Uncategorized

Είχε κάποτε ένα όνειρο – ΤΑ ΝΕΑ

Ισως να μην το γνωρίζουν ή να μην το θυμούνται πολλοί, αλλά εκείνο το παλιό τραγούδι με τίτλο «Happy Birthday» που κυκλοφόρησε σε single ο Στίβι Γουόντερ το 1980 ήταν ένα βαθιά πολιτικό έργο, ενταγμένο στην εκστρατεία που ήδη «έτρεχε» τότε από χρόνια με στόχο να ανακηρυχτεί επίσημη γιορτή και αργία στις ΗΠΑ η ημέρα που γεννήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Σε αυτόν εύχεται ξανά και ξανά «Happy Birthday» ο Στίβι Γουόντερ, για αυτόν τραγουδάει «Απλά ποτέ δεν κατάλαβα / πώς ένας άνθρωπος που πέθανε για το καλό / δεν μπορούσε να έχει μια μέρα / αφιερωμένη στην αναγνώρισή του».

Η Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ θεσμοθετήθηκε τελικά στις ΗΠΑ το 1983, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν, και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιανουαρίου του 1986. Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν 14 χρόνια και να φτάσει το 2000 ώστε να γιορταστεί πανεθνικά, με τη Νότια Καρολίνα να γίνεται η τελευταία πολιτεία που την υιοθετεί. Η Ημέρα τιμάται κάθε χρόνο την 3η κατά σειρά Δευτέρα του Ιανουαρίου – αν και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε γεννηθεί Τρίτη, στις 15 Ιανουαρίου του 1929. Φυσικό είναι σε κάθε περίπτωση να έχει συμπέσει κάποιες φορές, τρεις για την ακρίβεια, με την ορκωμοσία του νέου αμερικανού προέδρου, που πραγματοποιείται σταθερά από το 1937 το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου – εκτός αν πέσει Κυριακή, οπότε η δημόσια τελετή πραγματοποιείται την επομένη.

Φορά 1η. Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου του 1997. Ο ουρανός της Ουάσιγκτον ήταν συννεφιασμένος, το μεσημέρι το θερμόμετρο έδειχνε 1° C. Η δεύτερη ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον ήταν η τελευταία προεδρική ορκωμοσία του 20ού αιώνα, όπως και της δεύτερης χιλιετίας, και η πρώτη που μεταδόθηκε live στο Ιντερνετ. Τον εθνικό ύμνο τον έψαλε η Σαντίτα Τζάκσον, η κόρη του Τζέσε Τζάκσον. Και φυσικά ο Μπιλ Κλίντον αναφέρθηκε εκτενώς στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά την ομιλία του:

«Τριάντα τέσσερα χρόνια πριν, ο άνθρωπος του οποίου τη ζωή γιορτάζουμε σήμερα, μας μίλησε εκεί κάτω, στην άλλη άκρη αυτού του Mall, με λόγια που άγγιξαν τη συνείδηση ενός έθνους. Σαν προφήτης από τα παλιά, μίλησε για το όνειρό του ότι μια μέρα η Αμερική θα εγερθεί και θα αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες της ως ίσους ενώπιον του νόμου και της καρδιάς. Το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν το αμερικανικό όνειρο. Η επιδίωξή του είναι η δική μας επιδίωξη: η αδιάκοπη προσπάθεια να ζήσουμε το αληθινό μας πιστεύω. Η ιστορία μας έχει χτιστεί πάνω σε τέτοια όνειρα και κόπους. Και με τα όνειρα και τους κόπους μας θα εξαργυρώσουμε την υπόσχεση της Αμερικής στον 21ο αιώνα».

Φορά 2η. Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου του 2013. Στον ουρανό της Ουάσιγκτον υπήρχαν αρκετά σύννεφα, το μεσημέρι το θερμόμετρο έδειχνε 4° C. Στη δεύτερη κατά σειρά ορκωμοσία του ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε απαλά το χέρι του πάνω σε μια φθαρμένη Βίβλο που ανήκει στον ίδιο τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ – ακριβώς από κάτω είχε τη χρυσοποίκιλτη Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν που είχε χρησιμοποιήσει στην πρώτη ορκωμοσία του. Και φυσικά ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε εκτενώς στον αμερικανό πολιτικό αγωνιστή κατά την ομιλία του:

«Εμείς, ο λαός, δηλώνουμε σήμερα ότι η πιο προφανής από τις αλήθειες – ότι όλοι μας είμαστε ίσοι – είναι το άστρο που μας καθοδηγεί ακόμα· όπως ακριβώς καθοδήγησε τους προγόνους μας στο Σενέκα Φολς, στη Σέλμα και στο Στόουνγουολ· όπως ακριβώς καθοδήγησε όλους εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες, δοξασμένους και αφανείς, που άφησαν τα χνάρια τους κατά μήκος αυτού του σπουδαίου Mall για να ακούσουν έναν ιεροκήρυκα να λέει ότι δεν μπορούμε να βαδίζουμε μόνοι μας· για να ακούσουν έναν Κινγκ να διακηρύσσει ότι η ατομική μας ελευθερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελευθερία κάθε ψυχής στη Γη. Είναι τώρα καθήκον της γενιάς μας να συνεχίσει εκείνο που ξεκίνησαν αυτοί οι πρωτοπόροι».

Φορά 3η. Δευτέρα 20 Ιανουαρίου του 2025. Στην Ουάσιγκτον, μια πόλη που ψήφισε συντριπτικά υπέρ της Κάμαλα Χάρις τον Νοέμβριο, επικρατούσε ψύχος. Κάποιοι κάτοικοί της είχαν σκοπό να τιμήσουν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σιωπηλά και άλλοι προσφέροντας εθελοντική εργασία, ταΐζοντας τους πεινασμένους ή καθαρίζοντας το μικρό κομμάτι γης που αποκαλούν γειτονιά. Από κανέναν δεν διέφευγε αυτή η ειρωνεία της τύχης («κ***δάχτυλο της μοίρας» το χαρακτήρισε μια 76χρονη μιλώντας στην «Washington Post»), να ορκίζεται πρόεδρος ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί τον διχασμό για πολιτικό όφελος μια μέρα αφιερωμένη σε αυτόν τον ποιμένα – σύμβολο του αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Ελάχιστες ώρες προτού παραδώσει κι επίσημα στον Ντόναλντ Τραμπ την εξουσία, ο Τζο Μπάιντεν ανέβασε στο X το εξής μήνυμα: «Σήμερα, Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αναλογιζόμαστε το γεγονός ότι το ταξίδι της δημοκρατίας μας είναι δύσκολο και διαρκές – και η απόσταση μεταξύ κινδύνου και δυνατότητας είναι μικρή. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε. Η πορεία μας προς μια πιο τέλεια ένωση συνεχίζεται».

«Bye bye», του έγραφαν από κάτω.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button