ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Φιντάν: Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία – Στήριξη στην αμερικανική πρωτοβουλία για Ουκρανία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την αποφυγή οποιασδήποτε αντιπαράθεσης με το Ισραήλ στο συριακό έδαφος υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Φιντάν κατήγγειλε τις επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις σε στρατιωτικές τοποθεσίες στη Συρία, λέγοντας ότι έχουν υπονομεύσει την ικανότητα της νέας κυβέρνησης στη Δαμασκό να αποτρέψει εξωτερικές απειλές και ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα περιφερειακή αστάθεια. Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Άχμεντ αλ Σαράα διατηρεί στενές σχέσεις με την Άγκυρα.

«Αν η νέα κυβέρνηση επιλέξει να συνομιλήσει άμεσα με το Ισραήλ, αυτό είναι δική της υπόθεση», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία καταδικάζει τα ισραηλινά χτυπήματα ως παραβίαση της συριακής εθνικής κυριαρχίας.

Σκληρή στάση κατά του Ισραήλ

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στο Ισραήλ μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα από το 2023. Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει το Τελ Αβίβ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, έχει ζητήσει να συμμετάσχει σε υπόθεση κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, και έχει διακόψει κάθε εμπορική συναλλαγή με το εβραϊκό κράτος. Το Ισραήλ από την πλευρά του απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Η κλιμάκωση της έντασης έχει μεταφερθεί και στη Συρία, όπου οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται από την άνοδο της νέας κυβέρνησης στη Δαμασκό. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση εχθρικών δυνάμεων στη χώρα.

Υποστήριξη στην ειρηνευτική πρωτοβουλία για Ουκρανία

Παράλληλα, ο Φιντάν εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας στην αμερικανική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αν και τόνισε πως οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη «αρκετά» από μια ρεαλιστική συμφωνία.

«Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση», ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι «ακόμη και μια δύσκολη συνθήκη είναι πιο λογική από τη συνέχιση της αιματοχυσίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναγνώρισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον θέσει σε προτεραιότητα τον τερματισμό της σύρραξης, γεγονός που —σύμφωνα με τον ίδιο— αυξάνει την πίεση για εξεύρεση λύσης. Υπογράμμισε, πάντως, ότι χωρίς την αμερικανική συμμετοχή, η Ευρώπη δεν μπορεί να προσφέρει επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. «Απαιτείται ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για να μην επαναληφθούν οι συγκρούσεις», σημείωσε.

Ο ρόλος της Τουρκίας ως μεσολαβητή

Η Τουρκία, διαθέτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, έχει διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2022. Έχει στηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα έχει αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Φιντάν επανέλαβε την πρόταση της Τουρκίας να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης σε μια ενδεχόμενη συμφωνία και δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως είχε συμβεί το 2022.

«Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα τηρήσουν οποιαδήποτε τελική συμφωνία», τόνισε.

Η συζήτηση για τον τερματισμό του πολέμου ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας, η οποία φαίνεται διατεθειμένη να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε τέτοιας αποστολής παραμένουν ακόμη ασαφείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button