Χρονικό σημείο αναφοράς για την κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, φαίνεται πως είναι η 15η Ιανουαρίου, ημέρα της μηνιαίας θεσμικής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Χρονικό σημείο αναφοράς για την κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, φαίνεται πως είναι η 15η Ιανουαρίου, ημέρα της μηνιαίας θεσμικής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο πρωθυπουργός -όσο η σεναριολογία φουντώνει και καλύπτει ένα φάσμα ονομάτων, που εκπροσωπούν ευρύτερες συναινέσεις- ο οποίος την ίδια μέρα της συνάντησης ή την αμέσως επόμενη, 16 του μήνα, πιθανόν θα ανακοινώσει με τηλεοπτικό μήνυμα την πρότασή του και «θα την αιτιολογήσει στους πολίτες, όπως κάνει πάντα», σύμφωνα με συνεργάτες του. Η πρόβλεψη για το ποιον θα προτείνει είναι δύσκολη, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και τη γενικότερη στρατηγική του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα επιλέξει ένα πρόσωπο που θα έχει την ευρεία στήριξη και θα είναι σε θέση να εκπροσωπήσει ενωτικά το έθνος.
Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει πως «το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στη Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα».
Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει έως τώρα κάποια διαρροή για κάποιο συγκεκριμένο όνομα και ενώ η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Φεβρουαρίου και πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα.
O κ. Μαρινάκης δήλωσε πως φτάσαμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα κάνει ανακοινώσεις, και πως πράγματι από την Τετάρτη εκκινεί ο χρόνος της ανακοίνωσης. «Οποιαδήποτε μέρα από την Τετάρτη είναι πιθανή» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η κ. Σακελλαροπούλου είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την οποία σεβόμαστε όλοι και με πάρα πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια επιτελεί τον ρόλο της. «Είναι δεδομένο ότι με τον απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς, ο πρωθυπουργός που έχει δείξει μέχρι σήμερα, θα τον δείξει και σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δε γνωρίζω αν θα είναι ή όχι εκ νέου η κυρία Σακελλαροπούλου – και να ξέρετε κάτι: ό,τι γράφεται και ό,τι διαβάζουμε αυτή τη στιγμή, είναι απλά σενάρια». Είπε επίσης, ότι δε γνωρίζει αν έχει «κλειδώσει» στο μυαλό του πρωθυπουργού το πρόσωπο που θα επιλέξει. Ανέφερε επίσης, ότι ένα πρόσωπο μπορεί να είναι ενωτικό, είτε ανήκει στην κεντροαριστερά, είτε ανήκει στο κέντρο, είτε στην κεντροδεξιά.
«Είναι δεδομένο ότι η απόφαση αυτή θα αιτιολογηθεί από τον πρωθυπουργό και νομίζω ότι θα απαντήσει σε όλα μας τα ερωτήματα. Ότι έχει γραφτεί και ό,τι έχει ακουστεί μέχρι τώρα, είναι εντελώς θεωρητικό, δε γνωρίζει κάποιος άλλος πέραν του πρωθυπουργού, δεν μπορώ να ξέρω αν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Μπορώ να σας πω όμως, ότι θεσμικά θα γίνουν όλα όπως πρέπει και όλα θα κινηθούν στη στρατηγική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, η χώρα μας συνεχώς να μεγαλώνει» πρόσθεσε. «Η ενότητα και η συναίνεση δεν ανήκουν μονοπωλιακά σε κάποιον πολιτικό, σε κάποιον πολιτικό χώρο» καθώς «υπάρχουν ενωτικά πρόσωπα σε όλους τους πολιτικούς χώρους».
Για το όνομα του κ. Βενιζέλου που ακούγεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «ό,τι διαβάζετε, απλά είναι θεωρία, σενάριο, η πραγματικότητα είναι αυτή η οποία θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό» ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι δική του θέση να αξιολογεί ανθρώπους.
«Δε χωράει εργαλειοποίηση και κανένας διχασμός, ο ΠτΔ πρέπει να ενώνει τους πολίτες και τα κόμματα κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και εντός της Βουλής», δήλωσε από την πλευρά του στο ERTNews ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ενώ ο Γιάννης Σμυρλής διευθυντής της ΝΔ, τόνισε πως «προφανώς ψάχνει ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει την ενότητα…μία προσωπικότητα υποψηφιότητα που θα μπορεί να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και πιθανότητα να βρούμε συναίνεση από τα κόμματα».
Οι ψηφοφορίες στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Όπως ορίζει το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται αρχικά 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθούν διεξάγεται μετά από πέντε ημέρες νέα ψηφοφορία πάλι με όριο τις 200 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί γίνεται τρίτη ψηφοφορία -μετά από πέντε ημέρες- με όριο τις 180 ψήφους.
Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή, μετά από πέντε ημέρες γίνεται τέταρτη ψηφοφορία και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφους.
