Οι αρχές του Ισραήλ έδωσαν σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα τα ονόματα των 95 Παλαιστίνιων κρατουμένων – στην πλειονότητά τους γυναίκες και ανήλικοι – που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι από την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πρώτης ανταλλαγής με Ισραηλινούς ομήρους που κρατoύν η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα.
«Η αποφυλάκιση των κρατουμένων (…) δεν θα γίνει πριν από τις 16:00 η ώρα της Κυριακής», τόνισε το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ έχει δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από την ισραηλινή κυβέρνηση που συνεδριάζει. Η συμφωνία προβλέπει σε πρώτη φάση την απελευθέρωση 33 Ισραηλινών ομήρων και την αποφυλάκιση πολλών εκατοντάδων Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Η λίστα περιλαμβάνει 70 γυναίκες (μία είναι ανήλικη) και 25 άνδρες, οι 9 εκ των οποίων είναι μικρότεροι των 18 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, ο νεότερος είναι 16 ετών. Μόνο οι επτά από αυτούς συνελήφθησαν πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2023, την ημέρα που η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ.
Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται και η Χαλίντα Τζαράρ
Μεταξύ των γυναικών είναι και η Χαλίντα Τζαράρ, στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου στη Δυτική Όχθη και κρατείται χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Τον Σεπτέμβριο του 2021 αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης δύο ετών σε ισραηλινή φυλακή επειδή συμμετείχε σε δράσεις του FPLP.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν λάβει μέτρα για να «αποτρέψουν οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση χαράς» για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από ισραηλινές φυλακές.
«Η Σωφρονιστική Υπηρεσία του Ισραήλ προετοιμάζεται (…) για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων» σύμφωνα με τους όρους αυτής της συμφωνίας, ανακοίνωσε η ισραηλινή Υπηρεσία.
Ποιοι γνωστοί Παλαιστίνιοι κρατούνται από το Ισραήλ
Το Reuters, σε ρεπορτάζ του, παρουσιάζει τους πιο επιφανείς Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων δεν υπάρχει τελική συμφωνία για το πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, εν μέρει επειδή δεν είναι γνωστό πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν τελικά και πόσοι από αυτούς είναι ζωντανοί.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10.400 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, χωρίς να υπολογίζονται οι συλληφθέντες από τη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι στελέχη που πρόσκεινται στη Χαμάς, οι Αμπντάλα αλ-Μπαργούτι, Ιμπραχίμ Χαμέντ, Ναέλ Μπαργούτι και Χασάν Σαλάμα.
Αμπντάλα αλ-Μπαργούτι
Ο Αμπντάλα αλ-Μπαργούτι καταδικάστηκε σε 67 φορές ισόβια το 2004 από ισραηλινό στρατοδικείο για τη συμμετοχή του σε μια σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας το 2001 και το 2002, στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες Ισραηλινοί. Ο Μπαργούτι προετοίμασε τις ζώνες εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας σε εστιατόριο της εταιρείας Sbarro στην Ιερουσαλήμ, στην οποία σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Είναι πατέρας τριών παιδιών, ενώ γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1972. Το 1996 μετακόμισε με την οικογένειά του στο χωριό Μπέιτ Ρίμα κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Ιμπραχίμ Χαμέντ
Ο Ιμπραχίμ Χαμέντ, στον οποίο επιβλήθηκαν 54 φορές ισόβια, συνελήφθη το 2006 στη Ραμάλα. Κατηγορείται από το Ισραήλ ότι σχεδίασε επιθέσεις αυτοκτονίας που σκότωσαν δεκάδες Ισραηλινούς. Ο Χαμέντ, ο οποίος καταζητείτο από το Ισραήλ επί οκτώ χρόνια πριν από τη σύλληψή του, ήταν ο κορυφαίος διοικητής των Ταξιαρχιών Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, στη Δυτική Όχθη. Κατέχει πτυχίο πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ κοντά στη Ραμάλα. Ενώ ήταν καταζητούμενος, το Ισραήλ κράτησε τη σύζυγό του για οκτώ μήνες και το 2003 κατεδάφισε το σπίτι του.
