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας … Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ. Αυτό είναι ενάντια στο σύνταγμά μας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε οργισμένα στα σχόλια του Ζελένσκι την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντάς τα «πολύ επιβλαβή για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία». «Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν αγωνίστηκαν γι’ αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός;», έγραψε.

«Η κατάσταση για την Ουκρανία είναι τραγική», είπε. Ο Ζελένσκι «μπορεί να έχει ειρήνη ή, μπορεί να πολεμήσει για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη χώρα».

Η Μόσχα φαίνεται επίσης να βλέπει με καλό μάτι τη συμφωνία. «Υπάρχει μια ευκαιρία να γίνει μια συμφωνία», δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο. «Αλλά θα μπορούσαν επίσης να χάσουν αυτή την ευκαιρία».

Ένα προσχέδιο του σχεδίου που είδε το Axios, καθώς και η Telegraph, ανέφερε ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει τον έλεγχο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, αλλά η διαχείρισή του θα γίνεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button