ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ξηρασία στη νότια Ελλάδα αποτελεί πρόκληση για τα σχέδια της ΕΕ για την προστασία των υδάτων | Ειδησεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Το πρόγραμμα για την αύξηση της ασφάλειας του νερού αναμένεται να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και έρχεται καθώς οι χώρες σε όλη τη νότια Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρασίας

Στην περιοχή της Αργολίδας, το νερό διαφεύγει μέσα από ρωγμές σε ένα αρδευτικό κανάλι που τροφοδοτεί μια πεδιάδα με πορτοκαλιές. Υπόγειοι, παλιοί σωλήνες χάνουν περισσότερο από το μισό νερό που αντλείται μέσω αυτών, λένε οι αξιωματούχοι στο Reuters.

H καταπολέμηση της κρίσης νερού

Το καλοκαίρι, όταν η στάθμη της δεξαμενής πέφτει, οι αρχές της περιφερειακής πρωτεύουσας Ναυπλίου συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην πίνουν το μολυσμένο υφάλμυρο νερό που διοχετεύεται από εφεδρικές πηγές στα σπίτια τους.

Αυτόν τον μήνα, η ΕΕ ξεκίνησε μια εκστρατεία για την καταπολέμηση της κρίσης νερού που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, η οποία λέει ότι επηρεάζει ήδη το 38% του πληθυσμού της. Έδωσε στις χώρες της ΕΕ προθεσμία μέχρι το επόμενο έτος για να αξιολογήσουν τα επίπεδα διαρροής προτού επιβληθεί ένα νομικό όριο.

Το πρόγραμμα για την αύξηση της ασφάλειας του νερού αναμένεται να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και έρχεται καθώς οι χώρες σε όλη τη νότια Ευρώπη αντιμετωπίζουν πιο ακανόνιστες βροχοπτώσεις και υψηλότερες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η κατάσταση στην Ελλάδα, δείχνει πόσο περίπλοκη και δαπανηρή θα είναι η αλλαγή. Το περασμένο καλοκαίρι και ο χειμώνας ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί και πολλά μέρη δεν είχαν βροχοπτώσεις για μήνες.

Επιπλέον, η κρίση χρέους 2009-18 οδήγησε σε χρόνια υποεπενδύσεων. Η Ελλάδα χάνει περίπου το μισό πόσιμο νερό της από διαρροές σωλήνων και κλοπές, όπως δείχνουν κυβερνητικά στοιχεία, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 23%. Οι περισσότεροι χάρτες του υπόγειου δικτύου αγωγών της είτε δεν είναι ψηφιοποιημένοι είτε δεν υπάρχουν, είπαν ειδικοί και αξιωματούχοι.

Η Ελλάδα έχει ξοδέψει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές πόσιμου νερού από το 2019, ανέφερε η κυβέρνηση. Αλλά η Αργολίδα, ένας αγροτικός κόμβος που παράγει περίπου το ένα τρίτο των πορτοκαλιών της Ελλάδας, δείχνει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα και προσπαθούμε σταδιακά να τα αντιμετωπίσουμε όλα», δήλωσε ο Σωκράτης Ντόρης, επικεφαλής του δημοτικού παρόχου πόσιμου νερού Ναυπλίου. Είπε ότι η εταιρεία αναζητούσε χρηματοδότηση από την ΕΕ για να βοηθήσει.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να διορθώσει τα προβλήματα νερού στην Αργολίδα κατά την επίσκεψή του τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου και της παροχής μονάδας αφαλάτωσης για τη διάλυση αλάτων στο νερό.

«Αν το δίκτυο μιας περιοχής διαρρέει παντού, τι νόημα έχει να αγοράσετε μια νέα μονάδα αφαλάτωσης ή να ανοίξετε ένα πηγάδι;». είπε ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας υδάτινων πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι διαρροές σε ορισμένες περιοχές φτάνουν το 80%, είπε.

Η κακή ποιότητα νερού

Στην Αργολίδα η λειψυδρία οδηγεί σε κακή ποιότητα νερού. Όταν η λίμνη που τροφοδοτεί το Ναύπλιο συρρικνώνεται, οι αρχές την ενισχύουν με υφάλμυρο νερό από μια υποθαλάσσια πηγή, τον Ανάβαλο.

Οι δοκιμές που παρήγγειλαν οι υδάτινες αρχές από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2022-2024, οι οποίες προβλήθηκαν από το Reuters, έδειξαν υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα επίπεδα χλωριδίων και νατρίου σε αυτές τις πηγές, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν άτομα με αρτηριακή πίεση ή προβλήματα με τα νεφρά.

Το Ναύπλιο δεν είναι μόνο. Στην παραλιακή Ερμιόνη, μόνο το 8% των 13.500 κατοίκων έχει μόνιμη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Οι περισσότεροι κάτοικοι βασίζονται στο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο δημιουργεί τα δικά του περιβαλλοντικά προβλήματα.

Έξω από την πόλη, σε χωράφια που ξεράθηκαν από δύο χρόνια ξηρασίας, οι αγρότες σκάβουν έως και 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια αναζητώντας νερό. Συχνά εμφανίζεται πολύ αλμυρό επειδή το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε εξαντλημένους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.

«Κάθε σταγόνα νερού είναι απαραίτητη… Βάζουμε τις ελπίδες μας στους βροχερούς χειμώνες», τονίζει ο αγρότης Γιώργος Μαυράς

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο



Source link

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Back to top button