ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί ο Τραμπ στράφηκε απότομα προς τον Πούτιν; | Ειδησεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συγκλονίσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, γράφουν οι Financial Times, για την απόφαση Τραμπ να κάνει διάλογο με τη Μόσχα, ενώ ασκεί κριτική στην Ουκρανία. Θα διατηρηθεί αυτή η εκ βάθρων αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ;

Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποστήριζε ότι θα επιδίωκε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόλις αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, η ταχύτητα με την οποία προχώρησε σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ήταν ιλιγγιώδης, σημειώνει η εφημερίδα Financial Times και επισημαίνει ότι προκάλεσε την έκπληξη των δυτικών συμμάχων της Αμερικής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πληγεί η ενότητα του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει μείνει εκτός διαπραγματεύσεων.

Δοκιμασία για τις διατλαντικές σχέσεις

Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ακολούθησε συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ διπλωματικών αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας και των Ρώσων ομολόγων τους στη Σαουδική Αραβία, ενώ απέστειλε τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον Κιθ Κέλογκ, απόστρατο στρατηγό, στο Κίεβο για να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία ώστε να προβεί σε ορισμένες παραχωρήσεις. Ταυτόχρονα, άσκησε σφοδρή δημόσια κριτική στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα» προσκολλημένο στην εξουσία.

Αυτή η μεταστροφή έχει συνέπειες τόσο στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις όσο και σε αυτές των ΗΠΑ με την Ουκρανία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, που δοκιμάζουν τις διατλαντικές σχέσεις.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ακολουθούσε μια προσέγγιση «ειρήνη διά της ισχύος», φαίνεται ότι τελικά έχει πλησιάσει πολύ γρήγορα, πολύ κοντά τη Μόσχα, με τον κόσμο να προσπαθεί να κατανοήσει τι θα σημαίνει αυτή η αλλαγή για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη θέση των ΗΠΑ στον πολυπολικό κόσμο.

Σύμφωνα με την Αντρια Κένταλ-Τέιλορ, διευθύντρια του προγράμματος διατλαντικής ασφάλειας στο CNAS, η προτεραιότητα του Τραμπ είναι «να φέρει ένα τέλος στον πόλεμο με κάθε κόστος» χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις. Και εκφράζει τη ανησυχία ότι ο Πούτιν ουσιαστικά θα «αποσπάσει παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τρόπο που ενισχύει τη θέση του για περισσότερη επιθετικότητα στο μέλλον».

Επιμένοντας σε ένα λάθος μήνυμα…

Ο Τζέισον Κρόου, Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Κολοράντο, λέει στους Financial Times ότι, «όπως οι περισσότεροι πόλεμοι», η σύγκρουση στην Ουκρανία πιθανότατα θα τελείωνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ότι ο Τραμπ δεν το έκανε με τον σωστό τρόπο. «Σε αντίθεση με τον εταίρο μας, την Ουκρανία, έστειλε ακριβώς το λάθος μήνυμα και επιμένει σ’ αυτό», λέει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε ήδη προγραμματιστεί να βρεθεί στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο της Γάζας, επομένως η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ένα λογικό μέρος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Στη συνέχεια, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ένιωσαν ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι ήρθαν με ανοιχτά μυαλά, εγείροντας ιστορικά παράπονα, αλλά δεν έμειναν σ’ αυτό: «Εφυγα σήμερα πεπεισμένος ότι είναι πρόθυμοι να αρχίσουν να εμπλέκονται σε μια σοβαρή διαδικασία για να καθορίσουν πώς, πόσο γρήγορα και μέσω ποιου μηχανισμού μπορεί να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ρούμπιο. «Το αν θα μπορέσουμε τελικά να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί προφανώς από την προθυμία κάθε πλευράς αυτής της σύγκρουσης να συμφωνήσει σε ορισμένα πράγματα».

«Πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος αν δεν γίνει διάλογος με τη Ρωσία;», είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς την Πέμπτη. «Πρέπει να μιλήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους στις μάχες, εάν θέλουμε πραγματικά να τερματιστεί η σύγκρουση. Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης», συνέχισε. «Αλλά, το πιο σημαντικό, η ειρήνη είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε.

Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες

Αρχικά ο Τραμπ και η ομάδα του ανησυχούσαν ότι ο Πούτιν ενδιαφερόταν λιγότερο από τον Ζελένσκι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προειδοποιούσαν με επέκταση των αμερικανικών κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Μόσχα. Ωστόσο, η δυναμική άλλαξε δραματικά. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η απόρριψη από την Ουκρανία μιας συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες την οποία προσέφερε ο Μπέσεντ, ώστε οι ΗΠΑ να αποκομίζουν το ήμισυ όλων των εσόδων, ήταν αυτό που άλλαξε τη στάση του Τραμπ έναντι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι προφανώς πολύ απογοητευμένος αυτήν τη στιγμή με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Από το γεγονός ότι δεν ήρθε στο τραπέζι, ότι δεν ήταν διατεθειμένος να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία που του προσφέραμε. Νομίζω όμως ότι τελικά θα φτάσει σε αυτό το σημείο και το ελπίζω πολύ γρήγορα», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, Μάικ Βαλτς, στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο



Source link

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Back to top button