
Η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς αποτελεί ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που δεν γεννήθηκε ξαφνικά. Οι ρίζες της βρίσκονται στη μεταπολιτευτική περίοδο, με ορατή όξυνση κατά την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Η διαχείριση της κρίσης, τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας, καθώς και η αίσθηση ατιμωρησίας δημιούργησαν ένα κλίμα απαξίωσης των θεσμών και βαθιάς δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στο πολιτικό και δικαστικό σύστημα.
Η δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Μάρνυ Παπαματθαίου, συζητά με δύο κορυφαίους πανεπιστημιακούς για το φαινόμενο της θεσμικής απαξίωσης στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Καραμπατζός, καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, και ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, αναλύουν πότε και γιατί οι πολίτες έπαψαν να εμπιστεύονται το πολιτικό και θεσμικό σύστημα.
Η συζήτηση εστιάζει στις ρωγμές του κράτους δικαίου, στις ασφαλιστικές του δικλείδες που –παρότι υπαρκτές– συχνά μένουν ανενεργές, και στις προτάσεις ανασύνταξης: από την ενίσχυση της λογοδοσίας μέχρι την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και της ανεξαρτησίας των θεσμών. Μέσα από ένα νηφάλιο και τεκμηριωμένο διάλογο, αναδεικνύονται όχι μόνο οι αιτίες της κρίσης, αλλά και τα εργαλεία για την υπέρβασή της.