«Η αλλαγή ξεκινά από την εκπαίδευση!». Αυτή ήταν η απάντηση της Ιωάννας Ζαφειρίου όταν τη ρωτήσαμε το μότο της. Η ελληνίδα εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Πεύκων στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται στη λίστα με τους 50 φιναλίστ για το Global Teacher Prize – το οποίο πολλοί ονομάζουν και «Νομπέλ των Εκπαιδευτικών». Πρόκειται για ένα βραβείο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων που απονέμεται από το Ιδρυμα Varkey, υπό την αιγίδα της UNESCO, σε έναν εξαιρετικό εκπαιδευτικό, ο οποίος έχει προσφέρει μοναδικό έργο στο επάγγελμα και στην κοινότητά του. Να σημειωθεί ότι οι 50 φιναλίστ είναι Global Teacher Prize Ambassadors. Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής Κυβερνήσεων στις αρχές Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι.
Τι σημαίνει για εκείνη η επιλογή της στους 50 καλύτερους του κόσμου; «Τεράστια τιμή και αναγνώριση. Νιώθω μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη, όχι μόνο γιατί αναδεικνύονται οι προσπάθειές μου για να εμπνεύσω τους μαθητές μου, αλλά και γιατί μέσα από αυτήν τη διάκριση προβάλλεται η σημασία του ρόλου του εκπαιδευτικού στη διαμόρφωση του μέλλοντος». Οι μεγάλες διακρίσεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ιωάννα Ζαφειρίου. Μόλις πέρυσι αναδείχθηκε «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς» στα Education Leaders Awards 2024. «Ηταν μια πολύ μεγάλη στιγμή για μένα», λέει, «μια αναγνώριση συνολικά της δουλειάς μου στον τομέα της εκπαίδευσης και της προσφοράς μου στην κοινότητα».
Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, η Ιωάννα Ζαφειρίου είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η Ζαφειρίου είναι από το 2005 μόνιμη καθηγήτρια Αγγλικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα από το 2014 είναι σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης του Δήμου Νεάπολης – Συκεών.
«Εχω την τύχη να έχω δύο καταπληκτικούς γονείς που μου έδωσαν όλα τα εφόδια και με στηρίζουν έμπρακτα ακόμα και σήμερα. Η επαφή μου με τις ξένες γλώσσες ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία χάρη στη μητέρα μου, που ήταν καθηγήτρια Αγγλικών» λέει. «Μέσα από βιβλία, τραγούδια και βιντεοκασέτες, φρόντισε να με φέρει σε επαφή με τη γλώσσα με έναν φυσικό και δημιουργικό τρόπο. Δεν ήταν μόνο η γνώση που μου μετέδωσε, αλλά και η αγάπη της για τις γλώσσες και τη διδασκαλία που με ενέπνευσαν βαθιά. Η μητέρα μου ήταν το πρώτο μου πρότυπο». Το βιογραφικό της είναι τεράστιο – το ίδιο και η λίστα με τις δραστηριότητές της. «Η διά βίου μάθηση αποτελεί προσωπική μου αξία, ενώ έχω εξειδικευτεί στη χρήση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας όπως Web 2.0 tools, AI, STEM, ρομποτική, 3D εκτύπωση και ανάλυση εκπαιδευτικών δεδομένων.
Στην πορεία μου έχω διδάξει μαθητές κάθε ηλικίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κάτι που, παρά τις προκλήσεις, υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητικό. Πιστεύω βαθιά ότι η εκπαίδευση μπορεί να μεταμορφώσει ζωές και να ενδυναμώσει τους μαθητές να γίνουν ενεργοί πολίτες». Με τους μαθητές της έχει υλοποιήσει πολλές βραβευμένες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες έχουν αποσπάσει πολλά πανελλήνια βραβεία στα ELT Excellence Awards και στα Education Leaders Awards. Επίσης, έχει βρεθεί δύο φορές στη λίστα των φιναλίστ στα παγκόσμια βραβεία GESS Education Awards, το 2023 και το 2024.
Source link