Ο στόχος να μειωθούν οι τιμές στο ράφι επετεύχθη. Ο πληθωρισμός του σουπερμάρκετ μετά και την πτώση των τιμών στο λάδι, είναι και επισήμως αρνητικός. Τους ξέφυγαν όμως όλα τα υπόλοιπα. Στο άθροισμα η ακρίβεια συνεχίζει να αυξάνεται. Τα δημοφιλή ως θέμα τελευταία ασφαλιστήρια υγείας τρέχουν με ρυθμό αύξησης 14% ετησίως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η κυβέρνηση λέει ότι τα συμβόλαια φέτος θα πρέπει να αυξηθούν το πολύ έως 7-8%. Το πρόβλημα είναι ότι αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό τον χρόνο, την τελευταία διετία και στην κυβέρνηση τώρα ασχολούνται. Για την ακρίβεια ασχολούνται με την… κατάργηση του δείκτη του ΙΟΒΕ την ώρα που οι δύο επίμαχοι κλάδοι… σκοτώνονται. Χθες τα ιδιωτικά θεραπευτήρια έδωσαν στοιχεία μείωσης κατά 4% σε μέσα επίπεδα του κόστους νοσηλείας τον τελευταίο χρόνο. Κι όμως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άγνωστο γιατί, με αύξηση των ασφαλίστρων με ρυθμό πολλαπλάσιο του πληθωρισμού.
Σε άλλο θέμα, αυτό των αεροπορικών εισιτηρίων, που επίσης αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό μετά την πανδημία και για φέτος τρέχουν με το απίστευτο 47,7%, η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί. Αυξήθηκαν τόσο πολύ, χωρίς να έχουν αυξηθεί ακόμα τα καύσιμα, με το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο. Αλήθεια, μετά την αύξηση των τελευταίων ημερών πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, απόρροια των αμερικανικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, τι τιμές θα δούμε στην επόμενη μέτρηση του πληθωρισμού; Εχει ασχοληθεί κανείς, πραγματικά και σε βάθος, στην κυβέρνηση τι συμβαίνει με τα εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών που κάνουν πτήσεις στην Ελλάδα; Εχει αυξηθεί το κόστος λειτουργίας τους; Τους επιβαρύνει κάποιο τέλος που δεν πρέπει να τις επιβαρύνει; Κερδοσκοπούν; Θα ψάξει το κανείς;
Το πρόβλημα ωστόσο το μεγάλο στο μέτωπο του κόστους ζωής παραμένει το κόστος στέγασης. Η κατάσταση ξεφεύγει. Τα ενοίκια αυξάνονται με ρυθμό 8,5% για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η επισκευή και συντήρηση κατοικίας τρέχει με 4,3%, ο ηλεκτρισμός με 7,6% και το φυσικό αέριο με 8,7%. Το μόνο που μειωνόταν τον Δεκέμβριο ήταν το πετρέλαιο θέρμανσης με -7,6%, αλλά αν συνεχιστεί η διεθνής τάση των τιμών του πετρελαίου των τελευταίων ημερών, μέσα στον Ιανουάριο θα περάσει και αυτό σε θετικό έδαφος. Συνολικά το κόστος έχει ξεφύγει. Στοιχεία της Eurostat της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι οι Ελληνες ξοδεύουν για στέγαση το 35,2% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 19,7%, στη δεύτερη στην κατάταξη Δανία 25,9% και στην τρίτη Γερμανία 25,2%. Στην Κύπρο, οι πολίτες ξοδεύουν μόλις το 11,6% κατά μέσο για την κατοικία τους. Το 35,2% για την Ελλάδα είναι σε μέσα επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας βρίσκονται πάνω από το 40% των δαπανών για στέγαση επί του εισοδήματός τους, που θεωρείται μη βιώσιμο για ένα νοικοκυριό.
Στην κυβέρνηση για κάποιον λόγο θεωρούσαν ότι αν περιορίσουν το πρόβλημα της ακρίβειας στο ράφι του σουπερμάρκετ θα έπαιρναν μεγάλη ανάσα από τη δημοσκοπική πίεση που δέχονται από τους πολίτες. Στην πραγματικότητα, υποτίμησαν και πάλι το φαινόμενο του πληθωρισμού, το οποίο απαιτεί μεγάλη επαγρύπνιση και συνολική προσπάθεια. Κάτι σαν τη λερναία ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνει άλλο…
Source link