Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν η μέση ηλικία των Ενετών δόγηδων κατά την εκλογή τους στους τελευταίους 3-4 αιώνες πριν το 1797 (οπότε καταλύθηκε η Γαληνοτάτη Δημοκρατία) ήταν 70,5 χρόνων και η μέση διάρκεια της θητείας τους 6,6 χρόνια.
Ως αιτίες της εκλογής σε τόσο μεγάλη ηλικία αναφέρονται α) να μην διαρκεί πολύ η θητεία του εκλεγμένου δόγη (που ήταν ισόβια αλλά όχι κληρονομική) και τη χρησιμοποιήσει για δικό του και οικογενειακό όφελος· β) λόγω ηλικίας να είναι ο δόγης περιορισμένων σωματικών και διανοητικών δυνατοτήτων ώστε την εξουσία να ασκούν τα συλλογικά κρατικά όργανα της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα το «Συμβούλιο των Δέκα», η διαβόητη μυστική υπηρεσία της Βενετίας.
Υπήρξαν βεβαίως σπουδαίοι υπερήλικες δόγηδες αλλά το σημαντικότερο έργο των περισσότερων ήταν να προεξάρχουν στις μεγάλες τελετουργίες της Δημοκρατίας, στις λιτανείες και στις πομπές ή στον «Γάμο της Βενετίας με τη Θάλασσα» οπότε ο δόγης από τον «Βουκένταυρο», το επίσημο σκάφος του, έριχνε χρυσό δαχτυλίδι στη θάλασσα παρουσία λαού και στόλου.
Το όριο θητειών που προβλέπουν τα συντάγματα προεδρικών δημοκρατιών αντιστοιχούν στον (α) λόγο για την εκλογή ηλικιωμένων δόγηδων – μήπως η πρόσφατη εκλογή 80χρονων προέδρων στις ΗΠΑ, εμφανώς μειωμένων διανοητικών και σωματικών δυνατοτήτων, εξυπηρετεί τον (β), δηλαδή να ασκείται η εξουσία από τους μόνιμους κρατικούς μηχανισμούς;
Αυτό θα ήταν καταρχήν θετικό σενάριο: όλα όσα λέει ο Ντόναλντ Τραμπ και τα φασιστοειδή του αποτελούν δημηγορίες από το κατάστρωμα μεγαλοπρεπών «Βουκένταυρών» προς τέρψιν των ιδίων και των ακροατηρίων: οι πολύπλοκοι κρατικοί μηχανισμοί ομοσπονδιακοί και πολιτειών (πολιτικά σώματα, δικαστικά, διοικητικά, στρατιωτικά, ασφαλείας) διαθέτουν «θεσμική μνήμη και αδράνεια» και τις δικές τους πολιτικές θα εφαρμόσουν.
Ήδη ο Τραμπ διευκρίνισε με προεδρικά διατάγματα πως τα βιολογικά φύλα είναι απαρεγκλίτως δύο, όχι όμως και οι «ταυτότητες γένους» – προσχώρησε στη «woke ατζέντα» και αυτός. Επίσης, άρχισαν να εκδίδονται ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις για το θέμα του «δικαίου του εδάφους». Βεβαίως έχει το Ανώτατο Δικαστήριο δικό του αλλά θέλει χρόνο να φθάσει ως εκεί η υπόθεση που ίσως να μην τον έχει ο πρόεδρος.
Ως προς τα διεθνή όμως, ιδίως ως προς τις σχέσεις με ΗΠΑ-Κίνας που καθορίζει και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, φαίνεται δυστυχώς να υπάρχει συναίνεση μεταξύ κομμάτων και του «βαθέος κράτους» που κατήγγελλε ο Τραμπ: αντί για «Τέλος στον Πόλεμο της Ουκρανίας σε 24 Ώρες», μαθαίνουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί με επιβολή νέων κυρώσεων, εξίσου μάλλον αποτελεσματικών όσο και οι προηγούμενες.
Ήτοι, στις ΗΠΑ του Τραμπ και του Μασκ δεν υπάρχει βιάση να τελειώσει ο πόλεμος, όπως δεν υπήρχε και επί Μπάιντεν.
Source link