Uncategorized

Βαλτική: Επιχείρηση με drones, αεροπλάνα και φρεγάτες | ΤΑ ΝΕΑ

«Baltic Sentry», «Φρουρός της Βαλτικής»: έτσι ονομάστηκε η επιχείρηση που προανήγγειλε για τη Βαλτική το ΝΑΤΟ.

Τα κράτη μέλη της Συμμαχίας θα αναπτύξουν στην περιοχή φρεγάτες, αεροσκάφη περιπολίας και ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και διατηρούν, όπως προειδοποίησαν, το δικαίωμα να αναλάβουν δράση εναντίον πλοίων που θα θεωρηθούν απειλή.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε έπειτα από σύνοδο των χωρών που βρέχονται από τη Βαλτική, με τη συμμετοχή του γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε καθώς και της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χένα Βιρκούνεν, στη Φινλανδία, και έρχεται ως απάντηση σε μία σειρά περιστατικών, τους τελευταίους μήνες, κατά τα οποία έχουν υποστεί ζημιές καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακές συνδέεις και αγωγοί φυσικού αερίου – με τους ευρωπαίους ηγέτες και ειδικούς να υποπτεύονται ενέργειες «υβριδικού πολέμου» από τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, η φινλανδική αστυνομία κατέσχεσε ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνοντας πως το θεωρεί ύποπτο ότι προκάλεσε στις 25 Δεκεμβρίου ζημιές στη φινλανδοεσθονική γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας Estlink 2 και σε τέσσερα καλώδια τηλεπικοινωνιών σέρνοντας την άγκυρά του στον βυθό της θάλασσας.

Ο φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε ότι οι ζημιές συνδέονται «σίγουρα» με τη Ρωσία. «Συνδέονται σίγουρα με την έννοια ότι το πλοίο ήταν μέρος του ρωσικού σκιώδους στόλου. Και γνωρίζουμε ότι το φορτίο του ήταν πολύ ρωσικό.

Η σύνδεση υπάρχει σίγουρα», είπε στο πρακτορείο Reuters. Οι ενέργειες της Φινλανδίας, επεσήμανε χθες ο Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο στο Ελσίνκι, δείχνουν ότι τα πλοία που προκαλούν ζημιές μπορούν να συλληφθούν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. «Πιθανές απειλές για τις υποδομές μας θα έχουν συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιβίβασης, κατάσχεσης και σύλληψης», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προστασίας των υποθαλάσσιων υποδομών, σημείωσε από την πλευρά του ο γερμανός καγκελάριος, τα μέλη του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στοχοποιήσουν με κυρώσεις τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας στην περιοχή.

Οπως θύμισε βέβαια ο λετονός πρόεδρος Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, περίπου 2.000 πλοία διασχίζουν καθημερινά τη Βαλτική Θάλασσα, είναι λοιπόν δύσκολη η παρακολούθηση όλων, αδύνατο να εξασφαλιστεί «100% προστασία.

Αλλά αν στείλουμε ένα τολμηρό μήνυμα, τότε νομίζω ότι τέτοια περιστατικά θα μειωθούν ή και θα σταματήσουν». Θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω νομικές μελέτες, επεσήμανε από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Στουμπ, ώστε να αποσαφηνισθούν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν κατά των υπόπτων για παραβατικότητα πλοίων.

Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρέτισε ορισμένες από τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία – όπως για παράδειγμα τον πρόσφατο ισχυρισμό του ότι ο Τζο Μπάιντεν συνέβαλε στη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, ανοίγοντας την πόρτα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αν και στην πραγματικότητα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχαν υποσχεθεί ήδη από το 2008 ότι η Ουκρανία θα γινόταν κάποια στιγμή στο μέλλον μέλος της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, που πολλαπλασιάζει τα ανοίγματα στην επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, «μόνο και μόνο ότι αρχίζουν [ο Τραμπ και οι συνεργάτες του] να μιλούν περισσότερο για τις πραγματικότητες στο πεδίο, αυτό είναι μάλλον αξιέπαινο».

Ο Λαβρόφ επανέλαβε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συναντήσει τον Τραμπ, προσθέτοντας όμως πως η Μόσχα αναμένει «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button