Το Σύνταγμα προβλέπει και μια πέμπτη ψηφοφορία αν δεν υπάρξει εκλογή, στην οποία εκλέγεται ΠτΔ όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η διαδικασία οδηγείται σε 5η ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία δηλαδή ακόμα δηλαδή και με 75 ψήφους.
Ποια είναι η στάση της αντιπολίτευσης
«Ο θεσμός του Προέδρου είναι συναινετικός θεσμός. Πρέπει να συμβολίζει την εθνική ενότητα. Αν η επιλογή δεν έχει τα χαρακτηριστικά που έχουμε θέσει, είναι κεντροδεξιά, προφανώς δε θα συναινέσουμε και θα έχουμε άλλη πρόταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς. Αναφορικά με το γεγονός ότι ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Βενιζέλου, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε: «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σάρκα από τη σάρκα της παράταξής μας και τον τιμούμε. Δεν είναι απλά ένα πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά αλλά υπήρξε και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η θετική μας γνώμη αξιολογικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι δεδομένη. Εμείς όμως δε θέλουμε να μπούμε σε ονοματολογία καθώς θεσμικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα η κυβέρνηση θα προτείνει και εμείς θα αξιολογήσουμε την πρόταση αυτής».
Για κοινή πρόταση των προοδευτικών κομμάτων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για τη στάση της Κουμουνδούρου για το όνομα που θα προταθεί για τη θέση του/της Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τα μέλη της Π.Γ. θα εξετάσουν την εισήγηση του προέδρου Σωκράτη Φάμελλου για κοινή υποψηφιότητα από τον προοδευτικό χώρο. «Ζητήσαμε να υπάρχει πρόταση κοινή από το χώρο των προοδευτικών κομμάτων, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσεις για μία τέτοια διαμόρφωση υποψηφιότητας, εμείς μπορούμε να προχωρήσουμε και σε επόμενα βήματα», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Πολιτικά παιχνίδια γίνονται, πολιτική συζήτηση, δοκιμάζονται οι συναινέσεις. Υπάρχει μία κουβέντα ποιος θα στριμώξει ποιον», εκτιμά το ΚΚΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Αμπατιέλου στο ERTNews.
«Προτείνουμε για τη θέση μία εξέχουσα προσωπικότητα του πατριωτικού χώρου, τον Βορειοηπειρώτη Κώστα Κυριακού», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημ. Νατσιός.
Στα χαρακτηριστικά που θα είχε η επιλογή του Νίκου Κωνσταντόπουλου αναφέρεται η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και προτείνει τον πατέρα της για τη θέση του Προέδρου Δημοκρατίας. «Ποτέ του δεν κατέγραψε αγάπη για την εξουσία μόνο αγάπη για την κοινωνία. Αυτό το πρόσωπο ενώ συνομολογείται και πολιτικά και κοινωνικά ότι είναι και θα ήταν μια αυτονόητη επιλογή δυστυχώς με διάφορα γρανάζια των μηχανισμών δεν έχει ποτέ προταθεί», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στα Παραπολιτικά fm.
Η Νέα Αριστερά είχε προτείνει από τον Δεκέμβριο τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο ο ίδιος ανακοίνωσε πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Μάλιστα η Νέα Αριστερά είχε κάνει κάλεσμα στα κόμματα του Κέντρου και της Αριστεράς να στηρίξουν την πρόταση, όμως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν.
Συνεχίζεται η ονοματολογία
Το τελευταίο διάστημα τα ονόματα διαδέχονται το ένα το άλλο και είναι δύσκολο να γίνει με ασφάλεια πρόβλεψη για το πρόσωπο, που θα επιλεγεί. Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου παραμένει στο τραπέζι. Ακούστηκαν, επίσης, ονόματα που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, εκπροσωπούν ευρύτερες συναινέσεις και έχουν αναγνωρισιμότητα, όπως αυτά του Γιάννη Στουρνάρα, του Λουκά Παπαδήμου και του Ευάγγελου Βενιζέλου ή της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, όπως εκτιμούν κοινοβουλευτικά στελέχη, κυρίως λόγω της υποψηφιότητάς της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ, δήλωσε πως «η χώρα έχει πρόεδρο. Νομίζω ότι η συζήτηση είναι τελείως άκομψη. Έχει πρόεδρο, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Και είναι άδικο αυτό που γίνεται». Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να προταθεί ξανά η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε «δε με αφορά εμένα αυτό. Άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτό. Εγώ σας είπα την άποψή μου, ότι είναι μια πολύ καλή πρόεδρος».
Το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει σενάριο για μία υποψηφιότητα της Λίνας Μενδώνη, ενώ στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι και της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου. Από την εξίσωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το στοιχείο της έκπληξης ή του αιφνιδιασμού, και να επιλέγει ένα πρόσωπο που να έχει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση τελικά που επιλεγεί ένα πρόσωπο που να συνδέεται με τις «ρίζες» του κόμματος επικρατέστερος είναι ο Κώστας Τασούλας.
Φαβορί για να προταθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα στην Κουμουνδούρου εξετάζουν και άλλα πρόσωπα όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link