Ναέλ Μπαργούτι
Γεννημένος το 1957, ο Ναέλ Μπαργούτι έχει περάσει 44 χρόνια, δηλαδή τα δύο τρίτα της 67χρονης ζωής του, φυλακισμένος από το Ισραήλ – περισσότερο από κάθε άλλον Παλαιστίνιο και είναι γνωστός ως ο «πρύτανης» των Παλαιστινίων κρατουμένων, όπως αναφέρει το Reuters.
Φυλακίστηκε για πρώτη φορά το 1978 επειδή συμμετείχε σε μια επίθεση όπου σκοτώθηκε ένας Iσραηλινός στρατιώτης στην Ιερουσαλήμ. Απελευθερώθηκε για πρώτη φορά το 2011 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την οποία το Ισραήλ απελευθέρωσε περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους σε αντάλλαγμα για τον Γκιλάντ Σαλίτ, έναν στρατιώτη που απήχθη από μαχητές της Χαμάς το 2006.
Μετά την απελευθέρωσή του το 2011, παντρεύτηκε την Εμάν Νάφε, η οποία είχε επίσης περάσει 10 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή κατηγορούμενη για απόπειρα σχεδιασμού επιχείρησης αυτοκτονίας στη Γιάφα.
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβίασε τη συμφωνία όταν συνέλαβε εκ νέου τον Μπαργούτι το 2014. Κατά τη διάρκεια της πρώτης, 33χρονης φυλάκισής του, οι γονείς του Μπαργούτι και πολλοί άλλοι συγγενείς του πέθαναν, έχει δηλώσει η Νάφε.
Ο Μπαργούτι ήταν μέλος της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ όταν του επιβλήθηκε η ισόβια κάθειρξη το 1978. Αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς που ιδρύθηκε το 1987.
Χασάν Σαλάμα
Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς της Γάζας το 1971, ο Χασάν Σαλάμα καταδικάστηκε για την ενορχήστρωση ενός κύματος βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ το 1996, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.
Καταδικάστηκε σε 48 φορές ισόβια κάθειρξη. Ο Σαλάμα δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν απάντηση στη δολοφονία του βομβιστή της Χαμάς, Γιαχία Αγιάς το 1996.
Ο Σαλάμα συνελήφθη στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης αργότερα τον ίδιο χρόνο.
Στις φυλακές του Ισραήλ βρίσκονται και Παλαιστίνιοι που δεν έχουν σχέση με τη Χαμάς.
Μαρουάν αλ-Μπαργούτι
Ως ηγετικό μέλος του κινήματος Φατάχ, ο Μαρουάν αλ-Μπαργούτι θεωρείται πιθανός διάδοχος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Έγινε γνωστός ως ηγέτης και οργανωτής και στις δύο Ιντιφάντα, ή εξεγέρσεις, που πραγματοποίησαν οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας από το 1987.
Συνελήφθη το 2002, κατηγορήθηκε για οργάνωση ενέδρας με όπλα και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια το 2004. Αξιωματούχοι της Φατάχ δήλωσαν ότι ίδρυσε την Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ Άκσα, την ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ, με εντολή του Αραφάτ.
Άχμεντ Σααντάτ
Ο Άχμεντ Σααντάτ, ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), κατηγορήθηκε από το Ισραήλ ότι διέταξε τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζεεβί το 2001. Καταδιωκόμενος από το Ισραήλ, βρήκε καταφύγιο στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα.
Βάσει συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή το 2002, ο Σααντάτ δικάστηκε σε παλαιστινιακό δικαστήριο και φυλακίστηκε σε φυλακή της Παλαιστινιακής Αρχής, όπου κρατήθηκε υπό διεθνή εποπτεία.
Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τον Σααντάτ το 2006 μετά την αποχώρηση των ξένων παρατηρητών. Δικάστηκε σε στρατιωτικό δικαστήριο και οι κατηγορίες εναντίον του περιλάμβαναν συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση, εμπόριο όπλων και θανατηφόρες επιθέσεις. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να του απαγγελθούν κατηγορίες για τη δολοφονία του Ζεεβί. Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση το 2008.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)
Source link