Ερντογάν: Θέλουμε συνεργασία με την Ελλάδα στη βάση της καλής γειτονίας και της φιλίας – Λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Με φιλικές αναφορές στην Ελλάδα και τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την Ρώμη, όπου είχε μία – καθώς φαίνεται, εποικοδομητική για τα τουρκικά συμφέροντα – συνάντηση με την πρωθυπουργό της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αφού υπογράμμισε ότι η εγχώρια εταιρεία Baykar και η ιταλική Leonardo, δύο κολοσσοί της αεροναυπηγικής, πέτυχαν συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, απάντησε στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι, σε κάθε βήμα που έκανε η Baykar, η ελληνική πλευρά έκανε υποδείξεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως «Μην κάνετε αυτή τη συνεργασία με την Τουρκία», καθώς και ότι η Ελλάδα θα αγοράσει δύο φρεγάτες από την Ιταλία.
«Υπάρχουν ισχυρές δυνατότητες συνεργασίας και κοινών έργων μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας. Ένας από τους τομείς συνεργασίας μας με την Ιταλία είναι η αμυντική βιομηχανία. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να αυξηθούν τόσο οι επενδύσεις των εταιρειών μας εκεί, όσο και το ενδιαφέρον των ιταλικών εταιρειών για την Τουρκία λόγω της γεωγραφικής και πολιτιστικής εγγύτητας», ανέφερε αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Για να προσθέσει, αμέσως μετά: «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, στη βάση της συνεργασίας, της καλής γειτονίας, της φιλίας και της συμμαχίας».
«Λύση δύο κρατών στην Κύπρο – Δεν θα αφήσουμε ποτέ την ‘ΤΔΒΚ’ μόνη»
Και μπορεί να κράτησε χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά, δεν παρέκκλινε όμως από τις γνωστές τουρκικές θέσεις όσον αφορά στο Κυπριακό.
Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις των Κατεχομένων με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και την επικείμενη επίσκεψή του στα ψευδοκράτος, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί στα Κατεχόμενα το TEKNOFEST.
Δηλώνοντας ότι σκοπεύει να βρίσκεται εκεί το Σάββατο, ο Ερντογάν είπε ότι έχουν χτίσει «ένα υπέροχο κτίριο του κοινοβουλίου και το κτίριο της Προεδρίας στην ‘ΤΔΒΚ’, τα οποία είναι αξιοζήλευτα έργα».
«Έχουμε δημιουργήσει ένα πραγματικά υπέροχο έργο εκεί, με τους κήπους και τις εγκαταστάσεις, και θα είμαστε εκεί το Σάββατο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα ιστορικά προβλήματα, με μια λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου και προωθούμε το έργο μας προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’. Ως Τουρκία, δεν θα αφήσουμε ποτέ την ΤΔΒΚ μόνη και απροστάτευση», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε πως είναι «ιστορική και ανθρωπιστική ευθύνη της Τουρκικής Δημοκρατίας» να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε κάθε βήμα, σημειώνοντας πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει αυτή την ευθύνη.
«Θα έχουμε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τραμπ με την πρώτη ευκαιρία»
Ο Ερντογάν ρωτήθηκε, επίσης, εάν και πότε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Θα έχουμε μια προσωπική συνάντηση με τον κ. Τραμπ με την πρώτη ευκαιρία. Η τηλεφωνική μας επικοινωνία ήταν πολύ εγκάρδια, παραγωγική και φιλική. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι βαθιά ριζωμένες και βαθιές. Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και πολλά βήματα να κάνουμε. Για το λόγο αυτό, τα υπουργεία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους για τη συνάντησή μας, που θα διαμορφώσει την πορεία των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», ανέφερε.
Παράλληλα, δήλωσε πως έχει κατά καιρούς επαφές με τον Τραμπ με τη μορφή της «τηλεφωνικής διπλωματίας».
«Πιστεύω ότι θα δώσουμε μια πολύ διαφορετική δυναμική στις διμερείς μας σχέσεις με τον φίλο μου τον Τραμπ στη νέα περίοδο. Υποστηρίζουμε επίσης το όραμά του για την ειρήνη, ειδικά για Ρωσία και Ουκρανία. Χαιρετίζουμε τη στάση του, που σέβεται τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι κατανοούμε ο ένας τον άλλον ως δύο ηγέτες για την Συρία. Φυσικά, η αναζήτηση συμφιλίωσης σε λογικό έδαφος σε τομείς όπου σκεφτόμαστε διαφορετικά θα συνεχιστεί. Είμαστε δύο ηγέτες που πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα ζητήματα που θεωρούνται κίνδυνοι από διαφορετικούς κύκλους, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας», τόνισε χαρακτηριστικά.