ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Κίνα αναζητά συμμάχους στην Ευρώπη – Η πρόταση Σι Τζινπίνγκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα που ο πλανήτης, όπως όλα δείχνουν, εισέρχεται στη δίνη ενός εμπορικού πολέμου μεγάλων διαστάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η ΕΕ προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό σκηνικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, θα ταξιδέψει το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, «για να προσπαθήσει να υπογράψει συμφωνίες» με την κυβέρνηση Τραμπ, πραγματοποιώντας συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο, Όλοφ Γκιλ δήλωσε σχετικά στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE πως «ο επίτροπος εμπορίου πηγαίνει στην Ουάσινγκτον για να προσπαθήσει να υπογράψει συμφωνίες. Σε αυτό επικεντρωνόμαστε».

Ωστόσο, ο κ. Γκιλ άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ δεν αποκλείει περαιτέρω αντίποινα εάν οι συνομιλίες δεν εξελιχθούν θετικά: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, εάν αυτό δεν οδηγήσει σε καλό αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ που έλαβε χώρα χθες, στη Βαρσοβία, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τις ΗΠΑ και να βρούμε εποικοδομητικές λύσεις, αποδεκτές από όλους».

«Όμως θα περάσουμε και ένα μήνυμα: Αν δεν δούμε αλλαγή από την αμερικανική πλευρά και επιθυμία να απομακρυνθεί από τη δασμολογική της πολιτική, θα πρέπει να υπερασπιστούμε την οικονομία μας», διαβεβαίωσε ο Ντομπρόβσκις.

«Να χρησιμοποιήσουμε σοφά τις 90 μέρες»

Υπενθυμίζεται πως οι υψηλότεροι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα, τους οποίους είχε ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας ο Ντόναλντ Τραμπ, εν τέλει «μπήκαν στον πάγο» για 90 μέρες, μετά από ένα αρνητικό ράλι των χρηματιστηρίων, το οποίο θορύβησε πολλούς και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ότι αναστέλλει την ισχύ των επιπλέον δασμών 20% που επέβαλε στην Ευρώπη, ωστόσο σε ισχύ παραμένουν οι δασμοί 10% που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό, όπως και αυτοί του 25% για τις εισαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις 90 ημέρες σοφά, χρειαζόμαστε μια καλή συμφωνία για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ευρωπαϊκές εταιρείες», εκτίμησε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, Αντρέι Ντομάνσκι, κατά την άφιξή του στη σύνοδο της Βαρσοβίας.

Η αμερικανική πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχουμε μια άλλη συζήτηση για τους μηχανισμούς απάντησης», σχολίασε, από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιεργκ Κούκις.

Η διακοπή των σχεδιαζόμενων αντιποίνων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, τόνισε ότι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ έχει προκαλέσει «ένα σημείο καμπής στο παγκόσμιο εμπόριο», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν νικητές σε αυτό, μόνο ηττημένοι», ενώ αναφερόμενη στην αναταραχή στις αγορές μετοχών και ομολόγων, τόνισε πως «σήμερα βλέπουμε το κόστος του χάους… το κόστος της αβεβαιότητας που βιώνουμε σήμερα θα είναι βαρύ».

Επικαλούμενη την ανάγκη διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον, η Επιτροπή διέκοψε την Πέμπτη τα σχεδιαζόμενα αντίποινα κατά των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα. Τα μέτρα θα είχαν πλήξει περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ εισαγωγών από τις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ΕΕ είχε προηγουμένως επιχειρήσει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, αλλά της είπαν να περιμένει μέχρι την ανακοίνωση του Τραμπ στις 2 Απριλίου, ο οποίος επέβαλε «αμοιβαίους» δασμούς 20% στην ΕΕ.

Οι ΗΠΑ θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ είναι εκείνες που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις εμπορικές αυτές πολιτικές. «Η επιβολή δασμών θα αποδυναμώσει την αμερικανική οικονομία, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και αυξάνοντας το κόστος των εισαγόμενων αγαθών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ντομπρόφσκις.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι πέραν των άμεσων συνεπειών, η απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών μπορεί να εντείνει περαιτέρω τις πιέσεις στο ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Όπως προκύπτει από τις προσομοιώσεις της Κομισιόν, η σωρευτική αρνητική επίδραση των δασμών στο αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0,8% και 1,4% μέχρι το 2027. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε περίπου 0,2%.

Ωστόσο, αν οι δασμοί αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, τότε οι συνέπειες θα είναι σαφώς βαρύτερες: το πλήγμα για τις ΗΠΑ θα φτάσει έως και το 3,3% του ΑΕΠ, για την ΕΕ έως 0,6%, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα χάσει έως και 1,2% του ΑΕΠ. Το παγκόσμιο εμπόριο, αντίστοιχα, θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 7,7% μέσα στην επόμενη τριετία.

Η Κίνα καλεί την Ευρώπη σε σύμπραξη απέναντι στις ΗΠΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και η πρόταση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους, να προστατεύσουν μαζί την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπορικό περιβάλλον και να αντισταθούν μαζί «σε κάθε μονομερή εξαναγκασμό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σι Τζινπίνγκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

«Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και των νόμιμων συμφερόντων μας, αλλά επίσης την προστασία της διεθνούς ισοτιμίας και δικαιοσύνης και την επιβολή του σεβασμού των διεθνών κανόνων και της διεθνούς τάξης», πρόσθεσε ο Σι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι «η Ισπανία και η Ευρώπη έχουν σημαντικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα το οποίο πρέπει να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί». «Δεν πρέπει να αφήσουμε τις εμπορικές εντάσεις να μπουν εμπόδιο στην δυναμική της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο ισπανός πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button