Αυξήσεις σε δημοσίους υπάλληλους με μικρές προσωπικές διαφορές και χαμηλότερες αποδοχές σε σχέση με τους υπαλλήλους του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου σχεδιάζει η κυβέρνηση με νέα ρύθμιση που θα φέρει σύντομα στη Βουλή.
Η αύξηση θα είναι επιπρόσθετη όλων των άλλων αυξήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και δρομολογηθεί στο Δημόσιο, για φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Στίγμα προθέσεων έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή προανήγγειλε παρεμβάσεις για την άρση των στρεβλώσεων και αδικιών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπάλληλων.
Με τη ρύθμιση, η οποία θα δίνει ανάσα σε δημοσίους υπαλλήλους με χαμηλές προσωπικές διαφορές, θεσπίζονται συγκεκριμένα κριτήρια ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς.
«Δεν μπορεί υπάλληλος με 700 ευρώ προσωπική διαφορά να αντιμετωπίζεται το ίδιο με άλλον που έχει μόλις 100 ευρώ, ενώ οι συνολικές αποδοχές του είναι κατά 680 ευρώ χαμηλότερες» ανέφερε ο Θάνος Πετραλιάς λέγοντας χαρακτηριστικά «έχω υπάλληλο με 1.000 ευρώ προσωπική διαφορά που κάθεται δίπλα από υπάλληλο με μηδέν προσωπική διαφορά.
Καταλαβαίνετε τι έχει συμβεί μέσα και στο υπουργείο Οικονομικών και σε άλλα υπουργεία, όπου υπάρχουν υπάλληλοι με προσωπική διαφορά».
Ο μηχανισμός της προσωπικής διαφοράς έχει προκαλέσει μισθολογικές ανισότητες.
Σε υπαλλήλους συγκεκριμένων φορέων με τα ίδια έτη υπηρεσίας και τα ίδια τυπικά προσόντα παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στο ύψος των συνολικών αποδοχών, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο που σχηματίζεται κάθε φορά η προσωπική διαφορά.
Διαφοροποίηση προκύπτει επειδή οι υπάλληλοι προσελήφθησαν σε διαφορετική χρονική στιγμή, ή προήχθησαν σε διαφορετική χρονική στιγμή, ή γιατί αναγνωρίστηκε το μεταπτυχιακό τους σε διαφορετική χρονική στιγμή.
Μάλιστα ο Θάνος Πετραλιάς παρουσίασε στη Βουλή συγκεκριμένα παραδείγματα για να αποδείξει τις αδικίες που προκαλούνται από το σύστημα προσωπικής διαφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα:
Παράδειγμα 1:
Δύο υπάλληλοι της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων που βρίσκονται στο 13ο μισθολογικό κλιμάκιο με είκοσι πέντε έτη υπηρεσίας. Και οι δύο λαμβάνουν βασικό μισθό 1.870 ευρώ με είκοσι πέντε έτη υπηρεσίας. Ο ένας έχει προσωπική διαφορά 225 ευρώ, ο άλλος 608 ευρώ. Οι συνολικές αποδοχές του πρώτου είναι 2.095 ευρώ και του δεύτερου 2.478 ευρώ.
Δύο υπάλληλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο 10ο μισθολογικό κλιμάκιο με δεκαεννέα έτη υπηρεσίας. Και οι δύο έχουν βασικό μισθό 1.693 ευρώ. Ο πρώτος έχει προσωπική διαφορά 203 ευρώ και ο άλλος 999 ευρώ. Οι συνολικές αποδοχές του πρώτου – με ίδια έτη υπηρεσίας – είναι 1.896 ευρώ και του δεύτερου 2.692 ευρώ, δηλαδή 42% υψηλότερες αποδοχές.
Δύο υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο ένας με επτά έτη υπηρεσίας στο 4ο μισθολογικό κλιμάκιο έχει 1.339 ευρώ βασικό μισθό και 486 ευρώ προσωπική διαφορά, σύνολο 1.825 ευρώ.
Ο δεύτερος με είκοσι τρία έτη υπηρεσίας έχει βασικό μισθό 1.811 ευρώ και προσωπική διαφορά 92 ευρώ. Δηλαδή ο υπάλληλος με επτά έτη υπηρεσίας και ο υπάλληλος με 23 τη υπηρεσίας έχουν τον ίδιο μισθό.
Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι από το 2015 όταν καθιερώθηκε η προσωπική διαφορά σταμάτησαν να παίρνουν αυξήσεις μετά τη συμπλήρωσης διετίας ή τριετίας η οποία οδηγεί σε αύξηση μισθολογικού κλιμακίου.
Από το 2018 η μισθολογική ωρίμαση οδηγούσε σε αυξήσεις μόνο για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν είχαν προσωπική διαφορά ενώ το 2022, προβλέφθηκε η αναστολή της εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2022 έως και τις 31 Μαΐου 2024, ημερομηνία μετά την οποία επανήλθε το καθεστώς του συμψηφισμού αυξήσεων με την προσωπική διαφορά των δημοσίων υπαλλήλων έως τον μηδενισμό της.
Ωστόσο, όλες οι νέες αυξήσεις που έχουν δοθεί ή δρομολογηθεί από το 2024 στους δημοσίους υπαλλήλους δεν εξαρτώνται και δεν συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά, αλλά παρέχονται σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους.
Με τη νέα ρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση «θέλουμε να προστατεύσουμε τους υπαλλήλους με χαμηλές προσωπικές διαφορές και άρα χαμηλότερες αναλογικά αποδοχές, αλλά να αποφύγουμε και τη διαιώνιση τουλάχιστον των υπερβολικών στρεβλώσεων» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για να προσθέσει ότι αυτό το «είναι επιπρόσθετο των άλλων αυξήσεων που κάνουμε κάθε χρόνο, τον κατώτατο μισθό, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που πιάνει και τους δημοσίους υπαλλήλους, το επίδομα επικινδυνότητας των ενστόλων.
Ολα λειτουργούν προσθετικά».
Source link